Mikor találták fel a WC-papírt, és mit használtak korábban az emberek?

Érdekes története van, és az is az, hogy milyen régre nyúlik vissza használata.

wc-papir-tortenete

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A ma embere számára olyannyira alapvető, hogy szinte bele sem gondolunk, WC-papír nem mindig létezett, és nem is mindig a mai formájában.

Első, maihoz hasonlatos verzióját a 19. század végén dobták piacra, addig viszont hosszan és számos, olykor meglepő megoldáson át vezetett az út.

A WC-papír előtt

Mielőtt speciálisan a célra kifejlesztett eszköz létezett volna, már akkor is megvolt az igény rá, hogy dolga végeztével megtörölgesse magát az ember. A korai időkben különféle természet adta eszközök jelentettek megoldást. Falevelek, fű vagy akár vékonyabb fakéreg jöhettek szóba. Az ókori arab, afrikai és indiai területeken a bal kéz szolgált fenéktörlésre, melyet azután megmostak. Az ókori rómaiaknál és görögöknél viszont már léteztek direkt e célra gyártott eszközök.

Az ókori rómaiaknál, az ott megszokott nyilvános toalettekben egy bot végére helyezett szivacs, a tersorium nevű eszköz szolgálta a célt, amelyet sós vagy ecetes vízben öblítettek ki, és egymás után használtak. Ez elég kockázatos, fertőzésveszélyes volt. A görögök cserépszeletkéket - pesszoi - is használtak, de náluk is volt a rómaiakéhoz hasonló szivacsos fenéktörlő bot.

Fenéktörlő bot, azaz a tersorium.
Fenéktörlő bot, azaz a tersorium.

A Közel-Keleten akkoriban folyóvízzel öblítették magukat. Japánban egy lapos, tisztítható és újra felhasználható farudat - csugi - alkalmaztak. Az amerikai őslakosok kukoricacsutkával törölték feneküket. Európában leginkább a mosható rongyok voltak elterjedtek, majd a középkorban szénát, gyapjút, valamint kendert is használtak. Alkalmaztak fapálcikát, kagylóhéjat, köveket, gyümölcshéjat, állati szőrt, sőt, még libatollat is. Utóbbit egy 16. századi francia író kifejezetten jó megoldásként ajánlotta olvasóinak.

A libatollas és egyéb korai megoldásokról értesülve bizonyára mindenki még hálásabb azért, hogy napjainkban ennél sokkal jobb megoldás kínálkozik, négyesével, nyolcasával, tekercselve a drogériák polcain. De kiknek köszönhető ez pontosan?

Így indult a WC-papír pályafutása

Papírról van szó, így nem is meglepő, hogy a WC-papír Kínából ered. A legelső írásos feljegyzések az eszközről időszámításunk szerint 589-ből, Jan Zsitui tudós tollából valók. Pontosabban arról írt, hogy semmiképp sem fog olyan papírt használni e célra, amelyen a konfucianizmus öt alapkönyvéből származó idézetek vagy a bölcsek neve olvasható. Ugyanebben az időben egy arab utazó is leírta, hogy a kínaiak papírt használnak fenéktörlésre. Ez a papír természetesen messze volt a mai WC-papírtól. Akkoriban papírcsomókat használtak a célra, melyek durvaságuk miatt egyáltalán nem nyújthattak kíméletes megoldást.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A 14. századra már évi 10 ezer WC-papír-lapot gyártottak a kínaiak. Az akkori császár kiadott egy rendeletet, melyben körülbelül 60x90 centiméter hosszúságú törlőpapírt követelt meg magának. Ezt egyébként illatosították is.

Úton a mai WC-papír felé

Az természetesen hosszú évszázadokba tellett, mire a toalettpapír elérte mai, tekercses formáját. Mielőtt ez bekövetkezett volna, de már létezett a nyomtatott sajtó, az emberek praktikus megoldásra leltek az újságok lapjaiban. Miután azonban már fényesebb lapokra nyomtattak, a megoldás kényelmetlenebb lett.

1857-ben elérkezett a meghatározó fordulat: egy New York-i férfi, Joseph Gayetty piacra dobta az első csomagolt WC-papírt, 500 laponként 50 centért. Nem is akármilyen szlogennel tette: A kor legnagyobb szüksége!

Gayetty terméke.
Gayetty terméke.

Ez a papír azonban még mindig nem volt tekercselve. Vékonyka lapokban adták, melyeket aloekivonattal itattak át. Eredetileg orvosi célú termék lett volna, aranyér megelőzésére. Minden egyes lapon Gayetty neve szerepelt, büszkesége a termékére nagyobb lehetett annál, mint hogy ez zavarja.

Gayetty ötlete nem aratott elsöprő sikert, ám gyártóként ettől függetlenül sem tűnt el a piacról. Szép számmal akadtak követői. Újító kedvű papírgyárosokként az amerikai Scott fivérek, Thomas, Edward és Clarence Scott, illetve Zeth Wheeler jelentek meg  a WC-papír-bizniszben.

Gayetty és Scotték termékhirdetései.
Gayetty és Scotték termékhirdetései.

Scotték és Wheeler gyára párhuzamosan hoztak olyan fejlesztéseket, melyek végül a maihoz hasonlatos WC-papírig vezettek. Wheeler 1871-ben szabadalmaztatta a perforálást, és 1883-ban a gurigára tekercselést. Scotték 1890-ben dobták piacra gurigázott WC-papírjukat, 1897-ben pedig Wheeler gyára tört fel perforált, tekercselt termékével. Oliver Hewlett Hicks szabadalmaztatta a gyártási és csomagolási folyamatot 1885-ben.

Wheeler toalettpapír-szabadalmi ábrája.
Wheeler toalettpapír-szabadalmi ábrája.

Egyre több gyártó bukkant fel a láthatáron, és egyre szélesedett a toalettpapír-piac. A 20. században már a papír finomságára is nagyobb hangsúlyt fektettek. 1935-ben a Northern Tissue nevű vállalat teljesen szálkamentes, 1942-ben a brit St. Andrew's Paper Mill pedig korszakalkotóan puha terméket dobott piacra.

Innen már egyenes volt az út, hogy a következő évtizedek során a higiéniai termék elérje mai formáját, és hófehér, többrétegű, puha, mintás és illatos toalettpapír legyen.

Dizájnos vécéhelyiségek

Nem kell sivárnak lennie, csak mert nem szoba: tekints rá a lakás meghatározó helyiségeként, és csinosítsd ki vécéhelyiséged!

Ezt is szeretjük