3 döbbenetes múzeum, ahová egyszer el kell vinned a pasid

A következő három elképesztő erővel ható múzeum igazi kultuszhely a férfiak számára. Vidd el a pasid!

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Bár épp úgy rajonghatnak a kulturális nevezetességekért, a romantikus látnivalókért és a művészeti alkotásokért, mint a szebbik nem képviselői, ha egy igazán férfias jellegű úti céllal szeretnél a történelemért, rockzenéért vagy épp technikai csodákért rajongó párod kedvében járni, a következő három múzeum kiváló választás lehet.

Korabeli hajó Mystic történelmi kikötőjében

A világ legnagyobb hajógyűjteménye: Amerika és a Tenger Múzeuma, Mystic, USA

Mystic az Egyesült Államok északkeleti részének leglátogatottabb turistalátványossága, elsősorban a Mystic Seaport, vagyis a kikötő miatt, ahol a Museum of America and the Sea - Amerika és a Tenger Múzeuma - található.

Az Amerika első számú tengerészeti múzeumának számító intézmény a világ legnagyobb történelmi csónak- és hajógyűjteményét gondozza. 17 holdas folyóparti területének nagy részét élethűen felépített tengerparti falu foglalja el, pompásan felelevenítve a 19. századi Amerika vízparti életét.

Teljesen felszerelt vitorlás hajók várják a kikötőben a látogatókat, közöttük a Charles W. Morgan, Amerika utolsó fennmaradt fa bálnavadászhajója, illetve az 1882-es dán Joseph Conrad.

A Seaport legnagyobb szabású kiállítása, az Utazások: történetek Amerikáról és a tengerről, az ország óceánokhoz, folyókhoz és tavakhoz fűződő viszonyát vizsgálja.

A környező dombokról mindemellett remek kilátás nyílik a kikötőre, a szállás tekintetében pedig érdemes Lauren Bacallt és Humphrey Bogartot követni a The Inn at Mystic falai közé: a pár itt töltötte nászútját a fogadó főépületében, az 1904-ben épült, fenséges, neokoloniális udvarházban.

Forrás: mysticseaport.org

A később épült új szárny növelte a befogadóképességet. Mindkét épületet ugyanaz az elismert konyha szolgálja ki, és a Long Island-i szoros kilátása is egyformán gyönyörű mindkettőből, mégis érdemes inkább a hangulatosabb régi rész szobáit választani.

A világháború, testközelből: A Normandiai Partraszállás Múzeuma, Arromanches, Franciaország

A szövetséges erők 1944. június 6-án elindították az Overlordot, az emberiség történelmének legnagyobb szabású hadműveletét: több mint ötezer hajó és vízi jármű, ötvenezer harci jármű és 11 ezer repülőgép kelt át a viharos La Manche csatornán. Az invázió meglepetésszerűen érte a németeket, és lényegében a vereségükhöz vezetett.

A kísérteties betontömbök egyike Arromanches múzeumánál

A győzelem ellenére a kódolt névvel ellátott partszakaszokon - Omaha, Utah, Gold, Juno és Sword - az első napon mintegy 4900 szövetséges katona vesztette életét, a halottak száma pedig az invázió két hete alatt elképesztően sok volt.

Idővel begyógyultak a nyolcvan kilométer hosszú, szeles partszakasz sebei, azonban Franciaország máig tisztelettel adózik az áldozatok emlékének. 9386 amerikai katona nyugszik az egyszerű márványkeresztek alatt Colleville-sur-Mer amerikai temetőjében - az Omaha-partszakasz feletti sziklán -, és majdnem ötezer brit, kanadai, ausztrál és dél-afrikai katona sírja található a bayeux-i brit temetőben.

