Ilyen a kis Zente állapota egy év elteltével - Édesanyja számolt be a fejleményekről
Egy éve ezen a napon megváltozott a súlyosan beteg kisfiú élete, hiszen a hatalmas összefogásnak hála összegyűlt a kezeléséhez szükséges pénz.

zente
beauty and style
Top olvasott cikkek

Talán még mindenki emlékszik rá, hogy egy évvel ezelőtt ezekben a napokban, hetekben szinte az egész ország egy emberként egy pécsi kisfiú életéért harcolt. Az akkor másfél éves Zente egy ritka, SMA1 nevű betegséggel küzdött, aminek újfajta, Zolgensma nevű kezelése szinte csillagászati összegekbe került.

A 700 millió forintos gyógyszer megvásárlásához a kisfiú édesanyja, Tóth Krisztina a közösség segítségét kérte: a gyűjtésbe nemcsak magánemberek, hanem hírességek és cégek is beszálltak, így szeptember 25-én sikerült elérni az összeget, ezután pedig megkezdődhetett a kezelés.

Folyamatosan fejlődik Zente

Az angyali mosolyú kisfiú az 1-es típusú SMA-betegség, vagyis gerincvelő-eredetű izomsorvadásban szenved, megfelelő kezelés nélkül pedig folyamatosan romolna az állapota. Korábban már próbálták gyógyítani gerincvízbe adott injekciókkal, amitől sokat javult, de az egyszeri, drágább beavatkozás sokkal hatékonyabb megoldásnak tűnt, mint az egész életen át tartó kezelés.

A kisfiú Facebook-oldalán az egyéves évforduló alkalmával jó híreket közölt az édesanyja: Zente egyedül áll, sőt éppen járni tanul, képes egyedül, fekvő helyzetben forogni, sőt már a felülés sem jelent számára gondot. Bár továbbra is szükséges vizsgálatokon és mozgásfejlesztő tornákon részt vennie, nagyon szépen fejlődik, októberben pedig még az óvodát is elkezdi.  A boldog szülők a posztban a közösség hatalmas segítségét is megköszönték, hiszen a pozitív energiák és a sok kedvesség is csak erősíti a kis Zentét.

Zente ritka betegsége: mi az az 1-es típusú SMA?

Zente génterápiás kezelésére egy ország gyűjt, de felmerülhet a kérdés, milyen gyógyszer kerülhet csaknem 700 millió forintba.

(Borítókép forrása: Zente SMA 1 Tiny Hero - Stronger than SMA - Pinczés Alexandra / Facebook)

Ezt is szeretjük