4 lenyűgöző hely Budapesten, ahol talán még te sem jártál
A leghíresebb látnivalókon túl a főváros ezernyi apró csodát rejt. Ezeket vedd célba!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Legyen szó pihenésről és elmélyedésről, francia sikkről vagy múltba révedezésről, ha nyitott szemmel jársz, a főváros rengetegében is igazi gyöngyszemekre bukkanhatsz. Ismerd meg őket, és többé ne menj el mellettük szó nélkül.

A Filozófusok parkja (forrás: orszagalbum.hu, méGis)

A lét értelmétől a csillagokig: Filozófusok parkja

A történelmi sorsfordulókon, a jelentős eseményeken és következményeiken érdemes elmerengeni. Bizonyára ezt tették a nagy gondolkodók is.

A bronzba öntött nagy filozófusok - Lao Ce, Gandhi és társaik - szobrai az új évezred kezdetén kerültek a Gellért-hegy környékén található Sánc utca felől megközelíthető tágas parkba, melyet azóta Filozófusok parkjaként szokás emlegetni.

A közelben, hazánk legnagyobb, 80 ezer négyzetméteres víztározója fölött látható Lessenyei Márta Kilátókő című szoborkompozíciója is, mely még egy ok arra, hogy felkeresd a helyet.

A kis terepasztalhoz hasonló bronzplasztikán a királyi pár kéznyújtása Pest és Buda egyesítését jelképezi.

A pihenőhellyé alakított kőpanorámás parktetőről fenséges kilátás nyílik. Amikor pedig a környéken már minden ház elcsendesedik, a pár lépésre található, Sánc utca 3/B alatt akkor kezd csak igazán pezsegni az élet.

A csillagvizsgálóval és a rendszeres előadásokkal nemcsak a csillagászat szerelmeseit, de az egyszeri érdeklődőket is szívesen látják az egykori Csillagda utódjaként 1947-ben létesült Uránia Csillagvizsgálóban.

A szecesszió remeke: Hold utca

A belvárosi Madách tértől nem messze található a Posta-takarékpénztár Hold utcai épülete, Lechner Ödön fő műve. Pénztárcsarnokát egykor egyrétegű, üvegtéglákból álló kupola fedte, mely megoldás technikai és művészi szempontból egyformán bravúros teljesítmény - talán majd egyszer újraépül.

A kívül sima, felületében szőnyegszerűen mintázott épület belsejének lépcsőházai, udvarai, a barlangszerűen gazdag terek külön említést érdemelnek. A homlokzatot lezáró attika majolikaelemei, a tetődíszek leginkább a Bazilika kupolájának körerkélyéről csodálhatók meg, ahonnan a belvárosi, szecessziót idéző sétaútvonal - mely a Hold utcától a Ferenciek teréig, pontosabban a Klotild Palota őrt álló tornyaiig tart -, illetve az egész város is meglepő szögből tekinthető át.

A Posta-takarékpénztár homlokzata (forrás: hu.wikipedia.org)

Egy csipetnyi Párizs: Divatcsarnok

Az 1902 és 1912 között emelt, Andrássy út 39. szám alatt elhelyezkedő szecessziós épület Párisi Nagyáruházként egykor jobb napokat látott. A Sziklai Zsigmond tervezte épületben nemcsak vásárolni lehetett, de népszerű volt négyszáz fős étterme, díszterme, sőt, tetősétánya is, ahol a hideg téli napokon korcsolyapálya várta a szórakozni vágyókat.

A Jókai és a vele szemközti Liszt Ferenc tér arculata az új ezredforduló táján szinte egyik pillanatról a másikra megváltozott. Itt valóban Párizsban érezheti magát az utazó: kávéházak, presszók, teázók érik egymást, és estefelé - különösen a hétvégi napokon - alig lehet itt szabad asztalt találni.

Művészek és diákok, turisták és fővárosiak egyaránt kedvelt találkozóhelye lett ez a környék. A tudatos városkép-alakítás jegyében mindehhez a Király utcának a Liszt Ferenc tértől a Múzeum körútig tartó részét 2004-ben felújították, és sétálóutcát alakítottak ki.

A csarnok egy régi plakátja és az épület homlokzata (forrás: parizsinagyaruhaz.hu, hu.wikipedia.org)

A Liszt Ferenc tér Király utcai oldalán a Zeneakadémia és a terézvárosi templom magasodik.

Postakocsival a múltba: Postamúzeum

A belváros felől indulva az Andrássy út elején csupán a járdát szegélyező fasor és a szélesebb úttest árulkodik arról, hogy ez az út különbözik a többitől. A Kiskörút közelében, a 3. szám alatti háromemeletes épületben működik a Postamúzeum, mely a postaszolgálat fejlődését mutatja be.

De megtekinthetők itt többek között az ókori hírtovábbítás eszközei, sőt, még az egykori osztrák-magyar uralkodó, Ferenc József telefonkészüléke is, továbbá a híradástechnika történetének különleges, az internet korában csaknem elfeledett emlékei. A neoreneszánsz palotát Czigler Győző építette 1884 és 1886 között, az épületbelsőt pedig Lotz Károly freskói díszítik.

A Postamúzeum (forrás: postamuzeum.hu)

A lépcsőház aranyozott stukkói, a mennyezeti freskók, a márványkandallók, a nyílászárók művészi fafaragásai híven érzékeltetik az épület egykori tulajdonosának - Saxlehner András - jó ízlését és gazdagságát.

Cikkünk a Reader's Digest Kiadó Csodaszép Magyarország című könyve alapján készült.

Ezt is szeretjük