Nyolcezer holttest múzeuma
Mintha élnének
Palermót sajátos hangulatán kívül világhírű, ugyanakkor vérfagyasztó katakombái miatt is érdemes meglátogatni.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A nagy, megkopott és nyüzsgő Palermo nem mindenkinek tetszik - a hatalmas forgalom, a szegénység és a barokk pompa hanyatlása a bátortalanokat visszarettenti. Ugyanakkor ez Olaszország egyik legelevenebb és leghangulatosabb városa.

A múlt dicsőségéről árulkodó műemlékek modern lakóházak és zsúfolt, félreeső utcák között állnak, és térért küzdenek egy olyan városban, melynek arab bazárjai, virágzó kikötői, nyomorúságos lebujai és nyüzsgő főútjai drámai ellentétet kínálnak a múlt és a jelen között. Tökéletes úti cél tehát azoknak, akik különleges, nem mindennapi kalandra vágynak, már csak azért is, mert ez a város tudja magáénak Olaszország és talán a világ egyik legkülönösebb és leghátborzongatóbb múzeumát.

Látnivalók a föld felett

A híres és vészjósló palermói katakombák meglátogatása előtt a városban tett séta is kihagyhatatlan. Palermo központjának látnivalói egymástól távol vannak, ezért célszerű felszerelkezni egy jó térképpel. A város három legfőbb utcája a Corso Vittorio Emanuele, a Via Maqueda és a Via Roma - ezeken rendszeres és tömött buszjáratok közlekednek. A nevezetességek megtekintésének legjobb módja a Corso Vittorio Emanuele nyugati végéről elindulni, majd kelet felé haladva megnézni a tenger felőli részen, majd pedig a Via Maqueda sarkán található látnivalókat.

A város egyik legfőbb nevezetessége az egykor muzulmán mecsetként funkcionáló székesegyház, emellett számtalan templom várja a kultúrára és építészeti remekművekre szomjazó turistákat. Az egyik legszebb itáliai palota, a Palazzo dei Normanni, emellett a régészeti múzeum - Museo Archeologico Regionale -, a nagyszínház és a botanikus kert szintén kihagyhatatlan. Érdemes felkapaszkodni a Monte Pellegrinóra is, ahonnan csodás kilátás nyílik a városra.

Titkok a föld alatt

Mikor a többi olaszországi emlék már rég megfakult, az utazók rendszerint még mindig emlékeznek a Convento dei Cappuccini látnivalóira. Ez Palermo legszokatlanabb és legkomorabb nevezetessége, azonban semmiképpen nem szabad kihagyni, hiszen világhírű látnivalóról van szó.

A kapucinusok katakombája a városközponttól nyugatra található - minden taxisofőr ismeri az idevezető utat -, és igazán megéri az erőfeszítést, elsősorban azonban olyan utazók számára, akiket testileg és lelkileg nem terhel meg az elmúlás különböző stádiumaiban lévő holttestek látványa.

Kapucinus hagyomány volt a holttesteket mésszel, arzénnal és a Nap szárító hatásával megőrizni - ennek kísérteties eredményét a kolostor homályos, föld alatti folyosóin nézhetik meg az idelátogatók. A katakombák 8000 mumifikálódott testet rejtenek, melyek közül az elsőket a 15. században helyezték el itt, utoljára pedig 1881-ben használták a helyet temetkezési pontként.

A katakombákban holttestek sorai lógnak vagy dőlnek ijesztő helyzetekben. Minden holttestcsoportot nem, kor, rang és mesterség szerint osztottak fel: férfiak, nők, szüzek, gyerekek, papok, szerzetesek, közemberek, arisztokraták folyosóin haladhat végig az utazó. Mindegyikük ugyanazt a ruhát viseli, amelyikben eltemették, így nyújtva morbid, egyfajta haláltánchoz, utóbbiak korabeli ábrázolásaihoz hasonló látványt.

Bár az itt megtett séta az út minden pontján vérfagyasztó és megrázó, a katakomba lakói közül a gyermekek holttestei jelentik a legmegrendítőbb élményt, közöttük is a kis Rosalia Lombardo, aki játékbabaként fekszik üvegkoporsójában, mintha ma is csak aludna.

A katakombáknak rajta kívül is vannak azonban híres lakói, közöttük Lorenzo Marabitti és Filipo Pennino szobrászok, Tunisz királyának katolikus hitre áttért fia, illetve Velázquez, a spanyol festő és felesége. A katakombák nyitva állnak a látogatók előtt, azonban fényképezni és videofelvételeket készíteni szigorúan tilos.

Cikkünk a Geographia Kiadó National Geographic Traveler Olaszország című könyve alapján készült. Kép: dailymail.co.uk.

OLVASD EL EZT IS!

templom
  • olaszország
  • franciaország

A világ 7 földalatti csodája

Ezt is szeretjük