Harapni való levegő, lenyűgöző tájak és finom borok 3 órára Budapesttől: az alsó-ausztriai Kamptal borvidék mesés hely

Az alsó-ausztriai Kamptal borvidék dunai panorámája és gasztronómiája is magával ragadó.

Alsó-ausztriai Kamptal borvidék
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Egy országnak, akárhányszor látogatod is meg, mindig lesznek új, felfedezni való vidékei. Így van ezzel a szomszédos Ausztria is, ezen belül az alsó-ausztriai régió. Ez a vidék alig három órányi autóútra fekszik Budapesttől, de a központját, St. Pöltent nagyon kényelmesen, vonattal is el tudod érni szintén a fővárosból.

Ha megérkeztél, egy egészen más Ausztria tárul a szemed elé. A megszokott hegyek körbevesznek, de ezen a részen a Duna egészen csodálatos, kanyargó völgyében találod majd magad. A Pr in Hungary és az Alsó-Ausztria Turisztikai Központ sajtóútján jártunk.

Alsó-Ausztria és a Kamptal borvidék

Érdemes legalább egy hosszú hétvégét rászánnod erre a térségre, ahol nemcsak szuper gasztronómiai élményekben lehet részed, és finom borokat kóstolhatsz, hanem aktívan ki is kapcsolódhatsz. Bár hegyek vesznek körbe, a Duna mentén hosszan kanyarog az út, amelyben szinte semmilyen szintemelkedés sincs, és az utadat kis falvak, szebbnél szebb pincészetek, valamint hangulatos éttermek szegélyezik. Lehetőséged van kerékpárt bérelni, amellyel bátran közlekedj a pincészetek közt, és kóstolgasd a hely borait. Ezen a borvidéken főleg a fűszeres zöld veltelini és gyümölcsös rizling a legnépszerűbb, mi is ezekből kaptunk ízelítőt.

A Kamptal borvidék a Kamp folyóról kapta a nevét, ennek a régiónak a fővárosa pedig Langenlois. Itt kicsit szintesebb a táj, és a városból indulva tehetsz egy néhány kilométeres körtúrát, amely a dűlő tetejére vezet.

A mászás jutalmaként gyönyörködhetsz a panorámában, valamint a Bründlmayer pincészet borait is megkóstolhatod. Innen a Brüt Rosét ajánlom, gyorsan vettem is belőle egy üveggel.

Ebédszünet a Loisium Spa Hotelben

A Loisium Wine & Spa Hotels egy egészen különleges, modern stílusban épült designhotel, amely erős kontrasztot képez a tájjal. A szálloda Vineyard éttermében ügyelnek arra, hogy a régió alapanyagaiból készült, szezonális ételekkel szolgáljanak a vendégeknek.

A cikk az ajánló után folytatódik

Kiút a társfüggőségből - Hogyan szabadulj meg a mérgező kapcsolatoktól?

Knapek Éva klinikai szakpszichológus, tabuk nélkül beszél a társfüggőség jellemzőiről, és bemutatja a kialakulásának okait, a kapcsolati dinamikákat, és a felismeréshez vezető jeleket a saját életünkben, közeli kapcsolatainkban. A Femina Klub januári előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz hogyan léphetsz ki ezekből a helyzetekből, és hogyan alakíthatsz ki egészséges, egyenrangú kapcsolatokat. 

További részletek: feminaklub.hu/

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2025. január 7. 18 óra

Helyszín: MOM Kulturális Központ

Promóció

A sütőtökkrémleves ősszel és télen szinte kötelező fogás, amelyhez egy könnyed halas főétel illik karfiolpüré körettel, de mindenképpen említésre méltó a fehércsokikrémes mille-feuille, amely szederrel tálalva teszi kerekké és egésszé az ebédet.

LOISIUM WeinWelt, a helyi borospince-komplexum

A feltűnő, kocka alakú, izgalmas épület már messziről kitűnik a zöldellő tájból, nem véletlen, hogy ez a környék egyik legnagyobb nevezetessége.

A LOISIUM WeinWelt belülről is nagyon különleges élményt nyújt, bevallom, nem ilyennek képzeltem el egy borospincét. A mintegy 900 éves Steininger pincében a modernitás keveredik a hagyományokkal, interaktív elemekkel tarkítva. Természetesen itt is kóstolhatsz a hely jellegzetes boraiból, és meg is vásárolhatod azokat.

Vacsora helyi specialitásokból

A túra hol máshol érhetne véget, mint egy helyi borozóban, a Nastl Heurigerben, ahol megkóstolhatod a helyi specialitásokat. Finom felvágottakból, helyi sajtokból és különféle, a magyar szájíznek is ismerős kencékből válogathatsz, és gyümölcsös borokat kortyolhatsz hozzá. A családias borozó nyitvatartásáról érdemes előre tájékozódni, mert az év bizonyos szakában zárva tartanak.

