Ez történik az agyban, ha egy régi slágert hallgatsz: időutazással ér fel

A tudósok szerint a zene így idézi fel az emlékeket.

Zene emlékek felidézése
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az életkor előrehaladtával mindenki hajlamosabb lesz a nosztalgiára. Gyakran még azok is a múltba révednek, amikor a rádióból egy-egy évtizedek óta nem hallott sláger szól, akik jellemzően inkább a jövőbe tekintenek.

Hogy a zene képes visszarepíteni az időben, nem csupán egy csalóka élmény, a tudósok is ismerik a jelenséget.

Az implicit memóriát stimulálja a zene

A hippocampusz és a frontális kéreg az agy két nagy területe, mely a memóriához kapcsolódik, és rengeteg információt vesz fel percenként. Az emlékek visszaidézése azonban nem mindig egyszerű. A memóriának többféle típusa létezik.

Az explicit memória a múlt szándékos visszakeresésében segít - például, amikor felmerül a kérdés, hogy hol voltál 2003 nyarán. Ezzel szemben az implicit memória reaktív, érzelmi alapon, nem szándékosan működő memóriaforma. Ez utóbbira gyakorol komoly hatást a zenehallgatás.

- Az emlékezet nagy része a tudattalan elménkben játszódik le. Az explicit memóriát károsíthatják ugyan olyan betegségek, mint az Alzheimer-kór, de az implicit memória robusztusabb, kevésbé sérülékeny - magyarázza Robert Snyder a Chicagói Művészeti Intézet zeneszerzője.

A cikk az ajánló után folytatódik

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. Létezik ideális mennyiségű képernyőidő? Kétéves koráig ne is lásson okoseszközt a gyerek? Káros lehet a Mancs őrjárat? Mennyire egészségtelen alkalmazáson követni a gyerek lokációját? Hasznosak a szülőifelügyelet-alkalmazások? Melyek a dopamintúltengés jelei? Az online bullying kérdésköre: mi a különbség a vélemény, a kritika és a bántás közt? A Dilemma első évadának utolsó epizódjában többek között a fenti kérdésekre kereste a választ Mészégető Marcsi, a Hello Szülő főszerkesztője, Horváth Eszter, a Femina újságírója, valamint Pintér Ada műsorvezető.

Promóció

A zene fiatalságba repít vissza

A zene által felidézett emlékek gyakran az emberi élet tízes-húszas éveiből származnak. Nem egyszerűen azért, mert a fiatalok életében általában nagyobb szerepet tölt be a zene. Azért is, mert ez egy különösen fontos időszak az életünkben, a függetlenné válással, sok-sok első tapasztalással. Ilyenkor még minden új és jelentőségteljes, később az élet szürkébbé válik. Kutatók azt is megfigyelték, hogy a demenciában szenvedő betegek élénk emlékképeket idézhetnek fel, ha fiatalon hallott zenét hallgatnak.

Tárgyak a '90-es évekből

Nemcsak a zene, de egy-egy régi tárgy is segíthet felidézni elfeledettnek hitt emlékeket. Nézd meg a következő képeket, ha a '90-es években voltál gyerek.

A ’90-es években voltál gyerek? Ezek a képek nagyon ismerősek lesznek

Nézegess képeket!

Elolvasom

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük