4 bűbájos tóparti kirándulóhely Magyarországon: már ilyenkor is gyönyörűek
Nem kell nyárnak lennie ahhoz, hogy a vízparton jól érezd magad.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A hazánk legszebb tavainak partjain megbújó települések nemcsak akkor jelentenek csábító úti célt, ha a nyári meleg elől menekülnél a hűs hullámok közé. A tópart nyugalma egész évben állandó, nem beszélve a számtalan különleges látnivalóról, melyet a vízparti séta mellett felkereshetsz. A következő négy helyen mindebből jócskán akad.

Hangulatos séták és frissítő kirándulások: Révfülöp

Amint a helység nevéből is kitűnik, Révfülöp már a középkorban kapcsolatot jelentett a balatoni északi és déli part között. Nem véletlen, hogy itt, Révfülöp és Balatonboglár között volt az első Balaton-átúszó verseny, és az első magyar csavargőzös hajó is ezen a távon járt 1846 és 1891 között.

A község felett őrködő Fülöp-hegyen álló kilátóból páratlan kilátás nyílik a tanúhegyekre, így mindenképp tegyél egy kirándulást, miután végigsétáltál a kis település mólóján az ébredező Balaton lágy hullámaiban gyönyörködve. A hegyre enyhén emelkedő sétaút visz fel, szőlőkkel és régi, romos kísértetházakkal övezve, melyek az egész út során különös, felejthetetlen hangulatot teremtenek.

Ugyancsak a környező hegyek ölelésében bukkanhatsz rá az egykori ecséri templom romjaira, ha pedig néhány kilométerrel még jobban bemerészkedsz a szárazföld belsejébe, a közeli Kővágóörs határában található kőrengeteget is felkeresheted.

Évezredes időutazás: Fertőrákos

A Soprontól északkeletre található Fertőrákoson tobzódni lehet a látnivalókban. A legtöbb látogatót kétségtelenül a védett földtani feltárás, a kőbánya vonzza, ahol a 10-12 millió éves lajtamészkövet bányászták. A különleges nagykamrás fejtési mód óriási, 10-12 méter magas, fedett csarnokokat hozott létre. A gigantikus méreteivel és az egyiptomi sziklatemplomokra emlékeztető díszleteivel valóban lenyűgöző kőfejtő tetejéről pompás kilátás nyílik a Fertő-tóra. Innen bejárható a Kövi Benge Tanösvény, melynek egyik végében egy jelképes szögesdrótdarab emlékezteti a kirándulót az 1989-es Páneurópai Piknikre.

Fertőrákos kihagyhatatlan látnivalójának számít az 1866-ban felfedezett Mithrasz-szentély is. Mithrasz a perzsa mitológia fényistene, a görög Héliosz napisten megfelelője volt. A 3. századból származó, sziklába vájt Mithrasz-szentély a közeli Carnuntumban állomásozó római katonák kegyhelye volt. A település középkori eredetű barokk kastélya előtt áll továbbá hazánk egyetlen megmaradt pellengére. Magyarországon a 13. századtól alkalmazták a szégyenfát: a kisebb vétségeket elkövetőket megszégyenítésül földbe ásott fa- vagy kőoszlophoz láncolták.

Csendes szemlélődéshez: Balatonszemes

Szemes egyik jellegzetes látványossága az egykori végvár helyére épült úgynevezett Bagolyvár, melyet építői a lovagvárakra emlékeztető stílusban emeltek. A Hunyady-kastélyban a Reich Károly Általános és Zeneiskola egyik része működik, Reich Károly Kossuth-díjas grafikusművész ugyanis a község jeles szülötte - munkásságát emlékház és állandó kiállítás idézi a Zrínyi Miklós utca 17. szám alatt.

A helyhez tragikus módon kötődő legenda emlékét őrző Latinovits-emlékházzal szemközt, az út túloldalán található Postamúzeum mellett se menj el szó nélkül, melynek érdekessége, hogy udvarán máig áll a 18. század végén épült, barokk stílusú lóváltó állomás és istálló. Különleges látnivalót jelent továbbá a Sapkadomb is, mely egy vaskori halomsír a helyi temetőben.

Nem csak nyáron szép: Velence

A közel ötezer fős település a Velencei-tó északkeleti részén, az M7-es autópálya és a 7-es főút között található. Nevét Bonfinitől eredeztetik, aki Venetiónak nevezte a települést. A partján négy kijelölt strand várja a fürdőzni vágyókat az év naposabb időszakában, azonban akkor is bőven akad látnivaló, ha hűvösebb időben érkezel.

Velence 2004-ben városi rangot kapott, a 2002-ben talált gyógyforrásra alapozva pedig nagyarányú fejlődésnek indult. A Budapest és Bükfürdő után a harmadik legnagyobb hozamú hazai gyógyforrás vize elsősorban az érrendszeri betegségek gyógyítására alkalmas. A településen egy 1830 körül épült római katolikus templom és a Wenckheim-kastély is kihagyhatatlan.

A város fölé magasodó Bence-hegy a kilátóval és Vörösmarty présházával szintén vonzó turistacélpont, ahol Szent Orbán szobránál minden évben egyszer - az e névnapot követő első szombat délután - engesztelő és egyben borünnepet tartanak.

Cikkünk a Reader's Digest Kiadó Csodaszép Magyarország című könyve alapján készült.

Ezt is szeretjük