A 3 leggyönyörűbb vízesés Magyarországon: láttad már őket?
Különleges, kalandos túrák során keresheted fel a legmagasabb és legszebb vízeséseket.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bár hazánk nem a hatalmas méreteket öltő zuhatagokról híres, azért itthon is akadnak csodaszép, különleges vízesések, melyek köré érdemes kirándulást tervezned. Kerekedj fel, és csodáld meg az ország leggyönyörűbb, hömpölygő vízáradatait, melyektől a lélegzeted is elakad majd.

Fátyol-vízesés
Lillafüred
Ilona-völgyi vízesés

A Szalajka-völgy kincse: Fátyol-vízesés

Hazánk egyik legkiemelkedőbb természeti képződményét, a Fátyol-vízesést az Egertől harminc kilométerre fekvő Szilvásváradon, a Szalajka-völgyben csodálhatod meg. A vízesést a tőle mintegy ötszáz méterrel feljebb felszínre törő Szalajka-forrás, a Bükk egyik legnagyobb vízhozamú karsztforrása táplálja.

A vízesés jellegzetes lépcsőformáját a természet alkotta: a földtörténeti korok folyamán a Szalajka-völgy összeszűkülő részén a forrásból induló patak vízéből kicsapódott a kalcium-karbonát, mésztufa-gátakat képezve ezzel. Ezek a kis teraszok alkotják a csodálatos természeti forma 18 lépcsőfokát, melyek összesen 17 méteren húzódnak. A vízesés nevét a csipkemintázatra emlékeztető mésztufa, illetve a mésztufa-gátak által megtört, fátyolosan lezúduló víztömeg ihlette.

Bár kétségtelenül a Fátyol-vízesés a Szalajka-völgy igazi gyöngyszeme, még rengeteg különleges természeti kincset rejt e táj, melyek miatt érdemes idelátogatnod. A völgybe vezető úton elindulhatsz gyalog is, de érdemes kipróbálni a hangulatos erdei kisvasutat, melyről gyönyörű látvány tárul eléd menet közben is. A vasút végállomása a Gloriette-tisztás, ahol, ha megéheztél, a büfében érdemes megkóstolnod a helyiek specialitását, a füstölt, sült pisztrángot. A szivárványos és sebes pisztrángokat a túraút mellett csordogáló Szalajka-patak és a pisztrángos tavak kristálytiszta vize rejti.

A vadasparkban a bükki erdő néhány jellegzetes vadállatát csodálhatod meg, például a muflont vagy az őzet, de az erdészeti múzeumban is sok mindent megtudhatsz a helyi állatvilágról.

Ha a kőkorszaki ősember lakhelyére is kíváncsi vagy, sétálj fel a 959 méter magasan húzódó Istállós-kőhöz, melynek oldalában találod meg az Ősember-barlangot. Bár a völgy nevezetességei szinte egymás mellett találhatók, érdemes egy egész napot rászánnod a kirándulásra, hogy minden kincset alaposan meg tudj nézni.

Miskolc gyöngyszeme: Lillafüred vízesése

A Miskolchoz tartozó Lillafüred vízesése az országban a legnagyobbnak számít, nem kevesebb mint húsz méter magasról zúdul alá. A Szinva-patak táplálja, ám kialakulása nem a természet, hanem emberi kezek munkájának gyümölcse. Lillafüred vízesésének története a Mátyás korabeli vadászkastélyt idéző, neoreneszánsz Palota Szálló 1927 és 1930 közötti megépítéséhez fűződik. Az építkezés során ugyanis kialakítottak egy függőkertet a meredek lejtő megerősítésére, melyre a szállodát tervezték. Itt torkollott korábban a Szinva-patak közvetlenül a gyönyörű Hámori-tóba, ám a függőkert különleges, teraszos sétányrendszerével együtt a vízesést is kialakították, emelve vele a táj szépségét. A vízesés egész évben szemet gyönyörködtető, télen pedig, ha elég hideg van, rendszerint befagy, így a lezúduló víz helyét ezernyi jégcsap veszik át.

A zuhatagot követő ösvényt korlátokkal látták el, így biztonságosan lejuthatsz egészen a vízesés alá, és máris az Anna-mésztufabarlang bejáratánál találod magad.
 
A barlang mészkövei egyedülálló növényi mintákat rejtenek, ha pedig a környék legnagyobb cseppkőbarlangjára vagy kíváncsi, látogass el a közeli István-barlangba. A harmadikat, a Szeleta-barlangot is megtekintheted, melyben feltárásakor több százezer éves pattintott kőeszközöket találtak. A barlangokat az erdei kisvasúttal is megközelítheted, mely Lillafüred és Miskolc között közlekedik.

A Mátra szívében: Ilona-völgyi vízesés

Magyarország legnagyobb természetes zuhataga a Mátrában, Parádfürdőtől öt kilométerre található. Az Ilona-völgyi vízesés a Tőkés-kút táplálta két kis forrásból induló Ilona-patakból alakult ki. A vízesés a Marhád és a Cserepes-tető meredek szikláinak V-alakú találkozásánál zúdul a mélybe. A tíz méter magas zuhatag minden évszakban lenyűgöző látványt nyújt, de főleg esős időben gyönyörű, amikor a szokásosnál nagyobb víztömeg ömlik alá. Télen pedig a lillafüredihez hasonlóan befagy, így a bátrabbak akár fel is mászhatnak rá.

A csodálatos vízesés a Parádfürdőről induló, 6,5 kilométer hosszú tanösvényen közelíthető meg, melyen barangolva a festői szépségű Ilona-völgy további természeti kincsei is eléd tárulnak. A túraútvonalat többször is keresztezi a vízesést kialakító Ilona-patak, mintegy másfél kilométeren pedig a Mátra egyik leggyönyörűbb, főként vadgesztenyékből álló fasora szegélyezi.
Több forrás is található a völgyben, például a Klarissza-forrás, melynek vize gyógyhatású, de a Szent István-csevice kútnál is érdemes megállnod egy pohár frissítőre, ha megszomjaztál.


Képek: www.orszagalbum.hu, boncseszKittybaby, drinker.

OLVASD EL EZT IS!

Ezt is szeretjük