3 hely, amit látnod kell, mielőtt meghalsz!

A világnak számos csodája van, ám néhány még a legszebbek közül is kiemelkedik. A következő három hely épp ilyen.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Néhány évtizeddel ezelőtt a külföldi utazás szinte mindenki számára csupán álom volt - csakis az unatkozó gazdagok engedhették meg maguknak, hogy hosszabb időt tölthessenek idegen országban, és még a gondolata is elérhetetlennek tűnt, hogy valaki eljusson Dél-Amerikába, Afrikába vagy Ázsiába.

Az elmúlt néhány évtized és a légi közlekedés szédítő fejlődése mindent megváltoztatott.

Napjainkban már könnyedén valósággá válhat egy egzotikus utazás Kambodzsába, Ugandába vagy Bolíviába, sőt, akár a sarkvidékre is. Hogy azonban ne kelljen sokat tűnődni azon, milyen úti célt is válassz, vagy még a lehetőség nem jött el az utazásra, de képzeletben repülőre ülnél, akkor a következő három helyet semmiképpen ne hagyd ki!

A Kasmír-völgy legromantikusabb helye: Szrinagar

Az indiai Szrinagar romantikus városa a Kasmír-völgyben fekszik, körülötte selymes fényű tavakkal és erdős-hósapkás hegycsúcsokkal. A lüktetően eleven hangulatú városban számos békés partot találni. A Dzshelam- folyó két partján elterülő Szrinagar kilenc ősi hídjáról ismert, melyek éppúgy a város két részének az összekapcsolásáról gondoskodnak, mint a számtalan tó - kiváltképpen a Dal-tó - tükrén lebegő lakóhajók.

Indiai viszonylatban különösen kellemes éghajlatának köszönhetően a város nyári üdülőhelyként szolgált a régi korok uralkodói számára. A város népszerű volt a mogul uralkodók körében is, akik gyönyörű mecsetek és kertek formájában hagyták hátra nyomaikat. Szrinagart gazdag kulturális örökség és vallási sokszínűség jellemzi, amit a városban és környékén látogatható szent helyeken is tetten érhet az utazó.

A Sivának szentelt Sankarácsárja-templomot Krisztus előtt 371-ben Godapatja építette egy 335 méteres domb tetején, ahonnan páratlan látkép nyílik a városra.

Fekvése: Szrinagar a Kasmír-völgyben, a Dzshelam folyó két partján, Újdelhitől 876 kilométerre északra található.
Látnivalók: a természeti szépségek és a csónakok.
Mikor érdemes felkeresni: a környék alpesi éghajlata tavasszal, nyáron és az őszi hónapokban is kellemes, nagyobb havazásokra csak decembertől februárig kell számítani.

Európa egyik csodája: Bruges

Bruges Európa egyik leggyönyörűbb középkori városa. A gyakran Észak Velencéjeként is emlegetett Bruges-t csatornák szelik át meg át, míg körgyűrűjük elkeríti a történelmi városmagot, ahol csodálatos mesevilágot találni kockaköves utcákkal és bájos, oromzatos házakkal, melyek képét a csatornák vize tükrözi vissza.
A képzőművészet és az építészet terén a városka elkényezteti az idelátogatót: a Miasszonyunk-templom dicsekedhet Európa legmagasabb téglából épült templomtornyával, illetve Michelangelo Madonna-szobrával.

A Szent Vér-bazilika a város másik híres temploma, mely egy kis ékszerdobozban őrzi Krisztus vérének néhány cseppjét. A Groeninge Múzeumban hat évszázad festményeit állítják ki, közöttük az itt élő és alkotó Hans Memling és Jan van Eyck remekeit.
Ha pedig belefáradtál a kulturális városnézésbe, tegyél hajókirándulást a csatornákon, vagy csak ülj le egy kedves, békés helyen, és válassz egyet a 350-féle helybéli sörkülönlegesség közül.

Különlegessége: Bruges 2000 óta az UNESCO Világörökség része. A környék specialitása a kagyló és a csokoládé.
Látnivalók: a Groeninge Múzeum, a Memling Múzeum, a Miasszonyunk-templom és a régi vásárcsarnok.
Utazás: Brüsszelből vasúton vagy gépkocsival.

Ha érdekel a város, mindenképpen nézd meg az Erőszakik - eredetileg In Bruges - című filmet.

Ahol a vízen járhatsz: a Holt-tenger

A Holt-tenger a világ legmélyebben fekvő sós tava, egyben a Föld legmélyebben fekvő felszíni pontja.
A Holt-tenger évezredek óta a világ minden tájáról vonzza a látogatókat. A sós víz és a tópart üledéke számos ásványi anyagot tartalmaz, melyeknek a régiek különféle jótékony hatásokat tulajdonítottak, ezért sok ideérkező ma is beborítja a testét a sötét iszappal, hogy részesüljön annak fiatalító hatásában.

A turisták másik kedvelt elfoglaltsága a vízen lebegés, elmerülni ugyanis lehetetlen. A szokatlanul magas sótartalom miatt a víz sűrűbb, mint az emberi test, mely így akarva-akaratlan a víz felszínén lebeg.

A tó onnan kapta a nevét, hogy a magas sókoncentráció miatt sem az állatok, sem a másutt megszokott tengeri organizmusok nem képesek megélni benne, bár még így is akad néhány ellenálló baktérium és gombafaj. A környező hegységekben ugyanakkor pezseg az élet: tevék, vadkecskék, vadnyulak, szirti borzok, sakálok, sőt leopárdok is laknak arrafelé.

Fekvése: a Holt-tenger Ciszjordánia, Izrael és Jordánia határán fekszik.
Ahogy még ismerik: héberül a Holt-tengert Yam ha-Melahnak - sótenger - vagy Yan ha-Mavetnek - a halál tengere - nevezik.
Mikor érdemes felkeresni: főszezonban a környéken rendkívüli a forróság, a hőmérséklet tavasszal jellemzően 30 °C, nyáron 40 °C körül alakul. A napsütéses napok száma 330, vagyis esős napokra - ha egyáltalán vannak - csakis télen lehet számítani.

Cikkünk az 501 kihagyhatatlan látnivaló a világ minden tájáról című könyv alapján készült.

Ezt is szeretjük