Súlyos büntetésre számíthat, aki háziállatként tartja az év kétéltűjét
A szalamandraevő kitridgomba elterjedésének megfékezése miatt tilos tartani és tenyészteni a foltos szalamandrát.

foltos-szalamandra
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A foltos szalamandrát választotta a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Kétéltű- és Hüllővédelmi Szakosztálya az év kétéltűjének 2019-ben - közölték a szervezők pénteken az MTI-vel. A foltos szalamandra a legnagyobb és leglátványosabb farkos kétéltű. Hasa általában szürke, háta és oldala fényes fekete, melyet világos- vagy sötétsárga foltok tarkítanak. A középhegységi jellegű, hűvös klímájú erdők lárvanevelésre alkalmas vizei közelében él.

Legnagyobb állománya az Északi-középhegységben található a Börzsönytől a Zemplénig, 200-300 méteres tengerszinttől felfelé. Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 50 ezer forint. Mint írják, a szalamandrát közvetlenül fenyegeti a lárvák kifejlődéséhez szükséges tiszta vizű források, lassú folyású patakok számának fogyatkozása. Élőhelyeinek szárazodása csökkenti fennmaradásának esélyeit.

A tarvágások a kifejlett szalamandrák párás mikroklímájú élőhelyeit számolják fel. A lárvalerakáshoz készülődő, lassú mozgású nőstények tavasszal fokozott veszélynek vannak kitéve az egyre sűrűbb úthálózat miatt. Korábban a szalamandrát előszeretettel gyűjtötték terráriumi tartás céljából is, ez manapság már nem jellemző. A rá leselkedő legfőbb veszélyt a világszerte több helyen felbukkanó szalamandraevő kitridgomba jelenti, ami a kétéltűek globális kereskedelmén keresztül jutott el Európába.

szalamandra
Fotó: Wikipédia/RlL3Y

A kórokozó az állatok testfelületén elszaporodva fekélyeket okoz, a bőr hámlásnak indul, és az állat rövid időn belül elpusztul. Bár Magyarországon ez a betegség eddig nem jelent meg, a kórokozó terjedésének megállítása érdekében 2017 júliusa óta tilos a szalamandrafélék és a szögletesfogsorú-gőtefélék bármely fajának, valamint a koreai hasadékszalamandrának a forgalmazása, tartása és tenyésztése.

Illegális a tartásuk és tenyésztésük

Ezen fajok 2017 júliusa előtt beszerzett egyedei életük végéig még megtarthatóak, de szaporításuk már illegálisnak minősül - hívja fel a figyelmet a közlemény. A szakosztály rendkívül fontosnak tartja a kórokozó terjedésének megakadályozását, ezért minden hobbiállattartót arra kér, hogy tartózkodjon a potenciális hordozók tartásától. A gomba víz útján és az állattartáshoz használt segédeszközökön megtelepedve is kijuthat a szabadba, beláthatatlan természeti károkat okozva.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az Év kétéltűje program keretében a szakosztály 2019-ben az ország több régiójában tervez felméréseket az esetleges gombafertőzés korai észlelése érdekében, valamint szórólappal, poszterrel, vándorkiállítással, kirándulásokkal és iskolai előadásokkal is segíteni akarja a lakosság ismereteinek bővítését a foltos szalamandrára vonatkozóan. A kampányt az Agrárminisztérium Zöld Forrás pályázata támogatja.

Kiemelt kép: Wikipédia/Javier Virués Ortega.

Nézd meg ezt is - Megröntgenezték az állatkert lakóit

Az intézmény közösségioldal-felelőse a fotókat nézegetve lenyűgözőnek találta az állatok felépítését, és úgy gondolta, ezt másoknak is látniuk kell. Tényleg egészen elképesztő élmény ennyire új szemszögből nézni a természet bámulatos munkáját.

Ezt is szeretjük