A legromantikusabb erdő itthon

A gemenci gyöngyszem

Ha nem jártál még a Gemenci-erdőben, nem tudod, milyen is egy vadregényes, magyar ősrengeteg.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A kisgyermekes családok egyik kedvenc kirándulóhelye a Gemenci-erdő, de a különleges természeti környezet a fiatalokat és az időseket, nem utolsósorban pedig a romantikára vágyó párokat is egyformán lenyűgözi. Magyarország és egyúttal a Duna egészének legnagyobb ártéri erdeje mintegy 30 kilométer hosszan húzódik a Duna nyugati oldalán. A holtágakkal, belső tavakkal szabdalt buja erdőt kisvasút szeli ketté - a vonatozás, a tanösvények végigjárása és a titokzatos mocsárvilág felfedezése felejthetetlen élményt nyújt.

Az 1996-ban védetté, valamint a Duna-Dráva Nemzeti Park részének nyilvánított, romantikus hangulatú Gemenci-erdőnek két központja van: északon Bárányfok, délen Pörböly. Mindkét helyen egy-egy kiállítás segít a környék megismerésében, és egy-egy szép tanösvény kínál kirándulási lehetőséget. Az erdőt teljes hosszában egy keskeny nyomtávú kisvasúton is bejárhatod, de biciklin vagy akár kenuval is felfedezheted a Duna árterének varázslatos világát.

A Gemenci Erdei Vasút

A kirándulás csúcspontja kisvasúttal végigzakatolni a vadregényes Gemenci-erdőn. A vasút az északon fekvő Keselyűstől, illetve a Gemenci-erdő déli központjának számító Pörbölytől indul. A végállomás mindkét irányból indulva a Gemenc-Duna-part megálló. Az egyes szakaszok között alig van különbség, a vonatút szinte végig erdőben, magas fák között vezet.

Ha végigmész a teljes útvonalon, szekszárdi átszállással busszal is visszajuthatsz a kiindulópontra. Ha rövidebb kirándulást szeretnél tenni, Pörbölytől a nyolc kilométerre északra fekvő Malomtelelő megállóig menj el, ott 20-30 perc alatt végigjárhatod a bárányfokinál kevésbé érdekes Malomtelelő-tó Tanösvényt, majd a következő járattal visszautazhatsz Pörbölyre.

A Pörbölytől negyedórás sétára fekvő vadasparkban szarvasokat és vaddisznókat is láthatsz, ha pedig kisvasúttal utazol, Pörböly közelében akár az ablakból is megpillanthatsz egy-egy példányt. A vonatok májustól októberig mindennap menetrend szerint közlekednek, hétvégenként gőzvontatású nosztalgiavonatok is járnak.

A Bárányfoki Tanösvény

Ez a legérdekesebb sétaút a Gemenci-erdőben, ha csak kevés időd van, itt hamar belekóstolhatsz az ártéri erdő igazi vadregényes hangulatába. A tanösvényt az erdő északi központjától, Bárányfoktól közelítheted meg. A parkoló mögött, a kék-fehér sorompón, illetve a zöld kapun túl húzódik a töltés, ennek mentén először jobbra indulj el, majd, miután átkeltél a töltésen, balra fordulva kövesd a kék sáv, illetve a kék félkör jelzést.

Az egy óra alatt könnyen végigjárható, két és fél kilométeres tanösvény egy körtúra, a végén a kiindulóponthoz érsz vissza. Útközben tájékoztató táblák ismertetik az erdő élővilágát.

Trófea Múzeum, Bárányfok

A vörösfenyőből faragott, szemrevaló épületet Habsburg Frigyes főherceg építtette az 1896-os budapesti millenniumi kiállításra, hogy ebben mutassa be trófeáit a nagyközönség számára. A vadászkastély stílusú épület több helyszín megjárása után végül az 1980-as években került mostani helyére. A falai között berendezett kiállítás a Gemenci-erdő élővilágát, illetve az itt élő emberek életét, munkáját mutatja be. Az épület mellett háziállatokat tartanak, működik egy lovarda, sőt, a gyerekek számára még egy kis játszóteret is kialakítottak.

Pörbölyi Tanösvény

Ártéri erdők mélyén, égig érő kocsányos tölgyek között vezet a nagyon szép sétaút. A Pörbölyi Ökoturisztikai Központtól Baja felé indulj el, majd egy kilométer után térj le jobb kéz felé a töltésre. Ahol a töltés kétfelé ágazik, a kisebbiken folytasd az utat, és körülbelül 200 méter után térj le jobbra az erdőbe vezető ösvényre - piros kör jelzés. A tanösvény felénél át kell kelni a töltés belső oldalára, ott sétálhatsz vissza a kiindulóponthoz. A két kilométer hosszú, körülbelül egy óra alatt végigjárható tanösvényt magyarázó táblák kísérik.

Pörbölyi Ökoturisztikai Központ

A Gemenci-erdő déli kapujaként szolgáló Pörbölyi Ökoturisztikai Központban több kiállítás ismerteti a környék nevezetességeit, van például sárközi szoba és méhészeti gyűjtemény.

Intimitás hosszú távon - Hogyan tartsuk életben a szenvedélyt párkapcsolatunkban?

A Femina Klub októberi vendége Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz és partnerünkhöz. Milyen tabuk vannak a párkapcsolatokban? Mit lehet tenni, ha felmerül a bensőséges szexuális együttlétek hiánya és hogyan tehetünk a párkapcsolatok ellaposodása ellen? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. október 17. 18 óra

Helyszín: GOBUDA MALL - Vidám Színpad

Promóció

A központban biciklit is bérelhetsz, a környék legszebb, kerékpárral is bejárható útvonalairól pedig helyben kérhetsz tájékoztatást. A központ épületeiben szállást is kínálnak. A további információkért kattints ide!

Képek: www.orszagalbum.hu, Haller; hu.wikipedia.org, Mario1952.

Cikkünk a Hosszú hétvégék Magyarországon című könyv alapján készült.

Ez a könyv bebizonyítja, hogy a csodákért nem kell messzire menned, hisz a határokon belül is megvalósíthatsz egy tökéletes utazást. Segítségével hangulatos városokba - Soprontól Szabadkáig, Pécstől Kassáig -, nemzeti parkokba - az Őrségtől a Hortobágyig, a Fertő-tótól a Bükkig - és romantikus helyszínekre látogathatsz el, családi hétvégéket, kiadós túrákat, wellness-programokat és borkóstolókat szervezhetsz meg gyorsan és egyszerűen. Az adott környék látnivalóinak részletes bemutatása mellett a könyv 244 szálláshelyről és 142 étteremről szolgál információval, mindemellett a személyesen ellenőrzött, friss információk, a 47 térkép, nem utolsósorban pedig az 525 fénykép is segít az országjárásban.

Kiadja a JEL-KÉP Kiadó.
A könyv ára 4490 forint.
A könyvet itt rendelheted meg.
Ezt is szeretjük