Kincset érő nyomokat fedett fel az aszály Walesben: a légi felvételek mutatták meg
Fontos ókori régészeti leletekre bukkantak Walesben.

wales
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Római kori erődök, utak, katonai táborok és villaépületek nyomait azonosították kutatók Walesben a 2018-as hőhullám idején készített légi felvételek elemzése révén. Az aszály idején kiégett földnyomok tanulmányozásával nagyjából 200 ókori helyszínt azonosítottak a szakemberek.

A szakértők szerint a mostani felfedezés kulcsfontosságú szerepet játszik annak megértésében, hogy a rómaiak miként szállták meg és uralták a mai Wales területét kétezer évvel ezelőtt. A Britannia című folyóiratban publikált tanulmány szerint a kutatók egy eddig ismeretlen katonai táborhely nyomait azonosították a délkelet-walesi Monmouthshire-ben.

legi-foto

A Wales régészeti, építészeti és történelmi örökségével foglalkozó szervezet, a Royal Commission on Ancient and Historical Monuments of Wales munkatársa,  Toby Driver  szerint egy olyan ideiglenes táborról van szó, amelyet az ellenséges területeken építettek fel a menetelő légiók. A szakértők úgy vélik, hogy a Délkelet-Walesbe vezető terület egészét hasonló lelőhelyek tarkíthatják, mivel a római seregek csaknem húsz éven át harcoltak az ellenálló kelta törzsekkel.

A cikk az ajánló után folytatódik

A légi felvételek alapján a kutatóknak legkevesebb három, eddig ismeretlen római erődítmény és néhány villaépület nyomait, valamint korábban ismeretlen római útvonalak egyes szakaszait is sikerült azonosítaniuk. Driver reményei szerint "most, hogy az eddig mért legszárazabb májusán van túl a világ", hamarosan újabb légi felvételeket készíthet a térségben - írja a BBC hírportálja.

Történelmi felfedezés a Mecsekben

Mintegy 130 millió éves őskörnyezetből, különleges tulajdonságokkal rendelkező, eddig ismeretlen fosszilis ősmaradványfajokat tártak fel a Mecsekben. Ez egy hosszú, több évtizede zajló kutatás eddigi csúcspontja.

Ezt is szeretjük