4 világhírű múzeum Magyarországon

Mindenki látni akarja!

Vannak múzeumok hazánkban, melyekre nem véletlenül kíváncsi az egész világ. Látogasd meg őket te is!

beauty and style
Top olvasott cikkek

Magyarország rengeteg különleges, érdekes múzeummal büszkélkedhet, nem véletlen hát, hogy közülük sokat nemzetközi szinten is ismernek, és a külföldi turisták számára is kedvelt úti célt jelentenek.

Összeállításunkból megtudhatod, melyek hazánk leghíresebb gyűjteményei és kiállításai, melyek miatt évente több ezren utaznak akár több száz kilométert is.

A keleti kultúra titkai

Az ország egyetlen keleti művészeti múzeumában, a Hopp Ferenc Kelet-Ázsiai Művészeti Múzeumban betekintést nyerhetsz a hazai keleti műgyűjtés történetébe, megismerheted az indiai, kínai, koreai, japán és mongol művészet alkotásait, jellegzetes tárgykultúráját.

Kedvedre böngészhetsz a múzeumhoz tartozó keleti művészeti szakkönyvtárban is, mely szintén egyedülálló hazánkban, ahogyan a hozzá kapcsolódó irattár is.

A múzeum névadójának közel négyezer műtárgyat számláló gyűjteményén kívül számos tárgyi emlék segítségével kerülhetsz közelebb az oly távolinak tűnő Kelet rejtelmeihez.

Hopp Ferenc Kelet-Ázsiai Művészeti Múzeum
1091 Budapest, Andrássy út 103.
Web: www.hoppmuzeum.hu

A holokauszt nyomában

Egy téma, a történelmi esemény, mely senkit nem hagyhat hidegen, amellyel kapcsolatban mindenki érintett, vagy érintettnek érzi magát.

Forrás: hdke.hu

Ha a Terror Házában már jártál - ha pedig nem, akkor azért -, látogass el a Holokauszt Emlékközpontba is. A számos időszakos kiállítás mellett a Jogfosztástól népirtásig című állandó tárlat célja, hogy a faji ideológia által fizikai megsemmisítésre ítélt magyar állampolgárok, azaz a zsidók és a romák szenvedéseit, üldöztetését és legyilkolását elbeszélje és bemutassa.

A kiállítás nem kronologikusan ábrázolja az eseményeket, hanem az üldöztetés egyes fázisait bemutató egységekre épül - jogfosztás, kifosztás, megfosztás a szabadságtól, az emberi méltóságtól, az élettől. Családi tragédiákkal, egyéni sorsokkal ismerkedhetsz meg, fotók, személyes tárgyak által kelnek életre a történetek. Megismerheted a kor hőseit is, az embermentőket, akik szabadságukat, életüket áldozták az üldözöttek megmentéséért.

Holokauszt Emlékközpont
1094 Budapest, Páva u. 39.
Web: www.hdke.hu

Időutazás szabadtéren

Nehéz elképzelni egy múzeumot szigorú falak és patinás épület - pláne tető - nélkül.

Forrás: hu.wikipedia.org, Dzsiudzsicu

A Szoborpark, azaz a Momento Park azonban ilyen: nem más, mint a szocialista kultúrpolitika időszakában keletkezett, majd a főváros közterületeiről eltávolított monumentális szobrok bemutatására kialakított szabadtéri múzeum.

Itt a helyed, ha érdekel a történelem és a szobrászat, vagy csak egyszerűen kíváncsi vagy, milyen alkotások mellett sétálhattál volna el harminc-ötven évvel ezelőtt Budapest utcáin. Az összesen 41 szobrot bemutató múzeumban találkozhatsz Leninnel, Marxszal és Engels-szel, de megcsodálhatod a Kun Béla-emléktáblát vagy Dimitrov mellszobrát is.

Szoborpark - Momento Park
1223 Budapest, Balatoni út - Szabadkai utcai sarok.
Web: www.szoborpark.hu

Történelmi mérföldkő

Az Andrássy út 60. szám alatti épület több szempontból is szimbólumnak számít. Szomorú mementója a 20. század legsötétebb időszakainak, két kegyetlen, emberi méltóságot és életeket követelő diktatúrának, ugyanakkor jelképe a magyar polgárok áldozatok iránt tanúsított tiszteletének és az emlékezésnek is.

A Könnyek terme (forrás: terrorhaza.hu)

Az épületben, mely egykor a Nyilaskeresztes Párt, nem sokkal később pedig az ÁVH székháza és börtöne volt, 2002 februárjában nyitották meg a Terror Háza Múzeumot, amit sokan a 21. századi magyar történelem egyik legelső mérföldkövének tartanak.

A rendkívüli múzeum a többek között a börtöncellákon, a Gulag, a Felekezetek, a Nyilasok, a Könnyek, az Igazságszolgáltatás, a Mindennapok vagy a Kitelepítések termein át vezető út során kézzelfogható tárgyi emlékek és a minden egyes idegszálban érezhető légkör segítségével mutatja be a borzalmakat, illetve azt, mit jelentett azokban az időkben élni.

Terror Háza Múzeum
1062 Budapest, Andrássy út 60.
Web: www.terrorhaza.hu

A múzeum megrázó élményt jelent minden látogatónak, ugyanakkor nyomatékosítja, hogy a szabadságért hozott áldozatok nem voltak hiábavalók.

OLVASD EL EZT IS!

muzeumok
  • csehország
  • nagy-britannia

A világ 5 legbizarrabb múzeuma

Ezt is szeretjük