Ennyi időd van, ha felhajtottál az autópályára matrica nélkül: meglepően könnyen elkerülheted a bírságot

Ha nem vettél, vagy lejárt az autópálya-matricád, nem kell pánikba esned.

GettyImages-504907591
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Jogosulatlan úthasználatnak minősül minden olyan eset, ha valaki egy díjköteles útszakaszon gépjárművével a szükséges jogosultság nélkül halad: ha tehát valaki az autópályán matrica nélkül közlekedik, bírságra számíthat.

Akadhat azonban olyan helyzet, amikor az ember elfelejti megvenni a matricát, vagy indulás után jut eszébe, hogy az előző már korábban lejárt, esetleg alacsonyabb díjkategóriára szól a jogosultsághoz szükségesnél.

Autópálya-matrica nélküli utazás

Ha az úthasználat jogosulatlannak minősül, a pótdíj a jármű kategóriájától függ. Amennyiben elektronikus ellenőrzéskor derül fény erre, felszólító levelet küldenek, amelynek kézhezvételétől kezdve számolják a fizetési határidőt, melyre postai csekk formájában, utalással és az ügyfélszolgálatnál személyesen is van lehetőség. Ám szerencsére nem feltétlenül zárul egy kis feledékenység rögtön bírsággal.

A szabályzat szerint ugyanis az e-matrica megvásárlására az úthasználat megkezdését követően is van lehetőség, nem is kevés! Ha az autópályára történő felhajtás után 60 percen belül észreveszi valaki, hogy matrica nélkül megy az úton, ezen időintervallumon belül probléma nélkül pótolhatja. Így akár az anyósülésen utazó közbenjárásával, akár egy pihenőben, benzinkúton megállva néhány kattintással beszerezhető a szükséges elektronikus dokumentum.

A szabály ráadásul nemcsak azt teszi lehetővé a sofőrök számára, hogy az elfelejtett matricát pótolják, hanem azt is segít megelőzni, hogy ha valaki véletlenül hajtana fel a díjköteles útra, vagy eltéveszti a megyei e-matrica határát, pótdíjat legyen köteles fizetni.

Ezzel a 60 perces türelmi idővel pedig akár komoly pánikhelyzet és ebből következő balesetveszély is elkerülhető: sajnos előfordult már, hogy az autópálya-matrica hiányát észlelő személy a leállósávban megállva próbálta beszerezni azt, ez azonban kifejezetten életveszélyes döntés. A statisztikák szerint átlagosan 8 percen belül balesetet szenved így az autós.

Az ezt követően fizetendő összeg mértéke egyébként már jelentős, személyautóknál, motorkerékpároknál 60 napon belül fizetve az összeg 2023-ban 18 750 forint, 60 napon túl 74 970, míg buszok esetében ez 84 330, illetve 337 290 forint.

Megbüntettek?

Amennyiben matrica birtokában is csekket kaptál, érdemes utánajárni néhány dolognak: nem ritka, hogy nem a járműhöz szükségesnél alacsonyabb díjkategóriában vásárolt jogosultságot a kocsi tulajdonosa, de az is előfordulhat, hogy az ember véletlenül elírja a rendszámát. Ilyenkor három karakter eltérésig - az érvényesség kezdetét követő 60 napon belül vagy a kapott fizetési felszólítás után még 60 napig - lehetőség van a módosításra illeték megfizetése mellett, a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. irodáiban.

A cikk az ajánló után folytatódik

Fontos tudni azt is, hogy amennyiben többször is felhajtott az ember jogosulatlanul, például lejárt matricával, és erre csak a csekkek megérkezésekor derül számára fény, még 75 napon belül személyesen vagy írásban kérvényezhető a pótdíj maximalizálása: pozitív elbírálás esetén legfeljebb kettő büntetés összegét kell kifizetni.

KRESZ-teszt a jelzőtáblákról

A jelzőtáblákat minden közlekedőnek ismernie kell: te mindegyik kérdésre tudod a választ?

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük