Ez történik a női börtönökben
Meddig mehet el a személyzet?
Amerikában döbbenetes adatok kerültek elő a hasonló esetekkel kapcsolatban.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egy, az Amerikai Igazságügyi Minisztérium által készített tanulmány szerint a coloradói női börtönökben a fogvatartottak személyzet által elkövetett szexuális zaklatása a legmagasabb arányú.

A dokumentum a 2011-2012-es évet vizsgálja, és most hozták nyilvánosságra. Eszerint minden tizedik elítélt nő Amerikában ki van téve az ilyen jellegű bántalmazásnak. A legmagasabb arány a denveri női börtönben, ahol 160 megkérdezett elítéltből 10,7% jelentette panaszát, és 7,3% vallott a nem szexuális jellegű, fizikai bántalmazásról a személyzet részéről.

Az összesen 583 börtönből viszont csupán 2,4% jelentett be szexuális zaklatást a személyzet által. Különbséget tesznek a szexuális érintkezés és a szexuális zaklatás között, amiből az érintkezés az elmúlt évekhez képest csökkent, azonban a zaklatás stabilan megfigyelhető.

Mi a helyzet Magyarországon?

Május végén lesz az első tárgyalása annak a férfinak, aki az egyik fogvatartott elmondása alapján szexuális kapcsolatba lépett vele. A nő beleegyezett az együttlétbe, sokszor a cellatársak szeme láttára. A kapcsolatuk 2011-től tartott nagyjából fél éven keresztül. A megvádolt őr még a botrány kirobbanása előtt külföldön kezdett új életet.
A személyzet általi szexuális zaklatással kapcsolatban Balogh Zsolt főhadnagy tájékoztatása alapján ilyen esetek nem fordulnak elő a magyar börtönökben, az elmúlt években nem marasztaltak el egyetlen őrt sem.

Sokkal jellemzőbb, hogy a női cellatársak kerülnek szexuális kapcsolatba egymással, ami inkább a valakihez való tartozást és a védelemre való igényt jelenti ezekben a szituációkban.

Női börtönök

A nők által elkövetett legsúlyosabb bűncselekmények vagy a saját gyermek, vagy az élettárs megölése. Nyilvánvaló, hogy a szabadságvesztésük alatt meglehetősen eltávolodnak a családjuktól, holott sok esetben éppen a családon belüli erőszak következtében kerülnek ebbe a helyzetbe, valamint egyéb bűncselekmények, például rablás esetén férfi jelenléte nélkül meg sem történt volna az eset.

Ezt is szeretjük