Ahol mindent eltemetett a láva

A világ legbizarrabb templomai

Ahogyan az egyházakat, úgy a vallási épületeket is a sokszínűség jellemzi. Nézd meg a legfurcsábbakat!

beauty and style
Top olvasott cikkek

A vallás az idők kezdete óta fontos szerepet játszott az emberek életében, a hit közösségformáló ereje pedig manapság is vitathatatlan. Ugyan a vallási szokások és rítusok nemzetenként és kultúránként eltérnek, az egyházak szinte mindegyike megegyezik abban, hogy a hívek a vallás csoportos gyakorlásának helyszínéül valamilyen templomot, kegyhelyet építenek.

San Juan Parangaricutiro temploma

Vallási jellegű épületek tekintetében hazánkra nem jellemzők a szélsőségek, ám a világban rengeteg különleges, már-már bizarr templom épült az évszázadok során. Íme, ezek közül is a három legérdekesebb.

A láva martalékában

A mexikói San Juan Parangaricutiro templomának romjai két szomszédos indián falu, a névadó San Juan Parangaricutiro és Paricutin szomorú emlékét őrzik.

A Mexikói-felföldön 1943. február 20-án hatalmas intenzitással tört ki a Paricutin nevű tűzhányó, és elárasztotta lávával az egész környéket. A vulkán kilenc éves működése alatt teljesen elpusztította a két települést, csupán San Juan Parangaricutiro templomának egy részét kímélte meg az elporladástól.

Szerencsére azonban emberéletet nem követelt, ugyanis a lakókat még időben evakuálták, ám házaikat teljesen maga alá temette a lávafolyam. Csodával határos módon a templom tornya és az oltár szinte teljes egészében épen maradt. Ez minden bizonnyal az építmény stabil talapzatának köszönhető - mégis kísértetiesnek hat, ahogy a megkövesedett lávából kiemelkedik.

Környezetét ma a kopárság, a kietlenség jellemzi, az egykori falvakat nem építették újra. A kalandvágyó turisták azonban szívesen kapaszkodnak fel a meredek sziklákon is, hogy megcsodálhassák, ami a templomból megmaradt.

A befejezetlen remekmű

A Sagrada Família - más néven a Jövő Temploma - megépítésének ötlete egy gazdag spanyol könyvkereskedőtől ered, aki olyan templomot szeretett volna, ahol szegények és gazdagok egyaránt imádkozhatnak. Választása Barcelona egyik szegénynegyedére, a La Sagrada Famíliára esett, melyről nevét is kapta a templom.

Francesco Paula de Villar tervei alapján kezdték el építeni 1882-ben, ám miután az építész összeveszett megbízóival, munkáját Joan Martorell folytatta. Végül azonban a zseniális Antoni Gaudí vette át az épület tervezését, aki kezdettől fogva édesgyermekeként tekintett rá - élete főművének tartotta.

A katolikus templom az eredeti tervek szerint neogótikus stílusban épült volna, ám az organikus építészet híveként Gaudí egy jóval összetettebb, szecessziós jegyeket felvonultató épületet álmodott meg.

Monumentális méreteivel és bonyolult szerkezetével Európa egyik legkülönösebb épülete - egyben Spanyolország legnépszerűbb idegenforgalmi látványossága. Gaudí egész életét építésének szentelte, szinte a megszállottja lett, és nem csupán tudását és fantáziáját, de vagyonát is az építkezésekbe fektette - élete utolsó 15 évében már csak ezzel foglalkozott.

Az épület azonban befejezetlen maradt, munkálatai ma is folynak, bár egyes vélemények szerint a tervek összetettsége miatt szinte lehetetlen mindent kivitelezni, amit a mester megálmodott.

Szépsége és furcsasága épp ebben az összetettségben rejlik, mely minden más épülethez képest egyedülállóvá teszi - 2005 óta Születés Kapuja fantázianevű homlokzata a Világörökség része.

Fapados templom

Az Orosz Ortodox Egyház a világon jelenleg a legnagyobb ortodox felekezetet tudhatja magáénak, így nem csoda, hogy az ország területén rengeteg vallási jellegű épület található. A templomokat külső jegyeiket tekintve a változatosság jellemzi, hiszen a túldíszítettség és a puritánság is megjelenik a falak között.

Ortodox templom Moszkvában

Oroszországban a már-már palotaszerű építmények mellett nagy népszerűségnek örvendenek a vasúti kocsikból kialakított egyszerű kis templomok, mint amilyen a Moszkvában, egy lakótelep közelében található kápolna is. Vallási jellegét a kocsira szerkesztett kis torony és az abból kiemelkedő ortodox kereszt adja meg. A szertartások a kocsiban és a kocsi mellett elhelyezett oltár körül zajlanak.

Bár a vasúti kocsiból kialakított templomokat a modern kor praktikus találmányának tartják, elterjedésük szinte a vasúti kocsik megjelenésével egyidejű. Hasonló építményeket egyébként nem csupán Oroszországban, hanem Skóciában és Írországban is találni.

Fotók: Englishrussia.com, Artificialowl.net.

OLVASD EL EZT IS!

napl
  • világjáró
  • természeti csoda

Így néz ki a világ legnagyobb vulkánja

palermo
  • olaszország
  • múzeum

Nyolcezer holttest múzeuma

Ezt is szeretjük