Elképesztő okból mészárolták le a szelíd kis macskamedvéket: a kihalás szélére kerültek
A vörös macskamedve vagy kis panda az egyetlen élő macskamedvefaj, és valószínűleg az utolsó is.

vörös panda macskamedve (1)
Ez is érdekelhet

Letti története megmutatja, hogy a reménytelen helyzetből is van kiút (x)

Őszi kikapcs: Íme a trendek! (x)

Színésznők, akiket az egész ország imád (x)

Egyedülálló szolgáltatásokat kínáló, újépítésű lakások a XIII. kerületben: Idén extra kedvezménnyel! (x)

Tudod már, hol egyél október 8. és 13. között?

beauty and style

Egyszerű őszi smink, amit mindenki el tud készíteni »

A szupermasni most a legmenőbb az Instán – Így tedd a hajadba, hogy nőies legyen »

Palvin Barbi formás lábait mutogatta: egy kis ízelítőt adott a legújabb harisnyadivatból »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

A fővárosi állatkertben és több magyarországi vadasparkban is megtalálhatók a tündérien bájos szőrmókok, a vörös macskamedvék. Bár a látogatók rajonganak értük, sajnos szülőhazájukban, Kínában tömegesen mészárolták őket, és bundájuk a mai napig illegális luxuscikknek számít.

A közismert fekete-fehér pandánál 48 évvel korábban fedezték fel, innen a névbéli hasonlóság, bár a vörös panda inkább a mosómedvékkel áll rokonságban. A különleges ragadozó egyébként békés természetű, elsősorban - rendi besorolásának ellentmondó módon - növényeken él, ritkán madártojásokat, hernyókat eszik. Testsúlyának 30%-át is képes elfogyasztani egy nap alatt. 

Ezért lett súlyosan veszélyeztetett faj

Természetes élőhelyüknek a Himalája hegyvidékei tekinthetőek, ahol akár 1500 méteres magasságig is megtalálhatóak voltak. A helyi szokások miatt azonban létszámuk ritkulni kezdett, ugyanis hagyományosan Dél-Kínában a vőlegénynek az esküvőjén macskamedve bundát kellett viselnie. Ezenkívül az exkluzívnak számító szőrme különleges színe és puha tapintása miatt népszerű sapkaalapanyag volt, az állatok farkából pedig ecsetet készítettek. Az állomány így vészesen megcsappant, és ma az egész világon súlyosan veszélyeztetett kategóriába sorolják.

A nőstények vemhességi ideje 90 nap, de ezt az állatvilágban is egyedülálló módon ki tudják tolni, ha úgy érzékelik, nem megfelelőek a körülmények az utód fejlődéséhez. Legfeljebb négy apróság jön egyszerre világra, várható élettartamuk maximum 15 év. Bár a szakirodalom szerint inkább magányos életvitelt folytatnak, az amerikai Jenni Venator Rosamond Állatkertben készült fotói rácáfolnak erre a megállapításra. Szomorú, hogy a szabadban nincsenek biztonságban, de az tagadhatatlan, hogy elragadóan játszanak egymással a fiatal egyedek az állatkert biztonságot nyújtó, ám egyúttal korlátokat állító, zárt rácsai mögött.  

Kiemelt kép: Getty Images.

Ezt is szeretjük