Síelés a napfelkeltében és adventi vásárok egy köpésre Magyarországtól: Alsó-Ausztria gyönyörei
Adventi vásár sem csak Bécsben van! Mutatjuk, hova érdemes elmenni a néhány óra autóútra lévő Alsó-Ausztriában, és azt is, mit érdemes megkóstolni!
Csak néhány óra autóút Magyarországtól, és máris megérkezel az Alpok előszobájába, Alsó-Ausztriába. A vidékkel a Duna is összeköt minket, mely csodás természeti képződményekkel ajándékozta meg Ausztria déli részét.
Nem ez az egyetlen oka annak, hogy igen népszerű úti cél a magyarok között, valószínűleg közrejátszik a gasztronómiai élmény is, mivel a magyar ízléssel tökéletesen egyezik Alsó-Ausztria gasztronómiájának ízvilága. A vidéket elsősorban osztrákok, majd a németek, harmadikként pedig magyarok látogatják a legtöbben.
A melegebb évszakokban még a meseszép tavak és a kerékpártúrák lehetősége vonzza oda a tömegeket, míg ősz végén és télen az adventi vásárok, síparadicsomok csalogatják azokat, akik szeretnének harapni egy falatot Alsó-Ausztria csodáiból.
Advent Bécsen kívül
Bár itthon az egyik legnépszerűbb karácsony előtt megcélzott, osztrák célpont a bécsi adventi vásár, Alsó-Ausztria csaknem 300 városkája nyújt különleges vásári élményt, és Bécstől csak egy karnyújtásnyira vannak. A legérdekesebbek között van Johannesbachklamm vására, amelynek fő attrakciója Ausztria legnagyobb karácsonyfája. A hangulat persze adott: ünnepi fények, kézművesek, gőzölgő italok és hagyományos ételek várnak a szurdokban.
A különleges borok rajongóinak a Gyümölcsbor-út - Moststraße - és a Vas-út - Eisenstraße - karácsonyi vásárai lehetnek a legjobb úticélok, ahol a hangulatot a forrlat körtebor, a tűzgyújtó kosarakban lobogó tűz és a kovácskalapács ritmikus kopogása adják.
Az adventi vásárok standjainál kézműves termékek sorakoznak, melyeket javarészt természetes és a régióból származó alapanyagokból készítenek. Megtalálható itt minden, a könyvkötőtől egészen a mézeskalácsosig. Alsó-Ausztriában nagy hagyománya van a hazai termelésnek, ami a vásárok kínálatában is híven tükröződik.
Síelni a napfelkeltében
Rengeteg magyar az alsó-ausztriai Alpok területét választja téli szabadsága eltöltéséhez, ami nem meglepő, ha azt vesszük, mennyire közel van. A magyar határtól nem messze fekvő Mostviertelt az alpesi síelés bölcsőjeként emlegetik, és nemcsak a nagyszerű sípályái miatt, de azért is, mert számos híres síelőt adott a világnak. A mostvierteli síterületeket paradicsomi béke és nyugalom jellemzi.
A Bécsi Alpokban, a Semmering síterepen éjszakai csúszásra is van lehetőség, akár sílécen, akár szánkóval, ha valaki a szokásosnál is különlegesebb élményre vágyik. Hasonló, sőt, talán még csodálatosabb tapasztalat a Guga hö. A kifejezés azt jelenti: teljesen éber. Ezt a síélményt azoknak találták ki, szintén a mostvierteli hegyekben, akik nem rettennek meg a korán keléstől, ha cserébe valami varázslatosat élnek át.
A napfelkeltében való síelés köré már igazi szeánsz épült ki. A nap egy csésze forró teával kezdődik, hogy valóban teljesen éber legyen mindenki, majd felvonóval viszik a kis létszámú csoportot a napfelkelte irányába. Közben lehetőség adódik az érintetlen havas táj, a paradicsomi béke csodálatára.
Miután mindenki belélegezte a világ legfrissebb hajnali levegőjét, a síoktató beavatja a csoportot, hol vannak a hegynek azon pontjai, ahonnan a leggyönyörűbb a kilátás napfelkeltében. Ezután pedig csak egy dolog marad hátra: elsőként csúszni le az érintetlen, havas hegyoldalon.
Amikor már a nap felkelt, és kezd megtelni a sípálya, a program részeként a hüttébe térnek be azok, akik kiélvezték az exkluzív, kora reggeli síelést. A lobogó tűz mellett elkortyolgatják a helyi habzó körtepezsgőt, majd egy kiadós villásreggeli, azaz brunch várja őket, csupa helyi termelői finomsággal.
A síelők imádják az osztrák hazait
Alsó-Ausztria rendkívül büszke hazai termelésű élelmiszereire, sok síparadicsomban kínálják a mézédes termelői gyümölcsleveket vagy a különleges Emmerberger sonkát, mely kizárólag az alsó-ausztriai finomságok egyike.
A sonkát gondosan megsózzák és fűszerezik, majd mintegy egy hétig füstölik, ezt követően pedig legalább négy hónapot érlelik, míg el nem éri egyedi ízét. A húscsemegét többféle módon tálalják: chutney-kkal előételként, parasztveknivel, tormával és paradicsommal uzsonnára, hajszálvékonyra vágva krémleves feltétjeként, vagy egy kis sajttal az igen népszerű Cordon Bleu-be tekerve.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
A Preiß gyümölcslevek hagyománya is igen régre, 1913-ra nyúlik vissza. Igazi szűretlen, gyümölcshúsos, cukrozatlan dzsúszokról van szó, melyek sem tartósítószert, de még csak hozzáadott vizet sem tartalmaznak. Nemcsak az ízviláguk különleges, de az egészségre tett pozitív hatásuk is. Ahogy gyümölcslevek, úgy pékáru, sör és bor is származik alsó-osztrák termelőktől.
A vidék valóban nagy hangsúlyt fektet a hazai minőség terjesztésére, mivel tudják, hogy ez is sokat hozzátesz az odalátogatók Alsó-Ausztriáról kialakult képéhez. A visszajelzések pedig igen pozitívak: nemcsak az osztrákok, de a németek és a magyarok sem bírnak betelni a helyi gasztronómiai különlegességekkel.
OLVASD EL EZT IS!
- ausztria
- falusi turizmus