Mindemellett Arromanches jelenti a partraszállás egyik legfontosabb emlékhelyét, amellett ugyanis, hogy a parton megtekinthető a Mulberry B-ként vagy Port Winstonként emlegetett, előre gyártott betonelemekből összeállított kikötő, mely segítette a partraszállókat, itt található a legfontosabb múzeum is, a Musée du Débarquement, vagyis A Normandiai Partraszállás Múzeuma, ahol diorámák, makettek, filmek és fényképek segítségével idézik fel az eseményt.

A múzeum nem olyan nagy, mint amire a legtöbben számítanak, ám az, hogy valóban ez a part szolgált az egykori események helyszínéül, a kiállítási tárgyakkal kiegészülve megdöbbentő erővel hat, nőkre és férfiakra egyaránt.

A zene birodalma: Rock and Roll Hall of Fame és Múzeum, Cleveland, USA

Cleveland már jó ideje híres a rangos Cleveland Orchestra szimfonikus zenekarról, de a város új keletű kulturális népszerűségében sokat nyomott a latba az 1995-ben I. M. Pei sztárépítész tervei alapján az Erie-tó partján megépült hétszintes üveg- és porcelánépület, a Rock and Roll Hall of Fame - a Rock and Roll Hírességek Csarnoka, röviden Rock Hall - is. A kiállításon interaktív képernyők és archívumok, gondolatébresztő videók és filmek mutatják be a rock'n'roll műfaját és az azt az 1950-es években elindító és azóta is népszerűsítő művészek, zeneszerzők, producerek és lemezlovasok munkásságát.

Több mint százezer emlék, valamint híres sztárok személyes tárgyai vannak itt kiállítva, többek között Jim Morrison cserkészegyenruhája, Janis Joplin 1965-ös Porsche sportkocsija és a ZZ Top videóiból híres Ford Eliminator is.

De láthatóak az Everly Brothers iskolai bizonyítványai és Jimi Hendrix sokat gyötört Stratocaster gitárjai, valamint a gitáros kézzel írt dalszövegei is. Megtalálhatóak továbbá Buddy Holly középiskolai bizonyítványai és többek között Chuck Berry, Iggy Pop és a Temptations színpadi jelmezei is. Több különleges kiállításon a zene, a történelem és a szociológia összefonódását mutatják be.

Intimitás hosszú távon - Hogyan tartsuk életben a szenvedélyt párkapcsolatunkban?

A Femina Klub októberi vendége Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz és partnerünkhöz. Milyen tabuk vannak a párkapcsolatokban? Mit lehet tenni, ha felmerül a bensőséges szexuális együttlétek hiánya és hogyan tehetünk a párkapcsolatok ellaposodása ellen? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. október 17. 18 óra

Helyszín: GOBUDA MALL - Vidám Színpad

Promóció

Az, hogy a múzeum Clevelandben kapott otthont, annak köszönhető, hogy Alan Freed, a clevelandi rádió lemezlovasa találta ki 1952-ben a rock' n'roll kifejezést az első rock'n'roll-koncert, a Clevelandben megtartott Moondog Coronation Ball évében. A Rock Hall többek között ennek a koncertnek az emlékeivel, sok-sok energiával és persze rengeteg zenével van megtöltve.

Cikkünk Patricia Schultz 1000 hely, amit látnod kell - Világjárók kézikönyve című műve alapján készült.

Zsugorodik a világ, egyre nagyobb távolságokat tesz meg az utazó, egyre több úti cél válik elérhetővé - a felfedezés öröméhez nagyban hozzájárulnak az egész világot feltérképező útikönyvek. Az utazás szépsége ugyanis többek között az arra irányuló izgalomban rejlik, és ennek első lépéseit mindenki képzeletben teszi meg. Ehhez segít hozzá ez az olyan új szemlélettel megírt kötet, mely az útikalauzok hagyományos szerkezetétől eltérő módon, könnyed stílusban gyűjti egybe, amit a Föld érdekességeinek kínálatából megtekintésre érdemesnek talál.

Kiadja a Vince Kiadó.
A könyv ára 3995 forint.
A könyvet itt rendelheted meg. »
Ezt is szeretjük