A világ 10 legjobb fotója itt és most

2007, ahogy a világ legjobb fotósai látták. A World Press Photo kiállítás október 19-ig várja a látogatókat, kihagyni pedig nem érdemes.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Egy kiállítás, ahol talán nem érdemes a szemnek hinni - legalábbis első látásra. Ismét megérkeztek hazánkba a világ legjobb fotósainak legjobb fotói 2007-ből: a Millenáris Fogadóban szeptember 19-én nyitott World Press Photo Kiállítás 185 képbe sűrítve mutatja be korunk történelmét, hétköznapjait, politikáját, sportját, művészetét, természeti változásait és tudományos eredményeit.

A látogatók a világ legjobb sajtófotóit nézhetik meg, és ismerkedhetnek meg a hozzájuk tartozó részletes történetekkel.

Mindazoknak izgalmas élményt nyújt ez a kiállítás, akik szeretnék jobban megérteni, mi zajlik körülöttünk a világban. Érdemes azonban igyekezni, hiszen a World Press Photo már csak a héten, pontosabban október 19-ig tekinthető meg. Hogy megmutassuk, mit nem szabad kihagyni, íme, a mi kedvenceink.

Roberto Schmidt - 2. díj, Vezető hír kategória, sorozat

Kolumbia/Németország, Agence France-Presse

Kenyában zavargások törtek ki a hivatalban lévő elnök, Mwai Kibaki vitatott választási győzelmét követően.

Az Európai Unió megfigyelői is osztották az ellenzék véleményét, hogy egyes adatokat eltorzítottak. Gyanakvásra adott okot, hogy ezen eredmények kihirdetésével késlekedtek, és állítólag a választói névjegyzéket is manipulálták.

Yonathan Weitzman -1. díj, Emberek a hírekben kategória, egyedi

Izrael

Egy afrikai lány ruhája lóg a szögesdrót-kerítésen azt követően, hogy családjával átkelt az izraeli-egyiptomi határon augusztus 20-án. 2007-ben rengeteg illegális bevándorló érkezett Izraelbe, sokan a konfliktusok tépázta szudáni Darfur tartományból.

Közülük voltak, akik Egyiptomban éltek már egy ideje. Az izraeliek azt állították, hogy ezek az emberek nem menekültek, hanem gazdasági megfontolásból érkezett bevándorlók, és fenntartotta a jogot, hogy megtagadja az ellenséges országokból érkezők befogadását - Szudán ilyen országnak minősült. Júliusban az egyiptomi elnök ígéretet tett a határsértők elleni intézkedésekre, és az egyiptomi katonaság határozottabban kezdett fellépni velük szemben.

Jean Revillard - 1. díj, Korunk kérdései kategória, sorozat

Svájc, Rezo.ch

Öt évvel azt követően, hogy Calais közelében bezárták a Sangatte menekülttábort, mintegy ötszáz menekült él a szabadban hevenyészett tákolmányokban a város peremén.

Sokan érkeztek Irakból, Afganisztánból és Darfurból, és reményeik szerint sikerül majd felkapaszkodniuk egy vonatra vagy egyéb járműre, amely áthalad a csatornán, hogy aztán Nagy-Britanniában kérjenek menedéket. Áprilisban Calais polgármestere bejelentette, a város azt tervezi, hogy egy üresen álló futballpályán alapvető szolgáltatásokat biztosítanak a bevándorlóknak.

Rafal Milach - 1. díj, Művészet és szórakoztatás kategória, sorozat

Lengyelország, Anzenberger Agency

Jozef Maksymiuk - 59 éves - nyugdíjas cirkuszművész szellem jelmezben.
A kommunista időszakban a cirkusz volt az egyik legnépszerűbb szórakoztatási forma Lengyelországban. Az előadóknak óriási rajongótáboruk volt.

A lengyel cirkuszművészek a világ legnagyobb és legtekintélyesebb felszerelésével dolgoztak. Mindannyian a julineki iskolában tanultak, amelyet az egyik legjobbnak tartottak Kelet-Európában. Az 1990-es évek óta az iskola folyamatosan haldoklik. Az egykor 1500 művészt és műszaki dolgozót alkalmazó cirkuszközpont a közelmúltban anyagi nehézségek miatt bezárt.

Gárdi Balázs - 1.díj, Hír kategória, egyedi

Magyarország, VII Network/Alexia Foundation

Egy férfi egy sebesült gyerekkel a karjában egy ház előtt Korengal Valley Yaka China falujában Északkelet-Afganisztánban. A fiút srapnel sebesítette meg az amerikaiak egy gyanított lázadófészek ellen intézett légitámadása alkalmával. Az itt élők kíméletlen és összetartó emberek hírében állnak, akik minden beavatkozási kísérletet visszavertek - többek közt a tálibokét is az 1990-es években.

A légicsapás után, amelyben a falubéliek szerint sok civil meghalt és megsérült, a falu elöljárói dzsihádot hirdettek az amerikaiak ellen.

