Harapni való levegő, lenyűgöző tájak és finom borok 3 órára Budapesttől: az alsó-ausztriai Kamptal borvidék mesés hely
Az alsó-ausztriai Kamptal borvidék dunai panorámája és gasztronómiája is magával ragadó.
Egy országnak, akárhányszor látogatod is meg, mindig lesznek új, felfedezni való vidékei. Így van ezzel a szomszédos Ausztria is, ezen belül az alsó-ausztriai régió. Ez a vidék alig három órányi autóútra fekszik Budapesttől, de a központját, St. Pöltent nagyon kényelmesen, vonattal is el tudod érni szintén a fővárosból.
Ha megérkeztél, egy egészen más Ausztria tárul a szemed elé. A megszokott hegyek körbevesznek, de ezen a részen a Duna egészen csodálatos, kanyargó völgyében találod majd magad. A Pr in Hungary és az Alsó-Ausztria Turisztikai Központ sajtóútján jártunk.
Alsó-Ausztria és a Kamptal borvidék
Érdemes legalább egy hosszú hétvégét rászánnod erre a térségre, ahol nemcsak szuper gasztronómiai élményekben lehet részed, és finom borokat kóstolhatsz, hanem aktívan ki is kapcsolódhatsz. Bár hegyek vesznek körbe, a Duna mentén hosszan kanyarog az út, amelyben szinte semmilyen szintemelkedés sincs, és az utadat kis falvak, szebbnél szebb pincészetek, valamint hangulatos éttermek szegélyezik. Lehetőséged van kerékpárt bérelni, amellyel bátran közlekedj a pincészetek közt, és kóstolgasd a hely borait. Ezen a borvidéken főleg a fűszeres zöld veltelini és gyümölcsös rizling a legnépszerűbb, mi is ezekből kaptunk ízelítőt.
A Kamptal borvidék a Kamp folyóról kapta a nevét, ennek a régiónak a fővárosa pedig Langenlois. Itt kicsit szintesebb a táj, és a városból indulva tehetsz egy néhány kilométeres körtúrát, amely a dűlő tetejére vezet.
A mászás jutalmaként gyönyörködhetsz a panorámában, valamint a Bründlmayer pincészet borait is megkóstolhatod. Innen a Brüt Rosét ajánlom, gyorsan vettem is belőle egy üveggel.
Ebédszünet a Loisium Spa Hotelben
A Loisium Wine & Spa Hotels egy egészen különleges, modern stílusban épült designhotel, amely erős kontrasztot képez a tájjal. A szálloda Vineyard éttermében ügyelnek arra, hogy a régió alapanyagaiból készült, szezonális ételekkel szolgáljanak a vendégeknek.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
A sütőtökkrémleves ősszel és télen szinte kötelező fogás, amelyhez egy könnyed halas főétel illik karfiolpüré körettel, de mindenképpen említésre méltó a fehércsokikrémes mille-feuille, amely szederrel tálalva teszi kerekké és egésszé az ebédet.
LOISIUM WeinWelt, a helyi borospince-komplexum
A feltűnő, kocka alakú, izgalmas épület már messziről kitűnik a zöldellő tájból, nem véletlen, hogy ez a környék egyik legnagyobb nevezetessége.
A LOISIUM WeinWelt belülről is nagyon különleges élményt nyújt, bevallom, nem ilyennek képzeltem el egy borospincét. A mintegy 900 éves Steininger pincében a modernitás keveredik a hagyományokkal, interaktív elemekkel tarkítva. Természetesen itt is kóstolhatsz a hely jellegzetes boraiból, és meg is vásárolhatod azokat.
Vacsora helyi specialitásokból
A túra hol máshol érhetne véget, mint egy helyi borozóban, a Nastl Heurigerben, ahol megkóstolhatod a helyi specialitásokat. Finom felvágottakból, helyi sajtokból és különféle, a magyar szájíznek is ismerős kencékből válogathatsz, és gyümölcsös borokat kortyolhatsz hozzá. A családias borozó nyitvatartásáról érdemes előre tájékozódni, mert az év bizonyos szakában zárva tartanak.
