3 félelmetes hely, ahol vámpírok éltek
Utazz el a világ legmisztikusabb, különleges tájaira, és ismerd meg a vérszomjas vámpírok hátborzongató világát!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Manapság újraéledni látszanak a mindig is népszerű vámpírtörténetek, és újra a figyelem középpontjába kerülnek a haláluk után feltámadó, emberi vérrel táplálkozó misztikus lények. A róluk szóló regények és filmek virágkorukat élik, elég csak az Odaát, a Holdfény, a True Blood című sorozatokra vagy a nagysikerű Twilightra gondolni. Ha téged is érdekel a vámpírok misztikus, hátborzongató világa, és szeretnél többet megtudni róluk, utazz el azokra a legendás helyekre, ahol a szóbeszéd szerint hajdanán éltek. Összeállításunk segít, hogy merre indulj el, de biztos, ami biztos, útravalónak vigyél egy kis fokhagymát.

Törcsvár
Csejte
New Orleans

Ahol Drakula kegyetlenkedett: Törcsvár, Erdély

A vámpírlegendák leghíresebb alakja Drakula, kinek életéről és tetteiről is sok és sokféle mítosz kering. A róla szóló regényből készült első, 1931-ben megjelent film főszerepét a magyar emigráns, Lugosi Béla játszotta, aki a kegyetlen havasalföldi uralkodóról, Vlad Tepesről mintázott grófot keltette életre. Vlad Tepesre a Drakula név - ami ördögit jelent - apja után ragadt rá, és így is vált híressé - és hírhedté.

Egy ideig a Törcsvár falu mellett álló kastélyban élt a 15. században az ördögi Vlad, aki különös brutalitással ölte meg ellenségeit, de alattvalóit is gondolkodás nélkül karóba húzatta akár a legkisebb lopásért. Halálának körülményeiről több legenda is kering, de annyi biztos, hogy levágott feje a törökökhöz került, akik ezáltal úgy érezték, hogy magát az ördögöt győzték le. Arról azonban nem szól a fáma, hogy emberi vérrel táplálkozott volna, ma mégis őt tekintjük az első számú vámpírnak.

A Drakula birodalmának tekintett törcsvári kastély Erdély legjobb állapotban lévő vára. A természeti kincsek paradicsomában, Brassótól 30 kilométerre, a Törcsvári-szoros előtt áll. A 2005 óta egy Habsburg leszármazott tulajdonában lévő vár mind a négy szintje múzeumként működik, de legnagyobb értékét maga az épület és az innen nyíló csodálatos panoráma jelenti. Ha Erdélybe visz az utad, a tipikus úti célok mellett feltétlenül látogass el a misztikus kastélyba is.

A vérgrófnő otthona: Csejte, Szlovákia

Báthory Erzsébet a történelem leghíresebb, rémtetteiről ismert nőalakja, aki az 1500-as évek végétől borzolta a kedélyeket állítólagos kegyetlenségeivel. Férjétől, Nádasdy Ferenc gróftól kapta nászajándék gyanánt a csejtei kastélyt, melynek romjai Nyugat-Szlovákia területén, Csejte község felett emelkednek a magasba.

Erzsébet a vár falai között követte el szörnyű tetteit - amennyiben hinni lehet a legendáknak, és nem politikai összeesküvések állnak a háttérben. Mivel az asszony betegesen félt az öregedéstől, összetörte a vár összes tükrét, hogy ne lássa egyre mélyülő ráncait. A legendák szerint ennél azonban sokkal messzebb ment: szüzek vérében fürdőzött az örök fiatalság reményében. Miután nyilvánosságra kerültek a vérgrófnő tettei, befalazták a kastély egyik szobájába, így aztán ő maga is a vár falai között lelte halálát 1614-ben.

Kétségtelen, hogy Csejte legfőbb nevezetessége a titkokat rejtő várrom, de a községet a többi látnivaló miatt is érdemes megcsodálnod. Itt található a 17. századi reneszánsz Draškovič-kastély, melynek múzeuma honismeret-jellegű kiállítással várja a látogatókat, de a különleges, 18. századi barokk kápolnát is érdemes megcsodálnod.

A legkísértetiesebb város: New Orleans, USA

Természetesen Amerika sem maradhat vámpírlegendák nélkül, közülük is a leghíresebbek Louisiana ködös, párás mocsaraihoz és New Orleans városához fűződnek - Brad Pitt is itt szívta a vért az Interjú a vámpírral című nagysikerű moziban.

A Luisiana legkísértetiesebb városának is titulált New Orleans-ban - ahol a vudu mellett a vámpírtörténetek is virágzanak - éjjelente misztikus vámpírtúrán vehet részt az utazó, melynek keretében bejárhatja a város sötét legendáihoz kapcsolódó helyszíneket. A különleges idegenvezetés a St. Louis-katedrálistól indul, és a francia negyed szűk sikátorain át folytatódik, ahol a mendemonda szerint az öröklétre ítélt vérszívók portyáztak hajdanán. Az izgalmas túra során az érdeklődők bejárhatják a már említett, Interjú a vámpírral című klasszikus forgatási helyszíneit is, ezért az utazás előtt feltétlenül érdemes újra megnézni a filmet.

A Katrina-hurrikán sújtotta város természetesen nappali fényben is rengeteg látnivalót tartogat: mindenképp érdemes végigsétálni a Pirates Alley-n, azaz a Kalózok utcáján, mely a bohém negyed központja, de a Mississippi csodálatos partját sem szabad kihagyni.

Képek: hu.wikipedia.org.

Ezt is szeretjük