Paul Nicklen - 2. díj, Természet kategória, sorozat

Kanada, National Geographic Magazine

A narvál agyarát hajdanában unikornisagyarként árulták csillagászati összegekért, és ma is szép hasznot hoz. A narvált legálisan halásszák az inuitok, például az itt látható kanadai, nunavuti halászok. Az állatot a felszínre emelkedésekor kell megölni, amikor a tüdeje tele van, egyébként menthetetlenül elsüllyed. A halászoknak egészen közel, a jég széléig kell menniük, hogy aztán egy horoggal kiemeljék az állatot. Amióta puska váltotta fel a hagyományos fegyvereket, sokkal több narvál pusztul el vagy sebesül meg, mint amennyit ténylegesen kiemelnek. A számok eltérőek, de a becslések szerint a lelőtt narválok 30-70%-át végül elveszítik a halászok.

Cristina García Rodero - 3. díj, Művészet és szórakoztatás kategória, sorozat

Spanyolország, Magnum Photos

Venezuelában a Maria Lionza népi vallás az egyike a legtöbb hívővel rendelkező szektáknak. A kultusz az afrikai, a bennszülött és a római katolikus hiedelmek keveréke, és a venezuelai társadalom minden rétegében népszerű. Maria Lionzát a természet, a szeretet, a béke és a harmónia istennőjeként tisztelik. Eredetéről több legenda is kering, de a hívek szerint ma is a Sorte hegyen lakik sok egyéb fontos szellemmel együtt. A hívek elutaznak a hegyhez, hogy ott tisztelegjenek előtte, és tanácskozzanak a szellemvilággal. A gyertyák a szájban az elmebetegséget gyógyítják.

Emilio Morenatti - Külön elismerés, Vezető hír kategória, egyedi

Spanyolország, The Associated Press

Két rakétát lőttek ki Gaza Cityből Izrael felé május 22-én. Az izraeli hadsereg jelentése szerint palesztin fegyveresek aznap hét rakétalövedéket lőttek ki. Izrael négy légi csapással válaszolt, amelyek célpontjai vélt titkos fegyverraktárak és a Hamasz katonai bázisai voltak. Egy héttel korábban válaszként a Hamasz izraeli városok elleni rakétatámadásaira Izrael újra légitámadásokat indított Gaza ellen hat hónapos átmeneti nyugalmat követően.

Ariana Lindquist - 1. díj, Művészet és szórakoztatás kategória, egyedi

Amerikai Egyesült Államok

Egy sanghaji lány várakozik a kulisszák mögött egy "jelmű" versenyen. A "jelmű" a jelmez és a színmű ötvözete, és eredetileg japán műfaj, amelyben manga - képregények -, anime - animációs filmek - és videojáték-figuráknak öltöznek be a szereplők. Tévéműsorok, akciófilmek és popzenekarok is szolgálhatnak az ihlet forrásaként.

Stanley Greene - 2. díj, Hír kategória, egyedi

Amerikai Egyesült Államok, Noor

A homokba rajzolt kép a nyugat-szudáni, Darfur tartománybéli Furawiya falu ellen 2003-ban intézett támadást ábrázolja. A rajzot négy évvel később, 2007 januárjában a szomszédos Csád egyik menekülttáborában Asdallah Asdel Khaled, a támadás egyik túlélője készítette.

Szemtanúja volt a falu elpusztításának és a lakói ellen elkövetett rémtetteknek. 2003 és 2007 között több mint 200 ezer ember halt meg, és 2,5 millióan veszítették el az otthonukat a darfuri etnikai konfliktusok miatt. Sokan a szomszéd országba, Csádba menekültek.

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A legújabb epizódban a cancel culture, azaz az eltörléskultúra került terítékre. Mikor született meg, és mit jelent a cancel culture kifejezés? Miért veszélyes jelenség? Kik azok a híres személyek, akik érintettek? Honnan tudjuk, hogy valósak-e az ellenük felhozott vádak? Hogyan befolyásolja az eltörléskultúra a stand up comedy műfaját?

Promóció

A World Press Photo független nonprofit szervezetként 1955-ben alakult meg Hollandiában. Fő célkitűzése a hivatásos sajtófotósok munkájának támogatása és népszerűsítése szerte a világon. Az évek során a szervezet a sajtófotózás és a szabad információcsere független műhelyévé nőtte ki magát. Céljai megvalósítása érdekében a World Press Photo szervezete minden évben megrendezi a világ legnagyobb és legtekintélyesebb sajtófotó-versenyét. A díjazott fotókból vándorkiállítás készül, amelyet évről évre több mint kétmillió ember tekint meg száz helyszínen, a világ több mint ötven országában.
A World Press Photo 2008 képei Magyarországon 2008. szeptember 19. és október 19. között tekinthetők meg a Millenáris Fogadóban - II. kerület, Fény utca 20-22.
Bővebb információért látogass el a Millenáris Park honlapjára! »
Ezt is szeretjük