Elképesztő, ahogy életben tartják Szaddám Huszein kultuszát: Ammánban lépten-nyomon a diktátort éltetik
A 2006-ban kivégzett iraki diktátor portréja sokfelé feltűnik a jordán fővárosban.

GettyImages-143077100
beauty and style
Top olvasott cikkek

Jordánia nyüzsgő, állandóan változó fővárosa, Ammán a világ egyik legrégebbi, folyamatosan lakott városa. A területén egyes becslések szerint már időszámításunk előtt 8000 környékén is éltek. Ennek megfelelően tele van a régmúlt emlékeivel, bővelkedik az érdekes látnivalókban.

A turisták szeme a látványosságokon túl az egykori iraki diktátor, Szaddám Huszein arcképén is megakadhat, az ugyanis rendre a legkülönfélébb tárgyakon bukkan fel.

Ammán és Szaddám Huszein

Tizenhét évvel azután, hogy az Egyesült Államok 2003-ban lerohanta Irakot, és 14 évvel azután, hogy Szaddám Huszeint kivégezték, Jordániában még lépten-nyomon a diktátor portréjába lehet botlani. Autómatricákon, öngyújtókon, mobiltokokon látható erős vezetőként, hősként bemutatva, jóformán úgy, ahogyan az ambivalens megítélésű Che Guevarát szokták ábrázolni. A jelenség megörökítésére már egy Instagram-oldal is épül, a saddaminamman, ahol a különböző helyeken látott fotókat gyűjtik össze. Az Atlas Obscura  is beszámol róla, hogy a helyiek közül életkortól függetlenül is sokan nosztalgiával gondolnak vissza az iraki elnökre.

(Borító- és ajánlókép forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük