Tudod, mi az a közösségi szivacs? Ezeket használták WC-papír helyett a történelem során

Nagyon hosszú út vezetett a ma ismert toalettpapírig.

GettyImages-1331457351

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

A WC-papír nagyon érdekes és hosszú utat járt be, míg elnyerte a ma ismert formáját. Kezdetben az emberek a természet adta lehetőségeket használták helyette, de egyes kultúrákban sokáig csak a puszta kezük szolgált fenéktörlésre. Annak elődjét pedig, amit ma WC-papírnak hívunk, a középkori Kínának köszönhetjük. De lássuk, hogyan oldották meg a történelem során ezt az igen kényes ügyet. 

Ezeket használták WC-papír helyett 

Napjainkban teljesen megszokott, hogy szinte bármikor és bárhol elérhető számunkra a toalettpapír. Nem kell azon gondolkodnunk egy étteremben, vagy egy bevásárlóközpontban, vajon hogyan oldjuk meg, ha arra kerül a sor. Ám nem volt ez mindig így, az emberek ugyanis sokáig csupán az olyan természet adta lehetőségekhez nyúlhattak, mint a fű, a falevél, a kövek vagy a vékonyabb fakéreg. 

GettyImages-991317546
Fotó: Susan A. Breau / Getty Images Hungary

Az ókori Róma „WC-papírja” az időszámításunk előtti 1. századból származik. Az eszköz kinézetéről és funkciójáról Lucius Annaeus Seneca, a híres sztoikus filozófus, író és államférfi írásából informálódhatunk. A fabotra erősített szivacsos anyagot, vagy ahogy ők hívták, tersoriumot általában a WC-ben, egy erősen sós tengervízben vagy ecetes lében tartották. Egyes források szerint fenéktörlésre alkalmazták, és emberről emberre adogatták, ám ez a módszer igencsak higiéniátlan és veszélyes volt, egyes esetekben pedig akár halálhoz is vezethetett egy így elkapott fertőzés. 

A görög vízöblítés

Az ókori Görögországban sokáig egy a római botra hasonlító xüloszpongionnal tisztították magukat, viszont akadtak helyek, ahol a pesszoi (kavicsok) nevű cserépdarabok terjedtek el. Ezeket egy balról jobbra irányuló kaparó mozdulattal használták, és a korabeli közmondás szerint három darab elegendő volt ahhoz, hogy tisztának mondhassák magukat. 

GettyImages-139814809

Habár az emberiség nagyrészt a szabadban végezte a dolgát, egyes korokban a társadalom előkelőbb részei vízöblítéses toalettekkel rendelkeztek. A világ legrégebbi ilyen mellékhelyisége Kréta szigetén, a Knószoszban található, a minószi palotában, amit ma is bárki megtekinthet. Működési mechanizmusát tekintve az uralkodó egy faülőkén helyezkedett el, egy agyagcsésze fölött, aminek tartalmát később vízzel öblítették ki a csatornarendszerbe. 

A kínai papírcsomók 

Az első toalettpapírra hasonlító eszköz a Krisztus utáni 6. századi Kínából származik. Ebben a korban a társadalom tehetősebb tagjai papírcsomókkal kezdték el tisztítani a hátsó fertájukat. A Szung dinasztia korában pedig már rendelet rögzítette, hogyan kell kinéznie az uralkodó mosdójában előkészített fenéktörlő daraboknak. Ez volt az első olyan eset, amikor kimondottan illemhelyen történő használatra készítettek papírt.

GettyImages-488306524
Fotó: Larineb / Getty Images Hungary

Ugyanebben a korban a Közel-Keleten folyóvizet alkalmaztak a vécézés utáni mosakodásra, amelyet bal kézzel irányítottak, és gondosan megmosták a kezüket. 

Az európai rongyok és az amerikai kukoricacső

Európában a dolguk végeztével az emberek kimosható rongyokat használtak, azt viszont nem tudni, pontosan hányszor alkalmazták őket, mielőtt megtisztították volna. Az amerikai kontinensen pedig lecsupaszított kukoricacső volt elterjedve erre a célra. Ez a gyakori előfordulása mellett azért lett népszerű, mert meglepően puha és hajlékony, így kényelmesebb, mint például egy cserép- vagy kődarab.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A gyógypapír

Az első nyugati toalettpapírt majd csak 1857-ben kezdték el gyártani. Joseph Gayetty feltaláló találmánya Aloe Verával átitatott terápiás papír volt, amit eredetileg orvosi célra, aranyérrel küszködők részére alkotta meg. 500 laponként 50 centért árulta, azonban üzleti értelemben találmánya bukásnak számított.

32759344 6268942884e06a72e665e0ef0273a0b9 wm

Gayetty sikertelensége azonban nem vette el mások kedvét, és egyre többen kezdtek a nyomdokaiba lépni. Végül a szintén amerikai Scott testvérek értek el vele sikert, 1867-ben. Innen datálódik a modern, perforált, gurigákban kapható WC-papír elterjedése. Napjainkban pedig már elengedhetetlen része a mindennapi higiéniának, és számos változatban kapható. Többek között illatosított, többrétegű, pihe-puha, és még egészen extrém mintázatban is. 

Mégsem emberek alkották a világ legősibb piramisát? A 25 ezer éves indonéziai építmény gondolkodóba ejtette a régészeket

Megdöbbentő részletek derültek ki az indonézek szent helyéről.

Elolvasom

(A képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük