A horvát tengerpart legszebb szigetei
Nyaralj az édenkertben!
Igazi mediterrán hangulat vár, ha ellátogatsz a horvát tengerpart valamely pompás kis szigetére.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A csodás tengerpartok és luxusszállodák mellett számtalan bámulatos természeti képződménnyel és építészeti remekművel csábítják a turistákat a legkedveltebb horvát szigetek. Ha te is kedveled a zegzugos kis utcákat rejtő városkákat és a titokzatos középkori látnivalókat, akkor a következő szigeteket érdemes felkeresned.

A legnagyobb a nagyok között: Krk

A viszonylag kopár és sziklás Krk Horvátország legnagyobb szigete, melyet 1980 óta hatalmas híd köt össze a szárazfölddel. A legnagyobb település - melyet szintén Krknek hívnak - festői hely, csakúgy, mint a sziget déli végén fekvő Baska, melynek két kilométer hosszú kavicsos strandja magas hegygerinc alatt húzódik.

Az apró Krk városban kis középkori központ és látványos kikötő található. A Baska és Rijeka felől érkező autóbusz a kikötőnél áll meg, ahonnan néhány perces gyaloglással Krk óvárosába jutsz.

A 14. századi, szép Frangepán-vár és a 12. századi román kori székesegyház az alsóvárosban, a kikötő közelében emelkedik. Krk városának felső részében három régi kolostortemplom áll. Emellett a város keskeny utcáit is érdemes felfedezni.

A legszebb a szépek között: Rab

Rab szigete a Kvarner-szigetcsoport közepe táján fekszik, és az Adriai-tenger északi részének legszebb szigete. Sűrűbben lakott délnyugati részén fenyvesek, homokos strandok és kis öblök találhatók.

A Supetarska Dragából kiugró északnyugati félszigetet kis öblök és lagúnák szegélyezik, melyek a Kalifront-félsziget és a Suha Punta üdülőhely felé is folytatódnak. A sziget kulturális és történelmi központjának, Rab városának ódon macskaköves utcái fölé négy elegáns harangtorony emelkedik. A kikötőből felkapaszkodó meredek utcák a gyönyörű kilátópontok felé gazdagon díszített templomok sora mellett haladnak el.

Az árnyas parkokkal megszakított, keskeny, régi utcákon barangolni igazi élvezet. A templomokban gyakran rendeznek hangversenyeket, illetve művészeti kiállításokat. A szigeten erős az idegenforgalom, de a júliusi és augusztusi turistaáradat nélkül is kellemesen élénknek találhatod.

Középkori hangulatban: Hvar

A középkori Hvar 13. századi falain belül a márvánnyal borított sétálóutcák mentén gyönyörűen díszített gótikus paloták állnak, a kikötőből pedig sziklás, kis strandokkal szegélyezett, hosszú tengerparti sétány indul.

A középkori Hvarból leginkább az óváros mellékutcáin lehet ízelítőt kapni. Hvar mindkét végén egy-egy kolostor magas tornya emelkedik. Az öböl végén álló domonkos rendi Szent Márk-templomot a törökök a 16. században nagyrészt lerombolták, de romjai között megtekintheted a Régészeti Múzeumot.

Hvar délkeleti végén egy reneszánsz, ferences rendi kolostor templomában és a mellette lévő múzeumban velencei festmények csodálatos gyűjteménye, többek között Matteo Ingoli Utolsó vacsorája látható. Hvar kellős közepén áll továbbá az impozáns fegyvertár, melynek pompás, boltíves kapuja már messziről látszik.

Marco Polo szülőhelye: Korcula

Korcula szigetét a 14. századtól a 18. századig Velence irányította, mely a hivatalos épületeket díszítő velencei címerek láttán is nyilvánvalóvá válik.
Ha a Jadrolinija-kompról nem szállsz ki Korculán, azonnal megbánod, amikor megpillantod ezt az egyedülálló várost, melynek piros tetős házait kerek őrtornyos fal veszi körül.

A miniatűr Dubrovnikra emlékeztető, fallal körülvett, kapun át megközelíthető óvárost keresztül-kasul átszelik a kőlapokkal borított, keskeny utcák, melyeket úgy alakítottak ki, hogy megvédjék a lakókat a partokon végigsöprő szelektől.

A Szent Márk-templom mellett a ferences kolostort és annak gótikus kerengőjét, a gazdag kereskedőcsaládok 15-16. századi palotáit, nem utolsósorban pedig Marco Polo szülőházát is érdemes megnézned, ha itt jársz.

Cikkünk a Nyugat-Balkán című könyv alapján készült.

A Nyugat-Balkán országai síparadicsomokat, strandokat, várakat, bazárokat és a külföldiek előtt csaknem ismeretlen kávéházi kultúrát kínálnak az odalátogatóknak. Szinte egymás mellett láthatók az ortodox kolostorok színes freskói és megszentelt ikonjai, az oszmán-török mecsetek ceruzaszerű minaretjei, valamint a pompás középkori katolikus templomok. Belekóstolhatsz a tradicionális életmódba és kultúrába, ugyanakkor olyan új életstílusokba is, mint Tirana lepukkant technoklubjai és az újjászülető Belgrád folyóparti kocsmái. Élvezd a bort, az esti sétákat a városi tereken és a gyalogtúrákat a fenyvesekkel borított szigeteken.

Kiadja a Park Kiadó.
A könyv ára 6500 forint.
A könyvet itt rendelheted meg.

OLVASD EL EZT IS!

korfu fa
  • horvátország
  • görögország

Ékszerdoboz szigetek az Adrián

balls pyramid
  • ausztrália
  • sziget

Az utolsó paradicsom

Ezt is szeretjük