Történelem a borospincében
Langenloistól kissé távolabb fekvő, a Kamptal régió legrégebbi borospincéjébe, Schloss Gobelsburgba is mindenképpen érdemes ellátogatni. Itt aztán igazi történelemórán vehet részt az, aki meghallgatja Michael Moosbrugger, a tulajdonos előadását a pince 12. századig visszanyúló történetéről. A pincelátogatás után a borokat egy egészen elegáns környezetben kóstolhatod meg, ahol a hely földrajzi adottságairól, a termőföldről is meghallgathatsz egy rögtönzött földrajzórát.
A sztárborászat, Domäne Wachau
Ahogy a bevezetőben is írtam, ha ezt a régiót látogatod meg, Ausztria más arcát is megismered. A Duna mentén található Wachau nemcsak a régió leghíresebb borvidéke, hanem nemzetközileg is számontartják. Ez a tájegység 2000 óta az ENSZ által világörökség részévé nyilvánított vidék.
A Duna felől nézve csupa szőlőültetvényt és teraszokat látni. Itt a szüret is kézzel történik, hiszen a meredek hegyoldalakat nincs az a kombájn, amelyik meg tudja közelíteni. A Domäne Wachau nemcsak Ausztria legjobb borászata, hanem a világban is elismerik.
Borozás után szendvicsek
Egy egészen kicsi városkában, Dürsteinben találhatod a régió talán legfinomabb péksüteményeit. Az 1780 óta működő Schmidl pékség családi vállalkozás, ahol sós és édes péksütiket, valamint a régió legismertebb italát - ami nem alkohol -, a mézédes sárgabaracknektárt is megkóstolhatod.
Az icike-picike városka egyetlen utcájának végén pazar kilátással tárul eléd a Duna a környező hegyekkel közrefogva.
Jamek, a 4 generációs borászat
A családi pincészet 1912 óta működik, a Vinea Wachau Nobilis Districtus területvédelmi egyesület stílusneveivel és védett védjegyeivel ellátott boraikat hagyományosan, fahordókban érlelik. A Jamek pincészet borai igazán szárazak és karakteres ízűek.
Osztrák klasszikusok kicsit modernebb köntösben - Nikolaihof Wachau
Ebbe az étterembe muszáj nagyon éhesen menni, különben már az előételek után nem fogsz tudni megmozdulni. Node a Nikolaihof Wachau, amely egyébként Ausztria legrégebbi, kétezer éves múltra visszatekintő pincészete, nem csak az isteni és bőséges ételkínálatáról híres, hanem ez az első borászat, amely biodinamikus irányelvek szerint működik. A Saahs család 22 hektáron termeszti a szőlőt, nemzetközileg ellenőrzött Demeter-irányelvek szerint. Nem használhatnak semmilyen mesterséges anyagot, sem szintetikus vegyszert, sem műtrágyát.
Nem csak a borászat, a borozó is organikus minősítést kapott. A történelmi, római kori borospincében tölgyfa hordóban érlelik a boraikat saját élesztőjükön.
Apátság a dombtetőn
A göttweigi apátságot bencés szerzetesek lakják több mint kilencszáz éve. 1718-ban tűzvész pusztított itt, ezután a kolostort barokk stílusban újjáépítették. 2000 óta az apátság az UNESCO kulturális világörökség része lett.
Érdemes egy sétát tenni a császári lakrészben is, ahol a barokk stílusú Császár-lépcsőn sétálva megcsodálhatod a mennyezeti freskót. Itt is érdemes megpihenni a gyönyörű panorámás étteremben, ahol vétek kihagyni a sárgabarackkal készült édességeket.
Szálláslehetőségek a régióban
Háromnapos tartózkodásunk során két szállodában aludtunk. Az első éjszaka a Vierzigerhof Hotel hófehérre meszelt falú, döngölt padlós szobáiban aludtunk, amely tipikus osztrák kisvárosi fogadó hangulatú, elegánsabb kivitelben.
A második éjszakát pedig Krems városkában, egy hatalmas, minden igényt kielégítő szállodakomplexumban, a Steigenberger Hotelben töltöttük. A hotel a hangulatos óvároshoz és a Dunához is nagyon közel található, de az ablakokból a szőlőültetvényekre van a legszebb kilátás.
Burgenland is csodálatos
Kismarton és környéke a család minden tagjának kínál érdekes programokat.
Burgenland székhelye az Esterházy hercegek ékszerdoboza - Kismarton kastélya és környéke is gyönyörű
Nézegess képeket!
Elolvasom(Képek: Szász Eszter.)