A bolygó 4 legszínesebb természeti tája
Gyönyörködj velünk!
Íme, négy elképesztő táj, melynek élénk, vibráló, tiszta színeivel nem tud egyhamar betelni a szem.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Már a kék ég és az üde, zöld fű látványa is képes mosolyt csalni az elszürkülni látszó lelkekbe, így nem véletlen, hogy a smaragd és a türkiz legkülönfélébb árnyalataiban vagy épp a virágok szivárványszíneiben játszó helyeket ezrek keresik fel csak azért, hogy néhány pillanatra elakadjon a lélegzetük. Íme, négy úti cél, ahol a világ szépségeit lehetetlen nem észrevenni.

A Moher-sziklák Írország partjainál

A zöld ezer árnyalata: Moher-sziklák, Írország

Írország nyugati partjainál található a világ egyik leglátványosabb természeti képződménye, a Burren Nemzeti Park részét képező Moher-sziklák csoportja, melynek nyolc kilométer hosszan húzódó, tiszteletet parancsoló, összefüggő sziklafala függőlegesen vész bele a vadul tajtékzó, türkizkék Atlanti-óceán vizébe, ami néhol több mint kétszáz méter mélységben hullámzik az idelátogatók lába alatt.

Az agyagpala- és homokkőrétegek csíkozta, méregzöld mohával borított, meredek szakadék impozáns látványt nyújt Doolin település kikötőjéből, hajóról megközelítve, de a szárazföldről is lenyűgöző élményt jelent az elszórt tanyák és legelők között kanyargó, virágzó ösvények mentén megközelíteni a zöld sziget szédítő peremét, melynek tengerparti karsztmezője többek között a sarkvidéki és a mediterrán térségre jellemző egyedülálló növényvilágának köszönheti szemet gyönyörködtető, élénkzöld színét.

A Moher-szirtek legmagasabb pontjáról, az O'Brien-toronyból tiszta időben a harminc kilométerre fekvő Galway-öböl és az Aran-szigetek körvonalai is felsejlenek az utazó szeme előtt.

A szigetország partjait védelmező impozáns kőfal repedései a nyári hónapokban több tízezer tengeri madárnak adnak otthont - a zöldellő sziklafal egyik kiugró pereméről körbenézve az ő szemszögükből is megcsodálhatod a víz és a föld elementáris erővel bíró találkozását.

A szivárvány közepén: Bollenstreek-tulipánföld, Hollandia

Mesébe illő élménnyel gazdagodhatnak mindazok, aki Hollandiába látogatva felkeresik az ország legnagyobb virágtermesztő vidékét, a Leiden és Hága között harminc kilométer hosszan húzódó Bollenstreek-tulipánföldet.

A Közép-Ázsiában őshonos virágokat a 16. század óta nemesítik ezen a területen, így nem véletlen, hogy az évszázadok során az ország jelképévé és legjelentősebb exportcikkévé váltak. A végtelen hosszúságú, párhuzamos sorokba rendezett milliónyi tulipán, jácint és nárcisz között körbenézve olyan érzése támad az utazónak, mintha egy hatalmas földi szivárvány közepén sétálna. A rózsaszín, lila, sárga és piros virágok festői színei földöntúli kényeztetést jelentenek a szemnek, a levegőben szálló bódító illatkavalkád pedig szinte megrészegíti a látogatót. A hagymás növények virágzásának rövid, de színpompás időszakában számos park és kiállítás vonzza a gyönyörködni vágyó turistákat.

A nyüzsgő sajtpiacáról is világhírűvé vált Alkmaartól akár kerékpárral is megközelíthető az 1949-ben alapított Keukenhof-park, ahol a virágzás idején több mint harminc hektárt borít be a színpompás virágtenger.

Kéklő cseppek világa: Lencóis Maranhenses Nemzeti Park, Brazília

A természeti szépségeiről híres ország egyik kevésbé ismert turistalátványossága a Brazília északkeleti részén található Lencóis Maranhenses Nemzeti Park, mely felejthetetlen élményt tartogat az idelátogatóknak, ugyanis a világ egyik legkülönlegesebb és legszebb természetvédelmi területe. A park szürreális látványt nyújt a hófehér homokdűnék között megbúvó türkizkék édesvízi oázisok százaival - egy magasabb homokbuckáról letekintve a szikrázóan kék tavakkal borított óceánparti sivatagi tájra olyan érzése támadhat az utazónak, mintha egy másik bolygóra cseppent volna.

A maranhaói lepedők névre keresztelt lélegzetelállító természeti jelenség az állandóan változó, igen csapadékos időjárásnak köszönhető: a több ezer kristálytiszta tó a február és július közötti esős évszakban keletkezik, ezért mindenképp ebben az időszakban érdemes idelátogatni.

Az év többi részében a tavak lassan kiszáradnak, hogy aztán a februári szakadatlan esőzések során újjászülessenek. Mivel nem tartozik a leglátogatottabb úti célok közé, szinte soha nem kell tömegtől tartani, a hely végtelen békéjét semmi sem zavarja meg.

A teremtés kék és zöld ecsetvonásai: Kefalónia, Görögország

Az egyedülálló természeti szépségekben bővelkedő Kefalónia a Jón-tenger egyik legvadregényesebb szigete, a kék és a zöld megannyi árnyalatában játszó színeivel, buja növényzetével és gazdag élővilágával sokak szerint maga a földi paradicsom. A sziget hegyvidéki arculatát a hullámzó vonulatú Enosz-hegy határozza meg - lankás szirtjeinek sűrű fenyőerdői a zöld számtalan vibráló árnyalatával színezik meg az Enosz Nemzeti Park részét képező csúcsokat.

A főváros, Argosztóli hangulatos, szűk utcái meredeken kapaszkodnak felfelé az öböl mentén, ahonnan lélegzetelállító panoráma nyílik a türkizben és mélykékben játszó, kristálytiszta víztükrű tengerre, a partok mentén megbújó, csipkézett öblökre és a hosszan elnyúló, szikrázó, homokos-kavicsos strandokra, ahol római, velencei és bizánci romok emlékeztetnek a letűnt korokra.

A parti sétányokat szegélyező pálmafák egyedülálló karibi hangulatot kölcsönöznek a pár száz lakosú szigetnek, melynek síkságait gyümölcsökkel és zöldségekkel teleültetett termőföldek festik sokszínűvé.

Ezt is szeretjük