3 alig ismert, lélegzetelállítóan szép sziget a Dunán
A víz és a természet közelsége tökéletes kikapcsolódást jelent. A következő szigeteken különösen.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bár az ország legismertebb Duna-szigeteinek, a Szigetköz ártéri tájainak vagy épp a Margitsziget oltalmat nyújtó, árnyas tölgyeinek is megvan a maguk egyedülálló varázsa, számtalan apró, zöld gyöngyszemet találhatsz a vén folyó nyugodt hazai szakaszára felfűzve. A következő három a legszebbek közé tartozik.

Prímás-sziget, Esztergom

A Duna esztergomi szakaszán, nem messze a belvárostól találhatsz rá a 2,7 kilométer hosszú, a Duna főága, illetve a Kis-Duna nevű mellékág által határolt szigetre. A Prímás-sziget mai területét valamikor két sziget alkotta - az egyik a Vízivárosi sziget volt -, azonban a közöttük található csatorna feltöltésének köszönhetően egyesültek. Az 1850-es évektől a sziget a figyelem középpontjába került, számos fejlesztést hajtottak végre, szintezték és rendbe hozták a területet, ami innentől kezdve kedvelt kirándulóhelynek számított.

A sziget a természet közelsége jelentette nyugalom mellett kulturális és történelmi kincsekben sem szenved hiányt: pár száz méterre a hajóállomástól egy 11. századi, Gizella királyné által alapított bencés kolostor és egy temetkezési kápolna romjaira bukkantak, emellett a két víz összefolyásánál az 1935-ben felavatott országzászlót is megtekintheted. Utóbbinál emléktábla őrzi azt a történelmi pillanatot, mikor Rákóczi Ferenc itt pihent meg Esztergom bevétele után. Emellett Kossuth Lajos és Széchenyi is szívesen időzött e helyen.

A Prímás-sziget azonban akkor is kiváló úti cél, ha épp csak andalogni szeretnél a Gesztenye fasor sétány hűs lombjai alatt, vagy épp csak belemerülnél a hullámok, a vadkacsák és a hattyúk játékába. Utóbbihoz tökéletes helyszín a Palkovics alispán által építtetett kőpad a folyó partján. A gyalogosan és autóval is megközelíthető szigeten található továbbá Esztergom hajóállomása is, így akár sétahajózás közben is gyönyörködhetsz a dunai tájban.

Erzsébet-sziget, Komárom

A magyar-szlovák határ két oldalán elterülő város déli része hazánkhoz tartozik, így nem kell messzire vagy épp külföldre menned, ha a Duna egyik legszebb ékszerét, az Erzsébet-szigetet akarod meglátogatni - maga a határátkelőhely is a szigeten kapott helyet, azonban mára lebontották.

A két és fél kilométer hosszú, illetve több mint 300 méter széles sziget nevét Erzsébet királynőnek köszönheti - csak úgy, mint az Erzsébet híd, mely keleti végénél épült fel -, aki itt lépett először magyar földre, mikor Bécsből Pest felé hajózott. A sziget, melyet eredetileg gyümölcstermesztésre használtak, már a 18. században is kedvelt kirándulóhelynek számított - itt kapott helyet továbbá a múlt századok népszerű szórakozóhelye, a Móricz Zsigmond által is kedvelt Pokol vendéglő -, a megigéző természeti környezet emellett számos egykori írónak és költőnek ihletet adott.

Csokonai Vitéz Mihály is járt itt Vajda Juliannával - ez ihlette A Duna nimfája című versét -, a kedvelt irodalmi találkozóhelynek számító Beöthy-villa is itt található, nem beszélve arról, hogy a Jókai család egykori birtoka is a sziget fái között állt. Jókai Mór gyermekkorában és ifjúi éveiben sok időt töltött a szigeten, Az aranyember című művében szereplő idilli, világtól távoli Senki szigetéhez is ez adott neki ihletet. Az íróra emlékező Jókai-filagóriát az Erzsébet-szigeten végighúzódó platánfasor fái alatt, a Beöthy-villa udvarában tekintheted meg.

Veránka-sziget, Érsekcsanád

Úgy tartják, egy bajai származású költő, Beck Károly Dunáról szóló verse adott ihletet Strauss Kék Duna keringőjének megkomponálásához, mely versben az alkotó többek között azt vallja, a folyó legszebb arcát csak Magyarországon, talán épp e Bajához közeli szakaszon képes megmutatni.

Ha minderről szeretnél saját szemeddel meggyőződni, a várostól néhány kilométerre található, a Duna-Dráva Nemzeti Park és a Gemenci erdő részét képező, illetve a tájegység egyik legszebb vidékét jelentő Veránka-szigetet mielőbb keresd fel. Az Érsekcsanád felől megközelíthető gyöngyszem fái között a természet érintetlen, ősi vadonként tárul a szemeid elé, nem véletlen, hogy a béke és nyugalom szigetének tartott táj az idők során több alkotótelepnek is otthont adott.

A Rezéti-Duna által körülölelt szigetet csak vízi úton lehet megközelíteni, a rendszeresen induló, nagyobb befogadóképességű hajók azonban lehetőséget teremtenek erre, emellett rövidebb és hosszabb sétahajózások keretében a Duna holtágainak varázslatos vidékét is felfedezheted.

A Veránka-sziget körül emellett csónaktúrára is vállalkozhatsz, illetve gyalog is körbejárhatod, ami mindössze egy 18 kilométeres táv megtételét jelenti.

Ezt is szeretjük