A Föld leggyönyörűbb függőkertjei
Meseszép képekkel
Utazz el a világ legszebb tájaira, és ismerd meg az építészet és a természet különleges ötvözeteit!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Föld természeti kincseinek szépsége éppen abban rejlik, hogy emberi kezek munkája nélkül, eredeti állapotukat megőrizve nyűgöznek le. Azonban a kreativitás már az ókorban is lehetővé tette, hogy akár az épületek falai közé is belophassa magát a természet.

The Roof Gardens, London (forrás: roofgardens.virgin.com)

Ennek ékes bizonyítéka az időszámításunk előtt 600 körül épült különleges függőkert, mely varázslatos szépségével kivívta, hogy Babilon falaival együtt az ókor hét csodája között tartsák számon. Szemirámisz függőkertje a modern kor építészeit is megihlette, hiszen a világ legkülönbözőbb pontjain ma is megcsodálhatod a szebbnél szebb, falak között, épületek tetején vagy teraszosan kialakított kerteket. Ezek közül is a három legszebbe kalauzolunk el.

London titkos búvóhelye: The Roof Gardens

Az angol főváros Európa egyik legszínesebb állomása, ahol szinte egymást érik az érdekesebbnél érdekesebb látnivalók. Sokan azonban még csak nem is tudnak London csodálatos függőkertjének létezéséről, mely Kensingtonban, a High Streeten található. 

A The Roof Gardens 100 méter magasan a patinás Babylon Étterem épülete fölé épített hatalmas, színes kert, melynek területe több mint másfél hektár. Az 1933-ban épült ház eredetileg a Derry and Tom Áruháznak adott otthont, a csodálatos tetőkert pedig Trevor Bowen alelnök dédelgetett álma volt. A tájépítészek és kertészek munkájának gyümölcse ez a három tematikus kertből álló függőkert lett.

A Tudor-kertben az örökzöld cserjék körül rózsák, liliomok és levendulák illatoznak. Az Angol liget elnevezésű részen sétálgatva akár flamingóval is találkozhatsz, de a tavakból és a magasan csörgedező patakból nem hiányoznak a halak és a kacsák sem, tavasszal pedig az egész kertet a nárciszok színpompája borítja. A Spanyol kert egzotikus hangulatú, színes falaira tekintve olyan érzés foghat el, mintha nem is a szeles-esős Londonban, hanem valahol a trópusokon járnál.

Ha egy kis felüdülésre és egyedülálló panorámára vágysz, mindenképp látogass el ide, és ismerd meg a város üde színfoltját.

A Gettómilliomos hazájában: Mumbai függőkertje

Mumbai nem csupán India, de a világ egyik legnépesebb és legellentmondásosabb városa is egyben, hiszen pompázatos épületei mellett nyomornegyedeiben még ma is nagy a szegénység - itt forgatták a nyolcszoros Oscar-díjas Gettómilliomos című filmet is.

A Ferozshah Mehta Garden az 1800-as évek végén épült a város legmagasabb pontjára, a Malabar-hegyre. Az egzotikus függőkert a helyiek egyik kedvelt kirándulóhelye, ahol a színpompás növényzet mellett friss levegő is várja a látogatókat. Mumbai városába rengeteg külföldi turista látogat el kifejezetten a kert miatt, ahonnan kiváló panoráma nyílik nem csupán a városra, hanem az Arab-tengerre is.

Forrás: hu.wikipedia.org

A monumentális méreteket öltő kertet szökőkutak, lugasok színesítik, a legkisebbek számára pedig játszótereket is kialakítottak. Érdemes ellátogatni a szemközti Kamala Nehru Parkba is, és nem szabad elmulasztani a Jain-templomot sem, de a környéken számos szép épületet is meg lehet csodálni, hiszen itt húzódik a kormányzati negyed és a helyi filmipar központja is.

Sziget a szigeten: Fukuoka függőkertje

Fukuoka a Kyushu-sziget északi részén fekvő, közel másfél millió lakosú japán város, mely magas népessége mellett színes városképével is kitűnik. A felhőkarcolók és a betondzsungel rengetegében ugyanis egy csodálatos függőkert magaslik az égbe, remek színteret biztosítva a friss levegőre, természetre vágyóknak. A lépcsőzetes kialakítású épület teraszait sűrű fa- és bokortakaró borítja, legfelső fokáról pedig kiváló panoráma nyílik az egész városra. 

Forrás: hu.wikipedia.org, Oarih

A Fukuoka központjában lévő teraszos függőkerttel szemben a szökőkút partján is megpihenhetnek az utazók, de a belvárosban található képzőművészeti és történeti múzeumok valamelyikét is érdemes megnézni.

Ezt is szeretjük