A gyerekdalokhoz engedély kell, a légkalapács vasárnap is zúghat a IX. kerületben
Egy olvasónk számol be hetek óta tartó megpróbáltatásairól.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Egy olvasónk beszámolója szerint egy, Budapest IX. kerületében található építkezésen vasárnap is olyan zajjal dolgoznak, ami megkeseríti a környéken lakók életét. Bár még a szabadtéri rendezvényeket is komoly szabályok kötik Ferencvárosban a zaj miatt, az építkezés zavartalanul folyik vasárnap is, az önkormányzat rendeletével ellentétesen.

Mind az önkormányzat, mind pedig a feltételezhető kivitelező hallgat az esettel kapcsolatban.

Légkalapácsok bevetésen vasárnap is

Hétvégén is elviselhetetlen zajra panaszkodott egyik olvasónk. A IX. kerületben található Thaly Kálmán utca és Balázs Béla utca sarkán zajló építési munkálatok ugyanis az önkormányzat rendeletével ellentétben nem szünetelnek hétvégén sem.

"Most vasárnap reggel, negyed nyolctól légkalapáccsal dolgoztak az építkezésen. A zaj elviselhetetlen volt úgy is, hogy az ablakunk a másik irányba néz, el sem tudom képzelni, hogy az építkezésre néző lakások lakóinak milyen hétvégéjük volt" - számolt be olvasónk a környéken tapasztalható helyzetről.

A kerület önkormányzatának idevágó rendelete kimondja: hétköznap 20 és 7 óra között, szombaton, vasárnap és ünnepnapokon tilos gépi munkavégzéssel, illetve a gépjárműforgalommal együtt járó építési és bontási tevékenységet végezni.

Az önkormányzat más esetekben is érzékeny a zajszennyezésre, ezért több rendeleti pont foglalkozik a lakók nyugalmával.

Még Halász Judit sem szólhat zajszintmérés nélkül

Az önkormányzat egyik rendeletében komoly elvárásokat támaszt azok felé, akik szabadtéri rendezvényt szerveznének: a közterületi szabadidős és kulturális rendezvény szervezője a rendezvény megkezdése előtt legalább 14 nappal köteles a környezetvédelmi hatóságtól zajkibocsátási határérték megállapítását kérni, amennyiben a rendezvényen hangosító berendezést alkalmaznak.

Ha tehát valaki felállítana egy körhintát a kerület egyik parkjában, ahhoz pedig Halász Judit-dalokat játszana a gyerekeknek, hatósági zajszint-ellenőrzésre kötelezhető. A légkalapácsokkal és markolókkal dolgozó építtetők azonban nem tartják be a szabályokat, és úgy tűnik, erre senki nem is kötelezi őket.

Érdeklődtünk az önkormányzatnál, tudnak-e az esetről, illetve érkezett-e bármiféle panasz, vagy terveznek-e bármit tenni az esettel kapcsolatban, de választ cikkünk megjelenéséig nem kaptunk. A kivitelező az építkezés helyszínén látható emblémákból kiindulva az Épkar Zrt. Kerestük az Épkart is, ám eddig a cégtől sem reagáltak. Az Épkar honlapján a legtöbb általuk végzett építkezés megrendelőjeként a Ferencvárosi Önkormányzat szerepel.

Másodszorra is átadták a félkész Várkert Bazárt. Lefotóztuk a kihalt építési területet.

Ezt is szeretjük