3 álomszép hely Erdélyben
Szívfájdító képekkel
Vendégszeretet, hagyományok, fenyvesek és hegyek mindenütt - Erdély Európa egyik legszebb vidéke. Ismerd meg felejthetetlen csodáit!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Erdélybe utazni olyan, mintha hazatérne a vándor, mégis egy egészen új világ tárul fel előtte. A hegyek, az erdők és a végeláthatatlan, zöldellő tájak látványához egy idő után hozzászoknak a kíváncsi szemek, a következő helyek azonban egy életre az emlékezetedbe vésődnek, ha megpillantod őket.

Szent Anna-tó
Madarasi Hargita

Szent Anna-tó

A Szent Anna-tó egy kialudt vulkán, a Csomád-hegy két kráterének egyikében alakult ki, a tenger szintje felett 950 méter magasságban. A tó igazi természeti ritkaság, Délkelet-Európa egyetlen vulkáni krátertava. A majdnem teljesen szabályos kör alakú tavat hegyek gyűrűje veszi körül, teljesen elzárva azt a külvilágtól. Nyáron elárasztják a fürdőzők, a tó partja megtelik strandolókkal, aki akar, csónakázhat is, a fürdőzőknek azonban vigyázniuk kell, mert a tó közepe hideg és mély.

A tó mellett, a domboldalon található a pici Szent Anna-kápolna, melynek helyén már évszázadok óta álltak kápolnák. Minden vasárnap öt órakor miséznek, és itt tartják minden év júliusának végén, egy szombati napon az Anna-napi búcsút, melyre katolikus hívők tömegei zarándokolnak el.

Aki a Szent Anna-tó környékén jár, annak feltétlenül érdemes megnéznie a vulkán másik kráterében kialakult Mohos-tőzeglápot is. A 800 méter átmérőjű tőzegláp területén számos csillogó tószem - nyílt vízfelület - és különleges, jégkorszak korabeli növényfaj található, melyek között különös, idegenszerű világban érzi magát az idemerészkedő ember.

Annak érdekében, hogy a látogatók ne károsítsák a természetvédelmi területet, a környezetvédők egy keskeny fahidat építettek az ingoványos talaj fölé, melyen a láp egy része bejárható, és az egyik tószemet is meg lehet nézni róla.

Madarasi Hargita

Igazi székely hegyi falu Ivó, ahol a kőből és fából épült, elszórtan elhelyezkedő házak szinte beleolvadnak a hegyek és a fenyőerdők látványába. Ivó a zajos világtól elvonulni vágyók és a Hargita legmagasabb csúcsára, a Madarasi-Hargitára - 1801 méter - kirándulni vagy síelni igyekvők kedvelt célpontja.

Autóval - csak jó időben - egészen a Hargita tetején lévő Madarasi menedékházig fel lehet menni. Mivel télen nagy hó esetén csak egy sávban takarítják az utat, a fel- és lefelé irányuló forgalmat ilyenkor szabályozzák.

A Madarasi menedékháztól még körülbelül egy órás túra a csúcs - ha a menedékházzal szemben áll a kiránduló, jobb kéz felé indul egy ösvény. A túrához nem árt egy vezető, ha erre nincs lehetőség, a nagy elágazásoknál balra kell tartani, mindig a csúcs irányában. A csúcs más irányból is megközelíthető, például Hargitafürdő - közepes nehézségű túraösvény, kék sáv jelzés, nyáron négy-öt óra -, illetve Szentegyháza felől - erdei út, kék pont jelzés, négy-öt óra gyalog -, azonban autóval csak Ivóból lehet a csúcs közelébe jutni.

Fogarasi-havasok

Románia legmagasabb - Moldoveanu-csúcs, 2544 méter - és leglátványosabb hegysége, a Fogarasi-havasok a magashegységi túrák szerelmeseinek kedvelt célpontja. A havasokat gleccsertavak ékesítik, és az év nagy részében - novembertől júniusig - hó fedi. A Fogarasi-havasokban történő túrázáshoz az átlagosnál jobb erőnlét és túrázási tapasztalat szükséges, csak a melegebb hónapokban - júliustól szeptemberig - szabad rá vállalkozni.

A legnépszerűbb túraútvonalak bejárásához Viktóriavárosból vagy a Felsőszombatfalvától kilenc kilométerre található Complex Turistic Sambiíta üdülőtelepről lehet elindulni.

Az, aki nem szívesen vállalkozik a fogarasi túrára, autóval vagy felvonóval is feljuthat a hegység egyik legszebb pontjára, a 2034 méter magasan fekvő Bilea-tóhoz. A Bilea-tótól is indulnak könnyebb és nehezebb gyalogtúrák, például innen is elérhető a Moldoveanu-csúcs és a Negoiu-csúcs.

Aki csak bepillantást szeretne nyerni a Fogarasi-havasok vonzó világába, az a tótól 40 perces túrával eljuthat a 2230 méter magasan lévő Saua Capreihez - kék háromszög. A Bilea-tó környéke egyébként kedvelt síelőhely, a pálya közepesen nehéz, és van egy kis felvonó is.

Képek: hu.wikipedia.org, BáthoryPéter; www.onkormanyzat.ro.

Cikkünk Farkas Zoltán és Sós Judit Erdély című könyve alapján készült.

Középkori várkastélyok, századfordulós nagyvárosi építészet, történelmi és irodalmi emlékhelyek, mesebeli falvak, lenyűgöző természeti szépségek, tüneményes emberek - Erdély mindenki számára kínál valamit. E könyv segítségével végre bárki nekivághat Erdély felfedezésének, itt minden olyan információt megtalál, mely e vidék mai életének és múltjának megismeréséhez és az utazással járó nehézségek leküzdéséhez szükséges. A könyv személyesen ellenőrzött, friss adatokat tartalmaz, emellett útitervjavaslatokat, közlekedési tudnivalókat kínál, kiegészítve mindezt 58 részletes térképpel, 107 színes fényképpel, valamint 500 bevált szálláshely és 240 kipróbált étkezőhely bemutatásával.

Kiadja a JEL-KÉP Kiadó.
A könyv ára 3800 forint.
A könyvet itt rendelheted meg.

OLVASD EL EZT IS!

nyerges
  • erdély
  • természeti csoda

Erdély, ahogy sosem láttad

Ezt is szeretjük