3 alig ismert, gyöngyszem hely itthon
Vedd célba a hétvégén!
Szeretnéd a kirándulást mesebeli úti célokkal megfűszerezni? Ezt a három helyet ki ne hagyd!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Legyen az apró település a völgy lábánál, híres palóc falu vagy balladába illő, titokzatos hely, ha olyan vidéken akarsz barangolni, ahol az őszi természet parázsló színei, a kulturális örökség és a barátságos hangulat valami egészen különleges harmóniát teremt, vedd célba a következő falvakat!

Bükkösd
Horpács
Füzérradvány

Kis falu, nagy kastélyokkal: Bükkösd

A Baranya megyei aprócska falu az Okkor-folyócska völgyének környékén fekszik, melyet nyugatról a Mecsek lába határol, vele átellenben pedig a Zselic keleti lankái húzódnak. Bükkösd jellegzetes dombvidéki, völgytalpi útifalu, ami annyit tesz, hogy csupán két sor szalagtelkes vonulatot foglal magában a településen átfutó út két oldalán, a völgy és a patak mentén. Bár kicsi falu - annak ellenére, hogy újabban két falu, Gorica és Megyefalva is egyesült vele -, hangulata és természeti környezete annál megkapóbb.

Az 1700-as években németek települtek ide, minek köszönhetően ma is minden harmadik bükkösdi svábnak vallja magát. A település ekkortájt a Petrovszky, majd a Jeszenszky család birtoka volt, kiknek két csodás kastélya ma is a falu dísze, egyben legfőbb látnivalója. A nagyobbik kastélyt a Petrovszkyak építtették 1786-ban, barokk, majd copfstílusban. A szakemberek kora egyik legszebb kastélyának tartják. Két évvel későbbi, kisebb kastélyát Bükkösd a Jeszenszkyeknek köszönheti a megyefai részen.

A nagy palóc otthona: Horpács

Horpács Nógrád megye egyik legkisebb falva, ám annál nevezetesebb települése, mely számos irodalmi-kulturális értéket őriz, amellett, hogy szépséges környezete miatt is érdemes idelátogatni. Mikszáth Kálmán, A jó palócok atyja élete utolsó hat évében békét lelni járt ide, ebbe a csendes, autentikus Nógrád megyei faluba. Telket is vett az akkori országgyűlés alelnöke, Szontágh Pál hagyatékából, aki szintén itt lakott.

Az író fia, ifjabb Mikszáth Kálmán klasszicista, görögös elemeket tartalmazó, eklektikába hajló kis kastélyt is tervezett édesapja számára a volt Szontágh-kúria helyén. Mára az előtte tisztelgő emlékmúzeum talált benne otthont, ahol az író életpályáját, valamint a család bútorait, dokumentumait és használati tárgyait bemutató kiállítást tekintheted meg.

A falu látnivalói közé tartozik továbbá a 18. századi barokk templom, emellett a sírkert, melyben Szontágh Pál, illetve Mauks Ilona, Mikszáth Kálmán felesége is nyugszik. Ám nem csak az irodalom szeretete miatt, hanem többek között a palóc ízek, a túralehetőségek és a lovasturizmus miatt is érdemes idelátogatni.

Az a híres sötét erdő: Füzérradvány

Füzérradvány egyike az ország legkülönösebb atmoszférával rendelkező helyeinek, köszönhetően Arany János egyik legszebb és legkísértetiesebb balladájának, a Tetemre hívásnak, melyben itt találták holtan Bárczy Benőt.

Bár a történelmi Magyarország különféle településneveiben viszonylag gyakran előfordult a Radvány szó, a történészek és az irodalmárok bizton állítják, hogy e Borsod-Abaúj-Zemplén megyei település határában húzódik a versben szereplő radványi sötét erdő, itt állt ugyanis a középkori Bárc települése, melynek romjai egészen a múlt századig látszódhattak, és fellelhetőek voltak az avarban. Ez is tanúbizonyságául szolgál, hogy évszázadokon át ez lehetett a máig fennálló Bárczi család fészke.

A mesés nemesifjon túl azonban a Károlyi család tagjai is jócskán hozzátettek a falu hírnevéhez: az ő 1700-as évekből való barokk kastélyuknak-palotájuknak Ybl Miklós adta mai romantikus megjelenését. Azt mondják, ez Magyarország legnagyobb kastélya. Száz hektáros, védett és gyönyörű angolparkjának, arborétumának legnagyobb büszkesége a párjukat ritkító platánóriások sora.

Cikkünk Kaiser Ottó és Papp Márió Magyarország 1000 csodája című könyve alapján készült. Képek: bukkosd.hu, hu.wikipedia.org; horpacs.hu.

Ezt is szeretjük