3 hely, ahová el kell menned, ha szerelmes vagy

Szerencsét hoz!

Szeretnéd, hogy kiszemelted örökké veled maradjon? Ez a három hely segíthet.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Úgy tartják, a szerencse - érjen akár a szerelemben, akár az élet más, számodra fontos területein - nem egyenlő a véletlennel, sokkal inkább egy sikeresen kihasznált lehetőség, melyért igenis meg kellett dolgozni. A szerelem sem hullik olyan egyszerűen a többség ölébe, tenni kell érte, illetve azért, hogy hosszú életű legyen - ha azonban ennek legüdítőbb és legkönnyebb módját keresed, a babonás utazók szerint az is segíthet, ha felkeresed a következő helyeket.

Júlia szobra és erkélye Veronában

Beteljesülés, egy éven belül: Júlia-szobor, Verona, Olaszország

A csodaszép középkori város Shakespeare klasszikus drámájának köszönhetően a romantikus szerelem egyik kultikus helyévé vált, és, bár elsősorban antik épületei, reneszánsz palotái és híres operaelőadásai teszik szerte a világon nevezetessé Veronát, a többségnek Rómeó és Júlia tragikus története jut először eszébe neve említésekor.

Bár a valóságos események, melyek a híres drámaírót megihlették, nem Verona nevéhez köthetőek, a helyiek igazi kultuszhellyé avatták a Júliának tulajdonított, míves erkélyt és a hozzá tartozó udvart.

A város egyik legnépszerűbb látnivalójának, illetve valóságos szerelmi szentélynek számít továbbá az udvarban található, rézből készült Júlia-szobor is, melyről úgy tartják, hogy az, aki a lányka keblét megérinti, szerencsés lesz a szerelemben, illetve, ha egyedülálló, még abban az évben megtalálja hű társát.

A Verona belvárosától nem messze, a 14. századi, rozsdabarna téglákból épült taverna udvarán álló szobrot a szerelmet remélő kezek már fényesre koptatták, emellett a kapualj oldalát és a belső udvar falait is sűrűn beborítják a színes cetlik, a szerelmes feliratok és a világ minden nyelvén olvasható, szívhez szóló üzenetek.

Hogy levedd a lábáról: Blarney-kő, Cork, Írország

Az írországi Cork városától néhány kilométerre északnyugatra található az 1446-ban épített, romantikus hangulatú erődítmény, Blarney kastélya, melynek neve a várfokon található kő és az azt övező misztikus legendák miatt vált világhírűvé. A sziklákra épült torony legfelső emeletén található ugyanis a Blarney-kő, avagy az Ékesszólás köve, melyet, ha valaki megcsókol, a legenda szerint ellenállhatatlan meggyőzőképességre tesz szert, és ékesen csengő szavaival bárkit el tud varázsolni.

Az ír hagyomány szerint mindez Munster királyának köszönhető, aki egykor megmentett egy öregasszonyt, utóbbi pedig hálából azzal az áldással ajándékozta meg őt, hogy, ha megcsókol egy követ a vár fokán, olyan beszédképességek birtokába juthat, hogy bárkit meg tud nyerni magának.

Forrás: wikipedia.org

A vár ura így is tett - a monda szerint ez volt az oka annak is, hogy a király mindig kitérő válaszokat adott Erzsébet királynőnek -, és, bár a legenda eredete lassan a homályba vész, a blarney szó hízelgés jelentéssel bekerült az angol köznyelvbe, a furcsa szokást pedig a kastélyt évről évre felkereső, több ezer kíváncsi turista tartja életben.

Ha elég bátor vagy, hogy a mellvéd előtt tátongó mély szakadék fölött áthajolva megcsókold a misztikus követ, talán te is képessé válsz rá, hogy néhány hízelgő szóval bárkit - többek között az ellenkező nem tagjait is - levegyél a lábáról, és mindig tisztában legyél a helyes válaszokkal.

Szépség, fiatalság és egy kívánság: Aphrodité sziklái, Ciprus

A görög mitológia szerint Aphrodité, a szépség és a szerelem istennője Ciprus déli partjainál, a mesébe illő Paphos városától nem messze, egy kagylóhéjon sodródott partra, és ezen hófehér szikláknál lépett ki a tenger habjaiból. Az itt élők élénk Aphrodité-kultuszának köszönhetően a szigeten még napjainkban is szétválaszthatatlan a mítosz és a valóság.

A ciprusiak a legenda szerint Aphrodité istennőtől nyerték vidám természetüket és életszeretetüket, a legtöbben azonban a szerelemhez fűződő mendemondákkal és hiedelmekkel párosítják nevét és a róla elnevezett sziklákat, melyek számos leánykérés, tengerparti esküvő és nászút helyszínévé, illetve a szerelmespárok zarándokhelyévé váltak.

A szigeten a mai napig él az a hagyomány, miszerint, ha valaki háromszor körbeússza a hatalmas, part menti sziklát, örökké fiatal és szép marad. A strandot övező kőszirteket szerelmes üzenetek és szívekbe vésett monogramok ezrei díszítik, a partot övező fák pedig telis-tele vannak az idelátogatók zsebkendőkre írt szerelmes kívánságaival, melyek a helyi hiedelem szerint akkor teljesülnek be, ha a papírra írt óhaj lehullik a faágról.

Kiút a gyermekkori traumákból - Hogyan építhetjük újra életünket?

A Femina Klub februári vendége Kovács András Péter humorista, író lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy szenvedélybeteg szülők gyerekeiként hogyan lehet talpra állni felnőttként. Milyen sérüléseket szereznek ezek a gyerekek, hogyan próbálnak meg túlélni? Mi történik egy olyan családban, ahol az egyik vagy mindkét szülő szenvedélybeteg? Van-e kiút, felnőttként milyen lépéseket tehetünk a múltbeli sebek gyógyítása érdekében?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. február 26. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ha Cipruson jársz, mindenképp látogass el a romantikus hangulatot árasztó sziklás tengerpartra, ahonnan akkor is felejthetetlen emlékekkel térhetsz haza, ha nem hiszel a babonákban.

Ezt is szeretjük