A legszebb őszi kirándulóhelyek

Szerintünk

Gyönyörű helyeket keresel őszi kiránduláshoz? Ha nem tudsz dönteni, íme, a szerkesztőség kedvencei!

beauty and style
Top olvasott cikkek

A természet közelségéről és megannyi csodájáról nehéz szívvel mondanak le a kirándulók, amint beköszöntenek a hűvösebb hónapok. Az ősz ezer színének, a friss levegőnek és a temérdek látnivalónak köszönhetően azonban vannak helyek, melyek ilyenkor is felejthetetlen élményt nyújtanak. Ezek közé tartoznak szerkesztőségünk kedvencei is.

Eger
Szentendre

Mariann kedvence: Eger és környéke

A legkedvesebb őszi úti cél számomra Eger és környéke, mely hazánk egyik legszebb, legvadregényesebb tája. A városban a kulturális látnivalók tömkelege ősszel is várja a turistákat - melyek közül kétségtelenül Eger vára a leghíresebb -, míg a közeli hegyvidék a túrázók paradicsoma. Érdemes ellátogatni az Egertől északra található, festői szépségű Bélapátfalvára is, mely a Bükk egyik gyöngyszeme.

A városka melletti Lak-völgyi tó ideális hely a pihenéshez és a könnyű őszi sétákhoz, és kivételes panoráma nyílik innen a monumentális mészkőrengetegre, a Bélkőre is - mely akár egy hegymászótúra célpontja is lehet, illetve áthalad rajta a Kéktúra útvonala is.

A közeli Szilvásváradot sem szabad kihagyni, a hozzá tartozó Szalajka-völgyet akár kisvasúttal is be lehet járni, de a Fátyol-vízesés csodálatos látványa a nagyjából másfél órás sétát is megéri. A környék nem csupán ősszel, de egész évben ideális kirándulócélpont, a bámulatos látnivalók mellett már csak a friss levegő miatt is megéri ellátogatni ide.

Melinda kedvence: Szentendre

Bár lassan már túl hideg van ahhoz, hogy a kirándulók hajóval közelítsék meg ezt az úti célt, egy naposabb hétvégén talán még nem lehetetlen vállalkozás - és mindenképpen megéri.

Legalábbis számomra a szentendrei kiránduláshoz hozzátartozik a hajókázás is, hiszen a Dunán végighaladva is van bőven látnivaló. A szigeten az egyik kedvenc helyszínem a skanzen, bár ide érdemesebb autóval érkezni, ugyanis nem egyszerűen megközelíthető.

Megéri azonban a hosszabb utat is akár, hiszen itt nem csupán a népi építészetet lehet megcsodálni, de azt is, ahogy az emberek régen éltek. Igazi családi kirándulóhely, de egy délelőttnél nem szeretek többet áldozni rá, ugyanis a várost is érdemes kiélvezni. Ebédidőben érdemes egy kis pihenőt tartani az egyik étteremben, majd délután jöhetnek a városi múzeumok és a folyóparti séta.

Eszti kedvence: Villány

Ha ősz, akkor szüret, ha szüret, akkor bor, ha pedig jó borok és mesés októberi tájak, akkor a kedvencem hazánk egyik legszebb borvidéke, Villány. Pár héttel ezelőtt volt is szerencsém ellátogatni ide, és, talán azért is, mivel az ország egyik legdélebbi részén fekszik a Baranya megyei város, kimondottam szép őszi időjárás fogadott.

Természetesen a kirándulás alapja egy rövidebb bortúra volt, amit minden villányi kiruccanás alkalmával érdemes megejteni a helyi pincék felkeresésével, ám, ha először jársz itt, a Teleki Pincét és a Bormúzeumot se hagyd ki. A különféle könnyű rosék és a nehezebb vörösborok hatása mellett a táj szépségébe is bele lehet veszni, érdemes emellett egy kirándulást tenni Siklós várához vagy épp a villánykövesdi pincefaluhoz.

Úgy gondolom, Villány kiváló úti cél a lustább kirándulóknak, akik épp csak kimozdulnának a városból, de nincsenek a túrázás terén nagyobb igénybevételt jelentő, bakancsos elképzeléseik.

Háttérben Villány lankái
Pityerszer

Lilla kedvence: Őrség

Az őrségi tájak egész évben a természethez való közelséget, az élővilág változatosságát, a régmúlt hagyományait és a népi értékeket jelentik, ősszel azonban valami megfoghatatlan, melankóliával vegyes nyugalom járja át az amúgy is csendes tájat, melytől még békésebbé válik, nem véletlen, hogy ilyenkor is szívesen látogatok el a nyugati határvidékre.

Amellett, hogy a természet ilyenkor különösen szép színeket ölt magára a környéken - a Nagyrákostól Őriszentpéterig tartó autóút mentén például felejthetetlen látványt nyújt, ahogy a sárga különféle árnyalataiban játszó lombok összeérnek az átutazók feje fölött -, az olyan látnivalók, mint Pityerszer, Velemér Árpád-kori temploma, a haranglábak vagy a környező patakok völgyei, gondoskodnak a mesébe illő környezetről.

Képek: www.orszagalbum.hu, Dettix, hajasgergo, boroka86, SALCHEE.

Ezt is szeretjük