4 tökéletes, meseszép hely a nászútra
Itthon és külföldön
A tengernél akarod eltölteni a mézesheteket? A vadregényes helyek, esetleg a hazai tájak vonzanak?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A tökéletes nászút épp úgy jelentheti a felhőtlen tengerparti pihenést, mint a romantikus kisvárosi sétákat vagy épp egy felejthetetlen, közös kalandot.

Akár egy egzotikus, buja virágillattal fűszerezett, napsütötte helyre, akár világtól távoli, regénybe illő vidékekre húz a szívetek - legyen az akár a határokon belül -, a következő úti célok között könnyen megtalálhatjátok az igazit.

Az orchideák szigete: Madeira, Portugália

Ha nászútként mediterrán hangulatú kikapcsolódást képzeltek el, akkor az Atlanti-óceánon fekvő apró portugál szigetben, a kellemes klímájáról, üde, zöld tájairól, kiváló borairól és szemet gyönyörködtető színekben pompázó növényvilágáról híres Madeirában nem csalódtok majd.

A mintegy 57 kilométer hosszú, illetve 23 kilométer széles sziget vulkanikus eredetű hegységeinek csipkézett teraszai mentén kanyargós szerpentineken barangolhatjátok be egész Madeirát, de áthajózhattok Porto Santo szigetére, vagy felfedezhetitek a sziget nyugati és délkeleti részét behálózó öntözőcsatornák sziklákba vájt ösvényeit és a meredek sziklafalakkal és lenyűgöző vízesésekkel övezett erdőségeket is.

A kihagyhatatlan, 550 méter magasan fekvő Monte-kilátót függővasúttal vagy a szigetet keresztülszelő, kiépített gyalogösvényeken közelíthetitek meg, hogy pazar kilátás táruljon a szemetek elé a papagájvirágokkal, rododendronokkal, orchideákkal és banánültetvényekkel sűrűn borított lankákra és az azúrkék óceánba hosszan benyúló sziklaszirtekre.

Ha pedig egy-egy nap végén pihenésre és magányra vágytok, a félreeső Édeskömény-öböl partvidékének homokos-kavicsos tengerpartján leheveredve csodálhatjátok meg a naplementét.

Kaland távol a világtól: Skye-sziget, Nagy-Britannia

Ha kedvelitek a nem hagyományos úti célokat, és szeretnétek egy kis időre elrejtőzni a világ szeme elől, akkor a Skócia északnyugati partjainál található, festői szépségű Skye-sziget tökéletes állomása lehet nászutatoknak. Nagy-Britannia mesebeli hangulatú vidékére a Skót-felföld romantikus, apró tavakkal borított, kanyargós völgyein át, a Cullins-hegység lábánál vezet az út.

Az elvarázsolt tájon kristálytiszta vizű patakok és zöldellő dombok között megbújó, középkori skót várromok, sziklákkal szaggatott tengerpart mentén elterülő halászkikötők és ódon városok barátságos vendégfogadói várják a látogatókat.

A szigetről gyalogosan körbekalandozhatjátok a természeti szépségekben bővelkedő Trotternish-félszigetet, gyönyörködhettek a páratlan panorámájú, méregzöld színben vibráló, dimbes-dombos tájban és a távolban felsejlő hegycsúcsokban.

A több mint 500 éve a McLoad klán birtokában álló kísérteties, ma is lakott Dunvegan-kastélyba is ellátogathattok, a helyi lepárló műhelyekben pedig megismerkedhettek az élet vizének is nevezett tüzes ital, a világhírű skót whisky készítésének történetével és fortélyaival is, amiből a mindössze 2500 lelket számláló főváros, Portree számos hangulatos pubjának egyikében egy ízletes vacsora mellett kóstolót is kaphattok.

Mesebeli breton kisváros: Saint-Brieuc, Franciaország

A Franciaország északnyugati csücskében, Bretagne partjainál, a Côtes-d’Armor területen található apró francia kisváros, Saint-Brieuc garancia a romantikus nászútra.

A tengerészek hazájának is nevezett, legendák övezte francia térség kisvárosának élénk kulturális életébe bekapcsolódva megismerkedhettek a 14. században megszületett breton színház történetével és a ma is élő breton nyelvű népzenével.

Az utcákon is gyakran megtartott előadások mellett a kisváros gyönyörű gótikus katedrálisa mellett sem szabad szó nélkül elmennetek. Bérelt autóval emellett a kisebb-nagyobb szigetekkel övezett északi partvidék mentén körbeutazhatjátok a sziklákkal tagolt, változatos óceánparti kisvárosokat is, bepillantva a fehér falú házakból álló falvak, az egykori arisztokraták kedvelt nyaralóhelyei és a mindig nyüzsgő kikötők mindennapjaiba.

Megpihenhettek a mesés strandok valamelyikén, vagy kihajózhattok az egyik félreeső, vadregényes szigetre, de akár egy óceánra néző vendéglő teraszán is megkóstolhatjátok a helyi tengeri gyümölcsökből és rákfélékből készült ízletes ételeket, ami tökéletes lezárása lehet a mítoszok és legendák övezte vidék felfedezésének.

Nászutas csomagok
Az adott úti célokat önálló szervezés keretében is bebarangolhatjátok, ha azonban az esküvőt megelőző teendők épp elég terhet róttak rátok, mind a hazai, mind a külföldi nászutas csomagok tekintetében érdemes az utazási irodák ajánlatai között böngésznetek. Ezen csomagok ráadásul nemcsak a szállást és az utazást foglalják magukban, de olyan extra szolgáltatásokkal is kedveskednek az ifjú párnak, mint egy romantikus vacsora, pezsgőbekészítés, illetve különböző páros wellness-szolgáltatások.

Romantikus reneszánsz világ: Hédervár

Ha úgy határoztok, hogy belföldön töltitek a mézesheteket, akkor a Győrtől néhány kilométerre, a Szigetköz szívében található, történelmi hangulatot idéző romantikus kisváros, Hédervár kitűnő úti célnak bizonyulhat, és az életre szóló élmény mellett a feltöltődést is biztosítja.

Az alig 1200 lelket számláló, félreeső településen a mesés szépségű reneszánsz várkastélyok, barokk műemléképületek és apró kápolnák között sétálva úgy érezhetitek, mintha megállt volna körülöttetek az idő. A hosszú, romantikus séták során bebarangolhatjátok az egykor itt élt Héderváry család nyolchektáros parkját, melynek napfényes tisztásain tulipánfák és páfrányfenyők árnyékában élvezhetitek a középkori hangulatot idéző, csodálatos természeti környezetet.

Forrás: www.hedervar.hu

Esti programként a város romantikus sétálóutcáin sorakozó vendéglők középkori lakomákat idéző ínyencségeinek sorából válogathattok, miközben az egykori grófokhoz méltó kiszolgálásban lehet részetek.

A városban mindemellett látnivalók egész sora várja a látogatókat, közöttük a Szigetköz egyik legszebb gótikus műemléke, a Boldogasszony-kápolna és a mellette álló Árpád-fa - a néphagyomány szerint ezeréves kocsányos tölgy -, valamint a csodás állapotban megőrzött Héderváry-kastély és az azt körbevevő, apró hidakkal, román kori templommal és festői ligetekkel berendezett angolpark.

Ezt is szeretjük