Miért hintettek mérgező port a holttestre? A maja vörös királynő rejtélyes sírja

A maja királynő testét mérgező, vörös porral szórták be temetésekor.

GettyImages-1131737980

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A vörös királynő - úgy hangzik az elnevezés, mintha csak egy hollywoodi sikerfilm címét hallanánk. Mindeközben egy 7. századi maja uralkodónőről van szó, akinek a testét Palenque területén, Mexikó egyik legjelentősebb maja régészeti lelőhelyén találták meg egy piramis sírkamrájában.

A feltárást végző szakembereket különös látvány fogadta, amikor kinyitották a nő koporsóját: testét furcsa, vörös porral fedték be a temetésekor.

A vörös királynő sírja

A lelőhelyen álló Feliratok temploma egy körülbelül 27 méter magas piramis. Falai közt fedezték fel minden idők legkülönlegesebb és legrészletesebb maja hieroglifáit. 1952-ben itt találtak rá Pakal király nyughelyére, majd 1994-ben újabb feltárás vette kezdetét: alagutat ástak, hogy felfedezhessék a piramison belül elhelyezkedő 13-as számú templomot is.

A szarkofág és a vörös porral hintett királynő.
A szarkofág és a vörös porral hintett királynő.

A régészek egy folyosóhoz jutottak, majd két üres kamrán haladtak át, mígnem elértek egy nagyobb helyiségig, amelyet egy fal torlaszolt el: a szakértők számára egyértelmű volt, hogy valami különleges lehet a túloldalán. Miután óvatosan eltávolították a falat, 1300 év után elsőként léphettek be a vörös királynő sírkamrájába.

Először egy 11-12 éves fiú és egy harminc év körüli nő csontvázára találtak odabent, akik a vizsgálatok alapján súlyos sérülések következtében veszthették életüket. Valószínűleg feláldozták őket, ami a szakértők számára újfent azt üzente, hogy egy fontos személy fekszik a kamrában.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A bent található szarkofágot egyetlen mészkőlap fedte, amelyen egy kisebb nyílás helyezkedett el: a maják hiedelme szerint ez a rés lehetővé tette a holtnak, hogy az élőkkel kommunikáljon. A nyíláson át behelyeztek egy apró kamerát a koporsóba. Miután látták, hogy emberi maradványok vannak benne, fel is nyitották azt. A régészeket különös látvány fogadta: a testet és a mellette elhelyezett maszkot, illetve ékszereket vörös porral fedték be.

Miért hintették be a testet?

A különös réteg mérgező cinóberpor volt, melyet színe miatt szórhattak a testre. A vörös szín ugyanis a felkelő napot és a feltámadást szimbolizálta a maják hiedelemvilágában. Számos gazdag, fontos személyt temettek el ilyen réteggel a testén az újjászületés reményében.

A csontok alapján készült arcrekonstrukció és a maszk, amit a sírban találtak.
A csontok alapján készült arcrekonstrukció és a maszk, amit a sírban találtak.

A vörös királynő 50-60 év körüli, alacsonyabb, arisztokrata nő lehetett, aki feltehetően Pakal királlyal egy időben élt. A DNS-vizsgálatok alapján rokoni kapcsolat nem volt köztük, de a királyéhoz közel eső sír és a temetkezési rituálé alapján Ix Tz’akub’u Ajawot, Pakal király feleségét sejtik a maradványokban. Ha megtalálják a király gyermekeinek sírját is, ez a teória bizonyosságot is nyerhet, és a vörös királyné kilétére végre egyértelműen fény derülhet.

Maja leletek a víz alatti barlangban

Egy víz alatti barlangban, Mexikó partjainál megannyi maja lelet bújt meg mintegy tízezer éve.

Ezt is szeretjük