2 millió hely, ahol ingyen kaphatsz szállást a világon
A coachsurfing 3 alapszabálya
Bejárnád a nagyvilágot? Így kaphatsz bárhol ingyen szállást.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Összesen 246 ország több mint 80 ezer városának lüktető hétköznapjaiba pillanthatsz bele, messze a hagyományos turistautak karakterétől, a helyiek szemüvegén keresztül, ha csatlakozol a Coachsurfing világméretű hálózatához, melyen keresztül kreatívan és költséghatékonyan szervezheted meg az utazást.

A világszerte egyre népszerűbb, 2004-ben megalakult közösségi utazásszervező oldal már több mint kétmillió regisztrált taggal büszkélkedhet, akik kölcsönös megállapodás értelmében szállással, idegenvezetéssel, társasággal vagy egyszerűen csak tanácsokkal segítik egymást, mindezt szigorúan szívességi alapon, azaz ingyen. A nyitott, kozmopolita közösségben gyakran földrészeket átívelő barátságok is szövődnek, így nem csupán nyaralóhelyet, de ismeretségeket is gyűjthetsz szerte a világban. Így láss neki a csereberés utazásszervezésnek!

Legyen tökéletes a szörfös profilod!

Miután regisztráltál a www.couchsurfing.org honlapon, létre kell hoznod, illetve megszerkesztened saját profilodat, melyre majd rákereshetnek a többiek, és persze leellenőrizhetnek, ha te kezdeményezed az ismerkedést. Fontos, hogy lehetőleg minél pontosabban és részletesebben jellemezd magad és a körülményeidet, így nagyobb rá az esély, hogy olyan vendéget vagy vendéglátót kapj, akivel hasonló az érdeklődési körötök, stílusotok, vagy egyszerűen csak gyorsan egymásra hangolódtok.

Ez általában az üzenetváltások során kiderül, mégis az adatlap az egyik legfőbb iránytű. Ne felejts el fotót feltölteni magadról, anélkül nehéz lesz bizalmat ébresztened a többiekben. De az is hasznos, ha a vendéglátó ágyról vagy szobáról is akad kép az adatlapon. Növelheted az összeköttetések számát, ha már akadnak pozitív tapasztalatok veled kapcsolatban.

Válassz neked való vendéglátót!

Kulcsszavakra is rákereshetsz, de böngészhetsz is a vendéglátók között. Érdemes alaposan áttanulmányozni a profiloldalakat, megnézni a kritériumokat, hogy mégis milyen elvárásokkal, kiket fogadna szívesen az illető, és milyen körülményeket kínál.

A szálláshely információin túl - például hány főt fogad, milyen neműeket, mennyi időre, vihetsz-e állatot - megismerheted a fogadó érdeklődési körét, személyes adatait - milyen zenét szeret, hová utazott eddig, kik a barátai -, sőt, arra is van lehetőség, hogy mielőtt bármit lefixálnátok, jobban megismerjétek egymást.

Mivel a régi szörfösök többsége nagyobb népszerűségnek örvend, előfordulhat, hogy olyan sokan bombázzák ajánlatokkal és kérésekkel, hogy nem is lesz ideje vagy lehetősége mindenkinek válaszolni. Különösen, ha jó referenciái vannak a többi utazótól. Hasonló a helyzet a nagyvárosok szállásadóival, itt is nehezebb megcsípni egy-egy kapósabb vendéglátót.

Figyelj a kölcsönösségre!

Ugyan a szállásért nem kell fizetned, sőt, kimondottan tilos bármekkora összeget kérni vagy elfogadni az ágybérletért, hálás vendégként valamilyen aprósággal megajándékozhatod vendéglátódat, értékeli majd a gesztust. Fontos, hogy előre tisztázzátok, csupán a szállás vagy akár az étkezés, idegenvezetés, bulik is beletartoznak-e a vendéglátásba.

Megeshet, hogy madridi utazásod után kimerítő úti élményekkel térsz haza, gazdag programok és lakomák fogadtak, míg te csak egy vékony matraccal tudod viszonozni a kedvességet.

A legtöbb panasz és negatív élmény éppen az aránytalanságokból fakad: nem mindegy, mennyi időt szántok egymásra, lehet, hogy te igényled a mindennapos csevegéseket és a közös kirándulásokat, de a vendéglátódnak éppenséggel már teher a túlzott szimbiózis. Igazi rossz tapasztalat azonban kevés van, komoly visszaélések, potyázások és lopások csak néhány kirívó esetben fordulnak elő, a bizalom és a kölcsönösség alapvető.

Ezt is szeretjük