Ahol széthasadt a Föld

Nézd meg, mi maradt utána!

Létezik egy hasadék Európában, mely a kontinens egyik legszebb és legmisztikusabb tája. Nézd meg most!

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Mintha egy gigantikus bárddal hasították volna be a földbe, a Great Glen úgy szeli át átlósan a skót felföldet az Atlanti-óceántól az Északi-tengerig. A völgy 88 kilométer hosszú árkának jelentős részét szalagszerűen tölti ki három tó: a Loch Ness, a Loch Oich és a Loch Lochy, melyek Skóciának a tőlük északra fekvő részét az őket összekötő csatornával együtt többé-kevésbé szigetté változtatják.

Az ősi hasadék: Great Glen

A tavak két oldalán hegyek meredeznek a magasba. Az alacsonyabb lejtők erdőségei utóbb hangás, gyér füvű vidéknek adják át a helyüket, és a legmagasabb csúcsokon csupán alpesi növények - például törpefenyők - képesek megélni. A völgy eredete több mint 350 millió évre nyúlik vissza, amikor a földkéreg nagymértékű megemelkedései során a kéreg megrepedt, és létrehozta a Great Glen néven ismert hasadékvölgyet.

A völgy menti kőzetmozgás napjainkban is tart, és a vidéken még mindig előfordulnak kisebb földrengések. Az eddig észlelt legpusztítóbb földrengés az 1816. évi volt a völgy északi végén fekvő Inverness-ben, ahol a háztetőkről lesodorta a cserepeket.

A hasadék kialakulása idején a völgy két oldalán lévő sziklák megrepedeztek, megkönnyítve a folyók és a jég eróziós munkáját. A jégkorszakok alatt a völgybe gleccserek nyomultak, a lassan mozgó jégárral tovavonszolódó kőtömbök pedig csiszolópapírként dörzsölték végig a völgy oldalait és alját.

A Skóciát átszelő folyosó

Skóciának ezen a részén a legrégibb időktől fogva ez a völgy számított az egyetlen járható útnak. Fekvésének stratégiai jelentőségét felismerve az angolok a 17. és 18. század folyamán a zavargó felföldi dánok féken tartására több erődöt építettek itt, közöttük a Fort Williamet a völgy nyugati végében, Fort Augustus-t a Loch Ness déli csücskénél és Fort George-ot Inverness mellett.

A 19. század elején a skót felföldön mindennapos jelenség volt a nyomor és a tömeges kivándorlás. A kereskedelem fellendítését és a gazdaság felvirágoztatását célozta meg a Kaledóniai-csatorna megépítése. A tavakat összekötve olyan vízi utat teremtett, mely a kereskedelmi hajókat megkímélte a Skócia északi partjait megkerülő, veszélyesebb útvonaltól.

A csatorna építésének munkálatai Thomas Telford mérnök irányítása alatt 1804-ben kezdődtek el, és teljes 18 évet vettek igénybe, míg a három tavat összekapcsoló valamennyi csatornaszakasz elkészült.

Európa 15 lélegzetelállító csodája

Nézegess képeket!

Elolvasom

Nessie, a skóciai rém

A völgy állatvilága színes és gazdag. A vadmacskák és nyusztok manapság jóval nagyobb számban fordulnak elő, mint korábban, és a 19. század folyamán csaknem teljesen kipusztított erdei mókusok is vígan tenyésznek a fenyőerdőkben.

A halevő madarak között ritkának számító, fenséges halászsas hosszú idő után újra fel-feltűnik itt. A tavak a skóciai vidrák utolsó mentsvárai, emellett azonban a Great Glen vadvilágának egy jelensége a mai napig élénk találgatások tárgya. A 6. században az itt járó Szent Kolumbán állítólag Loch Ness-ben szembetalálkozott egy szörnnyel, mely rettegésben tartotta a vidék lakóit.

Az 1930-as évek, vagyis a tó nyugati partján végigfutó autóút megnyitása óta emberek tucatjai állítják, hogy látták Nessie-t. A tó rejtélyes lakóját többféle formában írták már le, például úgy, mint egy 70 millió évvel ezelőttről származó plesiosaurus-t, mint egy kelpie-t vagy vízi kísértetet, de hasonlították tengeri kígyóhoz, viking hajóhoz és olajoshordóhoz is.

Ám Nessie a mai napig félénken elkerülte a kutatókat, akik hőlégballonok, fényszórók, sőt, búvárhajók és hanglokátorok segítségével is fürkészik a tó titokzatos mélységeinek világát.

Cikkünk a Reader's Digest Kiadó Varázslatos Föld körüli utazás című könyve alapján készült. Az első, bal oldali kép forrása: www.lawrence.edu.

Ezt is szeretjük