3 hely a világban, ahol legendás szörnyek élnek
Tényleg léteznek?
Ezeket a helyeket a természet szerelmesein kívül a szörnyvadászok is előszeretettel látogatnak meg.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha szereted az izgalmakat, és mindig is vonzódtál a különleges vagy akár ijesztő helyekhez és lényekhez, kerekedj fel, hogy megcsodálhasd a világ legbámulatosabb tájait, ahol nem mellesleg legendás szörnyek élnek - vagy éltek, legalábbis az utazók fantáziája szerint. A mesebeli utazás során megismerheted a hírhedt lények titokzatos történeteit, és a szörnyvadászat izgalmait is átélheted.

Loch Ness
Nepál
Virginia

A lakójáról híres tó: Loch Ness, Nagy-Britannia

A skóciai Loch Ness-tó lakója talán a leghíresebb szörny a világon, bár létezésében sokan kételkednek. A különös lénnyel kapcsolatos történetek évszázadok óta keringenek, az első róla szóló írásos feljegyzés pedig egészen 565-ből származik.

Az őrület a 20. században kezdődött csak el igazán, amikor Nessie 1933-ban hosszú idő után újra életjelet adott magáról. Egy házaspár a tó melletti úton autózva nekihajtott az őslénynek - ahogy a sofőr nevezte -, aki aztán visszacsúszott a tóba. Hosszú nyakú, fekete lényként jellemezték, akit az elkövetkezendő években újra látni véltek. Szemtanúk azóta is folyamatosan akadnak, és a beszámolók nagyjából össze is csengenek, de bizonyító felvételt vagy fotót még nem sikerült készíteni a szörnyről. A szkeptikusokkal szemben szakmailag elismert kutatók is hisznek a létezésében.

A lakójáról elhíresült tó azonban a titokzatos lény nélkül is rendkívül izgalmas természeti kincs, Nagy-Britannia legnagyobb és legmélyebb tava. Az Inverness városától délre fekvő, jégvájta tó igazi geológiai paradicsom, zavaros, örvénylő vizének és a szinte állandóan ráereszkedő ködnek köszönhetően hátborzongató, misztikus hangulatú hely. A tavon hajókirándulásra is lehetőséged nyílik, így belekóstolhatsz, mit érezhetnek a fanatikus szörnyvadászok, amikor elszántan a tó vizét kémlelik.

A Loch Ness nyugati partján a 13. századi Urquhart-kastély romjai állnak, melyek hajdanán Nagy-Britannia legnagyobb várát képezték. Csodálatos falai között sétálva te is kaphatsz egy szeletet a skót történelem egy darabjából. Maga a tó szépsége és a gyönyörű várrom ellenére a hely felkapottsága mégis leginkább Nessie-nek köszönhető, akire szinte egy egész iparág épült Skóciában. A tó partján álló Loch Ness Centerben a környék történelmén kívül megtudhatsz mindent, ami csak a szörnnyel kapcsolatos.

Majomember a hegyek között: Nepál

Ha érdekel a Távol-Kelet varázslatos világa, és szívesen próbálnád ki magad a Himalája izgalmas csúcsai között, utazz el a mesés Nepálba, ahol a világ tíz legmagasabb pontjából hét található. A magasság birodalmában buddhista kolostorok szerzetesei adják át magukat nap mint nap a testi és szellemi megnyugvásnak, melyet te is megtapasztalhatsz, ha ellátogatsz valamelyik ősi templomukba, és részt veszel szertartásaikon.

A zarándokutak során megcsodálhatod Nepál építészeti különlegességeit, a sztúpákat, melyek a legenda szerint Buddha relikviáit rejtik. A szellemi felfrissülés mellett állóképességedet és akaraterődet is próbára teheted, ha részt veszel egy hegymászó túrán. A Mount Everestet inkább nem ajánlanánk, vannak jóval könnyebb, bárki számára teljesíthető túraútvonalak is, melyek során ugyanúgy átélheted a mászás izgalmait.

A környék kulturális és szellemi gyöngyszemei mellett sötét legendát is rejtenek az égbe meredő hegycsúcsok. A Himalájában felbukkanó jeti története ma is lázban tartja a lakosságot és a turistákat, a félelmetes, szőrös, majomszerű lényt ugyanis többen is látták a hegyek között. A Loch Ness lakójával ellentétben nem egyetlen egyedről, sokkal inkább egy különös faj több tagjáról beszélnek. 1913-ban kínai vadászok is találkoztak a hatalmas, szőrös lénnyel, néhány évvel később pedig egy brit hegymászó-expedíció tagjai pillantottak meg néhány hatalmas, sötét alakot a Mount Everest távoli sziklái között.

A túrázók megpróbálták utolérni a különös lényeket, de mire odaértek, csak hatalmas, emberi lábra emlékeztető nyomaikat találták meg a hóban. 1956-ban Nepál hegyei között serpa bennszülöttek találtak is egy kisfiút, akit a szőrös óriás gyermekének véltek, később azonban a fiú eltűnt - a legenda szerint a hírhedt jeti rabolta vissza. A buddhista kolostorok szerzetesei is ismerik a legendát, azonban egyértelmű bizonyíték nincs a lény létezésére. A jeti történeténél azonban kézzel foghatóbbak a több ezer méter magas, különleges vidék kulturális és természeti látnivalói, ezekért tehát mindenképp érdemes ellátogatni ebbe a misztikus világba.

A szárnyas rém otthona: Nyugat-Virginia, USA

Az Egyesült Államok 35. tagállama, Virginia az Appalache-hegység területén fekszik, földrajzi adottságai révén pedig a ritkán lakott államok közé tartozik. Fővárosa Charleston, mely kulturális, kereskedelmi és szellemi központ is egyben, a híres Charleston Egyetem például a város és egész Nyugat-Virginia büszkesége. Az állam természeti kincsekben is rendkívül gazdag, a kirándulás szerelmeseinek ideális úti cél a zöld területekben bővelkedő vidék. Ha kipróbálnád a vadvízi evezést, a New River vagy a George National River nevű folyókon megteheted egy izgalmas vízitúra keretében, de akár az állam legnagyobb erdejét, a titokzatos Monongahela National Forestet is bebarangolhatod. A fővárosban található indiántemetőt is nézd meg, igazi kuriózum az európai ember számára.

A csodálatos természeti adottságok mellett természetesen Amerika sem maradhat legendás szörny nélkül. Az ötvenes és hatvanas években a molyemberként emlegetett lény tartotta rettegésben Charlestont és a környék lakóit. A repülő, emberszerű lényt rengetegen látták ezekben az években, és tartottak tőle, hiszen a teremtény nem bizonyult túl barátságosnak. Vörös szemét villogtatva több embert is megkergetett, és az 1967-es Silver-híd összeomlását is összefüggésbe hozták a szárnyas szörnnyel.

Az ufónak is titulált molyember az elmúlt negyven évben nem adott életjelet magáról - a környékbeliek nagy megkönnyebbülésére. Talán ennek is köszönhető, hogy az utóbbi évtizedekben jelentősen fellendült a vidék idegenforgalma, és a furcsa lény helyett végre a valódi természeti kincsekre került a hangsúly Nyugat-Virginiával kapcsolatban.

Képek: Gregory J. Kingsley, wikipedia.org; bergoiata.org; nascanet.org.

Ezt is szeretjük