Az 5 legszebb látnivaló a Margitszigeten
A Margitsziget a főváros különös varázzsal bíró, test és lélek számára is békét rejtő pihenőhelye. Fedezd fel velünk legszebb pontjait!

beauty and style
Top olvasott cikkek

„Itt szoktunk gyermekek lenni, és itt szoktunk megöregedni”- írta egykor Szerb Antal Budapest egyik legnagyobb, egyben az ország egyik legrégebbi természetes parkjáról, az árnyas tölgyekkel, színes virágágyásokkal, zöld dombokkal és rózsaligetekkel szegélyezett Margitszigetről.

Tavasz a Margitszigeten (forrás: www.orszagalbum.hu, Angyallány)

A csaknem három kilométer hosszú, több mint 96 hektár területű, Duna által körülölelt sziget gyógyító lélegzet testnek és léleknek, menedék a nagyváros zaja elől, ugyanakkor századok történetének lenyomata, melynek te is tanúja lehetsz, ha nem csak elsétálsz legszebb látnivalói mellett. Ismerd meg közelebbről is legendás helyeit.

A domonkos apácakolostor romjai

A sziget talán egyik legvadregényesebb pontja a zöld lombok között megbújó középkori romépület-együttes, mely az 1259-ben alapított domonkos rendi apácakolostor maradványait, emellett az egykori királyi házat és az itt élt Szent Margit sírját őrzi.

A kolostort IV. Béla király alapította a tatárjárással járó teljes pusztulástól az országot megmenekítő Szűz Mária tiszteletére, akinek lányát is felajánlotta.

Margit 12, többségében főúri lánygyermekből lett apácával együtt költözött a szigetre, utódaik pedig - közöttük a Margit-legenda híres fordítója, Ráskai Lea - egészen a török megszállásig a szigeten szolgálták az egyházat.

A kolostorrom mellett álló udvarház a gyakran kedvelt szigetükre látogató király és királyné kényelmét szolgálta. Miután azonban a törökök feldúlták a templommal is kiegészült épületegyüttest, később csak romterületként volt látogatható.

A domonkos kolostor romjai és a Víztorony (forrás: hu.wikipedia.org, Csanády; www.orszagalbum.hu, Bbazsa)

A 19. században igen nagy érdeklődéssel fordultak felé, minek köszönhetően az ásatások is megkezdődtek - majd a 20. század végén is folytatódtak -, azonban a hely nagy részét máig nem tárták fel.

A Víztorony

Az 1911-ben Zielenszky Szilárd és ifj. Ray Rezső tervei alapján készült víztorony magasan kiemelkedik az öreg fák közül, így az egész sziget, sőt, Budapest városképének is szerves része. A nyolcszögletű, szimmetrikus alaprajzú tornyot egykor a hatalmas zöldövezet öntözésének és vízellátásának biztosítására hozták létre, ám később a város ezt más módon oldotta meg, így a torony hosszú ideje nem üzemel.

A második világháborúban katonai objektumként használták az 57 méter magas épületet, később pedig évtizedeken át kilátóként biztosította a kalandvágyó kirándulók és fővárosiak elé táruló, egyedülálló panorámát. Mára állapota olyannyira leromlott, hogy nem biztonságos felmenni a tetejére, üzemeltetői azonban nagy lélegzetvételű beruházásokat terveznek. A torony talapzata köré üvegfalú várót építenének, ahol a szabadtéri színpad közönsége eső esetén várakozhat, tetején pedig körbeforgó kávézót, éttermet és kilátót alakítanának ki.

A Művészsétány

A Margitsziget csendes sétányai, gondolatébresztő emlékei és végtelen nyugalma számos alkotót megihletett az évszázadok során, nem véletlen, hogy árnyas útjait a város vezetői a művészet előtt való tisztelgéssel is össze kívánták kötni, a sziget számos szobra mellett külön kialakítva a Margitszigeti Művészsétányt vagy más néven Szoborsétányt.

A magyar kultúra kiemelkedő alakjainak bronz- és kőszobrai közül a legkorábbiak eredetileg a Városligetben foglaltak helyet, csaknem 150 évvel Nebbien Henrik eredeti kezdeményezését követően ugyanis ott hozták létre 1951-ben a szoborsétányt. A Margitsziget fái közé 1966 és 1968 között telepítették át őket, azóta pedig számos új szobor is helyet kapott közöttük.

A Víztoronytól a Grand Hotelig tartó sétány nem egyetlen, egyenes szakasz, számos kitérőt is lehetővé tesz, olyan alakok által kísérve utadon, mint Csokonai és Balassi Bálint, Liszt Ferenc, a szigetnek örök életet adó Arany János, Bartók és Kodály, vagy épp József Attila, aki ugyanitt csókolózva állt, séta közben, és joghurtot sörözött.

Szobor a Művészsétányon és a régebbi Zenélő kút (forrás: hu.wikipedia.org, Csanády; www.orszagalbum.hu, Cseri7)

A Zenélő kút

A szigetnek két zenélő kútja is van, melyek közül az északit, vagyis az Árpád híd felőli területen található építményt kötik össze hagyományosan a kifejezéssel. A Bodor-kútnak is nevezett, a sétányok között oszlopos körépületként kiemelkedő kút hű másolata a Bodor Péter székely mester által 1820-22-ben Marosvásárhelyen emelt kútnak.

Az eredeti kút Neptun-szobra egy nap alatt fordult körbe a tetején, szerkezetét pedig víz hajtotta, míg ma a még 1936-ban emelt változat esetében elrejtett hangszórók szolgáltatják minden egész órakor a 19. és 20. század fordulójára jellemző térzenét. A sziget másik zenélő kútja, a Margit hídhoz közelebb eső kút is nevezetes, leginkább arról, hogy Magyarország legnagyobb ilyen jellegű látványossága. A szökőkút révén május és október között negyedóránként hangzik el egy zenei blokk, többek között Beethoven, Liszt Ferenc és Strauss muzsikájának vagy épp Andrea Bocelli hangjának közreműködésével.

A Japánkert

A mesebeli, romantikus hangulatú margitszigeti Japánkert, mely az esküvői fotózásoknak is kedvelt helyszíne, a sziget északi végében található.

Szobor a Japánkertben (forrás: www.orszagalbum.hu, kekatka)

A terület az ország egyik leghíresebb keleti jellegű parkja, mely annak köszönheti létét, hogy 1882-ben a szigetkertészévé Magyar Györgyöt nevezték ki, aki amellett, hogy 1400 fajta rózsát termesztett itt 16 ezer példányban, japánkertet is létesített a Margitszigeten. A több száz éves fákkal és örökzöldekkel szegélyezett kert különleges növényei mellett mesterséges tórendszeréről híres, melyek kisebb tavait csatornákkal kötötték össze.

Az aranyhalakkal és tavirózsákkal színesebbé tett kertet a kis teknősök figyelő szemei által kísérve, keskeny ösvényeken szelheted át. Bár a kert az idők során veszített egykori fényéből, még mindig a sziget egyik legkülönlegesebb pontjának számít, nem véletlen, hogy újabban színházi előadások színhelyéül is szolgál. A Thália Színház Tollfosztás című darabját például a színészek a tavon ringatózó csónakban ülve adják elő.

Ezt is szeretjük