Történelem a borospincében

Langenloistól kissé távolabb fekvő, a Kamptal régió legrégebbi borospincéjébe, Schloss Gobelsburgba is mindenképpen érdemes ellátogatni. Itt aztán igazi történelemórán vehet részt az, aki meghallgatja Michael Moosbrugger, a tulajdonos előadását a pince 12. századig visszanyúló történetéről. A pincelátogatás után a borokat egy egészen elegáns környezetben kóstolhatod meg, ahol a hely földrajzi adottságairól, a termőföldről is meghallgathatsz egy rögtönzött földrajzórát.

A sztárborászat, Domäne Wachau

Ahogy a bevezetőben is írtam, ha ezt a régiót látogatod meg, Ausztria más arcát is megismered. A Duna mentén található Wachau nemcsak a régió leghíresebb borvidéke, hanem nemzetközileg is számontartják. Ez a tájegység 2000 óta az ENSZ által világörökség részévé nyilvánított vidék.

A Duna felől nézve csupa szőlőültetvényt és teraszokat látni. Itt a szüret is kézzel történik, hiszen a meredek hegyoldalakat nincs az a kombájn, amelyik meg tudja közelíteni. A Domäne Wachau nemcsak Ausztria legjobb borászata, hanem a világban is elismerik.

Borozás után szendvicsek

Egy egészen kicsi városkában, Dürsteinben találhatod a régió talán legfinomabb péksüteményeit. Az 1780 óta működő Schmidl pékség családi vállalkozás, ahol sós és édes péksütiket, valamint a régió legismertebb italát - ami nem alkohol -, a mézédes sárgabaracknektárt is megkóstolhatod. 

Az icike-picike városka egyetlen utcájának végén pazar kilátással tárul eléd a Duna a környező hegyekkel közrefogva.

Jamek, a 4 generációs borászat

A családi pincészet 1912 óta működik, a Vinea Wachau Nobilis Districtus területvédelmi egyesület stílusneveivel és védett védjegyeivel ellátott boraikat hagyományosan, fahordókban érlelik. A Jamek pincészet borai igazán szárazak és karakteres ízűek.

Osztrák klasszikusok kicsit modernebb köntösben - Nikolaihof Wachau

Ebbe az étterembe muszáj nagyon éhesen menni, különben már az előételek után nem fogsz tudni megmozdulni. Node a Nikolaihof Wachau, amely egyébként Ausztria legrégebbi, kétezer éves múltra visszatekintő pincészete, nem csak az isteni és bőséges ételkínálatáról híres, hanem ez az első borászat, amely biodinamikus irányelvek szerint működik. A Saahs család 22 hektáron termeszti a szőlőt, nemzetközileg ellenőrzött Demeter-irányelvek szerint. Nem használhatnak semmilyen mesterséges anyagot, sem szintetikus vegyszert, sem műtrágyát.

Nem csak a borászat, a borozó is organikus minősítést kapott. A történelmi, római kori borospincében tölgyfa hordóban érlelik a boraikat saját élesztőjükön.

Apátság a dombtetőn

A göttweigi apátságot bencés szerzetesek lakják több mint kilencszáz éve. 1718-ban tűzvész pusztított itt, ezután a kolostort barokk stílusban újjáépítették. 2000 óta az apátság az UNESCO kulturális világörökség része lett.

Érdemes egy sétát tenni a császári lakrészben is, ahol a barokk stílusú Császár-lépcsőn sétálva megcsodálhatod a mennyezeti freskót. Itt is érdemes megpihenni a gyönyörű panorámás étteremben, ahol vétek kihagyni a sárgabarackkal készült édességeket.

Szálláslehetőségek a régióban

Háromnapos tartózkodásunk során két szállodában aludtunk. Az első éjszaka a Vierzigerhof Hotel hófehérre meszelt falú, döngölt padlós szobáiban aludtunk, amely tipikus osztrák kisvárosi fogadó hangulatú, elegánsabb kivitelben.

A második éjszakát pedig Krems városkában, egy hatalmas, minden igényt kielégítő szállodakomplexumban, a Steigenberger Hotelben töltöttük. A hotel a hangulatos óvároshoz és a Dunához is nagyon közel található, de az ablakokból a szőlőültetvényekre van a legszebb kilátás.

Burgenland is csodálatos

Kismarton és környéke a család minden tagjának kínál érdekes programokat.

Burgenland székhelye az Esterházy hercegek ékszerdoboza - Kismarton kastélya és környéke is gyönyörű

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek: Szász Eszter.)

Ezt is szeretjük