A legerősebb paranormális jelenségek Európában
2 órára Budapesttől
Repülővel nagyon gyorsan elérhetsz a borzongás európai fellegvárába.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Prágáról az a hír járja, hogy egyike Európa, sőt, a világ azon városainak, ahol a legerőteljesebb a paranormális aktivitás. Állítólag még azok is, akik egyébként nem hisznek a kísértetekben, és csak mókából keresik fel a szellemjárta helyeket, hazatérve arról számolnak be, hogy érezték egy magasabb, spirituális energia jelenlétét.

Amellett, hogy kulturális és történelmi látnivalókban is nagyon gazdag, a városban szinte nincs olyan sarok, melyhez ne kötődne egy hátborzongató história. Ha Prágába látogatsz, és többet akarsz megtudni ezekről, keresd fel a Legenda- és Szellemmúzeumot.

A város sötétebbik oldala

A prágai Szellemmúzeumot azzal a céllal nyitották meg egy 14. század elején épült házban, hogy megmutassa a turistáknak a történelmi város sötétebbik oldalának szépségeit. A kiállításon nincsenek idegenvezetők, és az idő sem sürget, a szervezők ugyanis azt szerették volna elérni, hogy mindenki önállóan szívja magába a furcsa légkört és a bizarr ismereteket.

Mindenki annyi időt tölt el a múzeumban, amennyit szeretne, és annyi mindent tudhat meg, amennyit elbír. A múzeum első része tulajdonképpen egy hatalmas, legendákkal és bizonyítható eseményekkel kitapétázott szoba. Az elképesztő mennyiségű kísértethistória néhány kiválasztott darabja éles megvilágításával válik el a félhomályos szoba többi darabjától.

Ezeket a történeteket mindenképpen el kell olvasnod, hogy megérthesd azt, amit a múzeum többi részében látsz majd - de természetesen, ha van elég bátorságod, dönthetsz úgy is, hogy tovább maradsz a szobában, és a többi titokzatos feljegyzést is elolvasod.

Föld alatti borzongás

Ezután következik a múzeum föld alatti része, mely az óváros egykori, labirintusszerű utcáinak pontos mása. Ez az a hely, ahol a már megismert prágai szellemek viaszszobraival találkozhatsz.

A fej nélküli katona vagy a falon tekergő csontváz önmagában is elég rémisztő, sarkok mögül előugró, rikoltozó báboktól azonban nem kell tartanod, a szervezők ugyanis igyekeztek tartózkodni az ijesztgetés 21. századi harsány kellékeitől, hiszen a prágai kísértetek nem vérre szomjazó, dühöngő lelkek, hanem nagyon is méltóságteljes, költői figurák.

Magát a múzeumot sem azért hozták létre, hogy megfagyassza a vért a gyanútlan turisták ereiben, hanem - ahogy a polgármester fogalmazott a megnyitón - azért, hogy megismerjék azokat a történeteket, melyek Prága utcáihoz és épületeihez kötődnek, hogy felnyissa a szemüket, és megértsék azt a misztikumot és varázslatot, mely hozzátartozik a város történetéhez.

Szellemek minden sarkon

Ha nem éred be a múzeumnyi szellemtörténettel, akad még hely Prágában, amit felkereshetsz, ha egy kis borzongásra vágysz. A prágai kastély a város egyik legnépszerűbb látnivalója: az impozáns épület az 1600-as években IV. Károly császárnak és négy feleségének adott otthont, és ma is látogatható. A kastély udvarában több templom és számos épület található, így elég nehéz eligazodni.

Ha megtalálod a császári család kriptáját, érdemes leereszkedned a régi lépcsőkön: IV. Károly feleségei éjszakánként állítólag még most is egymással civódnak.

A zsidónegyedben található zsinagóga a híres írónak, Franz Kafkának is inspirációt adott. A zsinagóga mögötti sírkertben több mint 12 ezer zsidó nyugszik, kiknek többségét itt gyilkolták meg a világháború alatt. A prágaiak szerint a szomorú emlékű városnegyedben a leggyakoribbak a paranormális jelenségek.

Ha a kísértetek miatt utazol a cseh fővárosba, keresve sem találhatsz jobb szállást a Károly tér mellett álló, szállodává alakított monostornál. A régi időkben állítólag gyakori volt, hogy éjszaka ismeretlenek rángatták ki a kőműveseket az ágyukból, hogy tetemes mennyiségű arany ellenében mindenféle borzalmas megbízásokat teljesítsenek.

Az egyik ilyen legenda szerint az egykori monostor pincéje lett végső nyughelye egy apácának is, akit ismeretlen okokból ellenségei élve falaztattak be egy sötét, prágai éjszakán.

Képek: www.prague.net; www.ghostmuseum.cz.

OLVASD EL EZT IS!

muckross
  • németország
  • nagy-britannia

Hogyan fogsz meghalni?

palermo
  • olaszország
  • múzeum

Nyolcezer holttest múzeuma

Ezt is szeretjük