3 elképesztő, lebegő város, amit látnod kell

A világ számos pontján találhatók olyan városok, melyeknek nem a biztonságot nyújtó szárazföld ad otthont. Íme, a jövő települései.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Míg a vörösfenyőcölöpökre épült Velence hosszú évszázadokig kuriózumnak számított - és számos szempontból számít még ma is -, korunk építészeti megoldásaihoz a vízen helyet foglaló, kétéltű városok léte épp úgy hozzátartozik, mint a felhőkarcolók futurisztikus világa.

Miután a szárazföldek nagy részét birtokba vette az ember, az azon túli világban kihívást látva sorra építi városait a tengerre, mesterséges szigetekkel és a köréjük épült gátrendszerekkel bizonyítva, hogy olykor a nagy víz félelmetes, pusztító erejét is uralni képes.

A következő három úti célnak sem a biztonságos part menti területek adnak otthont: íme, három különleges és sokak szerint jövőbe mutató hely, mely mintha csak lebegne az óceánok és tengerek háborgó vizén.

A nyugalom földje: Venetian-szigetek, Florida, USA

Az Adria királynőjére és annak lagúnáira utaló Venetian-, vagyis Velencei-szigetek elnevezés a pálmafás és mindig napos Miami partjaihoz közel, a Biscayne-öbölben kialakított, vízre épített, mesterséges szigetek láncolatát takarja. A nyugalom földjének nevezett szigetcsoport tagjait, a Biscayne-szigetet, a szintén Olaszországra utaló San Marco-szigetet, a San Marino-szigetet, a Di Lido- és a Rivo Alto-szigetet, valamint a Belles Isle-t egymással és a Miami Beachcsel lélegzetelállító kilátást nyújtó hidak kapcsolják össze, melyek nem véletlenül számítanak a kocogók, gyalogosok, kirándulók, biciklisek, nem utolsósorban pedig a turisták kedvelt útvonalának.

A mesterséges szigetek kertvárosi jelleggel - pontosabban annak luxusváltozatával - jellemezhetőek, megépítésüknek célja ugyanis épp az volt, hogy menedéket nyújtsanak a zaj és a rohanás elől menekülő, békésebb életre vágyó városlakóknak.

A szigetek és a vízparti életmód nyújtotta nyugalmat azonban elég borsos áron mérik - a saját jachtkikötővel is rendelkező villákat elsősorban a felső tízezer tagjai, többek között pedig a hírességek engedhetik meg maguknak. A napozó iguanákkal tarkított sétányokat azonban bárki bejárhatja, a szigetekhez csatlakozó, Henry Flagler - az amerikai vasút történetének forradalmára - tiszteletére emelt műemléksziget pedig közkedvelt hely a kirándulók és piknikezők körében. A szigetek között járva pedig az Isola di Lolando, a befejezetlen sziget körvonalait és a hozzá tartozó cölöpöket is szemügyre veheted.

Modern világ a vízen: Amwaj-szigetek, Bahreini Királyság

Bár a Perzsa-öbölben található Bahreini Királyság területét tekintve kis szigetországként jellemezhető, a kőolajnak köszönhetően az öbölben található többi országhoz hasonlóan rendkívül gyors ütemben fejlődik, nem véletlen, hogy Dubai mellett Bahrein is belekezdett jó néhány olyan úttörő projektbe, mely különleges vízi világok és mesterséges szigetek létrehozását tűzte ki célul.

Ezek közül az Amwaj-szigetek elképzelése már meg is valósult, a szigetcsoport a monarchia északi részén fekvő Muharraq-sziget partjaitól nem messze található. A projekt létrehozói a területen a víz, a napsütés és a tengeri levegő jelentette harmóniát akarták a modern életvitellel összhangba hozni, minek köszönhetően rekreációs létesítmények épp úgy találhatóak a számtalan új technológiával ellátott szigeteken, mint kereskedelmi épületek és üzleti központok.

Forrás: wikipedia.org, Alhaddadm

Mindemellett kórház, egyetem, hatalmas kikötő és több szórakoztató park is helyet kapott a fővárostól, Manamától nem messze található, a szárazfölddel mintegy 1,8 kilométeres híddal összekötött Amwaj területén.

A szabad élet ígérete: az Aberdeen-kikötő hajóvárosa, Kína

Bár nem mesterséges sziget, és építése sem nagyszabású vállalkozásnak köszönhető, a Hong Kong égig érő felhőkarcolóinak árnyékában, az Aberdeen-kikötőben található vízen lebegő, folyton nyüzsgő hajóvárost éppúgy fel lehet fogni egy, a szárazföldeken túlmutató, lehetséges jövőbeli világnak, mint előbbieket. A kuriózumnak és az autentikus Kínát megismerni vágyó utazók kedvelt célpontjának számító negyed nem más, mint egy külön kis halászfalu a metropolisz peremén, mely a modern nagyváros egy kevésbé ismert, ugyanakkor rendkívül érdekes arcát mutatja az idelátogatóknak.

Intimitás hosszú távon - Hogyan tartsuk életben a szenvedélyt párkapcsolatunkban?

A Femina Klub októberi vendége Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz és partnerünkhöz. Milyen tabuk vannak a párkapcsolatokban? Mit lehet tenni, ha felmerül a bensőséges szexuális együttlétek hiánya és hogyan tehetünk a párkapcsolatok ellaposodása ellen? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. október 17. 18 óra

Helyszín: GOBUDA MALL - Vidám Színpad

Promóció

Míg a rozoga dokkok mentén rendezetlenül egymás mellé sorakoztatott ladikokból, illetve az idők során köréjük rendeződött, cölöpökön elhelyezkedő épületekből álló negyedet évszázadokkal ezelőtt még kalózok lakták, ma halászok százainak jelent otthont és megélhetést. Az úszó város lakói a modern társadalom és a nagyvárosi élet kényszerű ritmusa elől önként elvonulva saját közösséget alakítottak ki a vízen, dacára az irodákban robotoló városlakók rosszallásának.

Turistaként bérelt kínai csónakon, úgynevezett sampanon hajózhatod körbe a kikötő környékét, bepillantva az itt élő különös, önmagukat szabadnak tekintő emberek mindennapjaiba.

Ezt is szeretjük