Így néz ki a dzsungel mélyén rejtőző maja város: Xunantunich piramistemplomai lenyűgözőek

A hatalmas maja városromot nagyjából kétszáz évvel ezelőtt fedezték fel, addig érintetlenül várakozott a sűrű dzsungel közepén.

maja város dzsungel nyitó

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A Belizében található San Jose Succots kisvárosa közvetlen szomszédságában fekszik Xunantunich romvárosa, ami kutatók szerint hajdanán az egyik legtovább virágzó maja település lehetett. A falutól a Mopan-folyó választja el, egy kilométerrel távolabb pedig már a guatemalai országhatár húzódik.

A maják a Yucatán-félszigeten már Krisztus előtt 2600-ban éltek, de 250-ben érték el a virágzásuk korát. Fejlett kultúrájuk mind építészeti stílusukban, mind pedig a fennmaradt időszámítási módszerükben is megmutatkozott, ami alapos csillagászati ismereteket feltételez. 

Xunantunich maja romvárosa

Xunantunich yucatáni maja nyelven azt jelenti, Kőasszony. A legenda szerint az 1800-as évek végén egy helyi lakos vadászni indult az erdőbe, és amikor a romvárosba ért, a terület legnagyobb épülete, a 6-8. században épült El Castillo mögött lévő barlang szájánál egy gyönyörű, szoborszerű maja nőt pillantott meg. A különös alakon tradicionális, díszes huipil ruhát viselt, és pirosas fénnyel izzó szemei voltak. Ekkor a férfi puskáját eldobva szaladt vissza falujába, hogy nagyobb kutatócsapattal eredjenek a nő után. Mire visszaértek, a kőasszony eltűnt. Ezek után több helyi lakos beszámolt a különös jelenésről, de követni senki nem tudta a rejtélyes alakot a barlangon belül. A legenda a mai napig körbelengi a misztikus hangulatú teret, ami a letűnt idők emlékeit őrzi.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük