Különös dolgot művel a levegővel a villámlás: a NASA egyik gépe miatt fedezték fel

A tudósokat is meglepte az eredmény, hogyan befolyásolja a villámlás a levegőt.

villámlá légtisztító
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egy viharvadász gép mérése szerint a villámlások különböző oxidálószerek mértékét növelik meg a levegőben. Ezek a szerek légtisztítóként funkcionálnak, olyan molekulákkal lépnek reakcióba, mint a globális felmelegedésért is felelős metán. Vele összekapcsolódva vízoldékonnyá válik, és a szennyeződés a levegőből eső formájában távozik.

A kutatók már korábban is tudták, hogy a villámok nitrogén-oxidot termelnek, amiből hidroxilgyökök képződnek. Ami újdonság volt számukra, hogy a villám önmagában képes ilyen oxidálószert létrehozni, ráadásul hatalmas mennyiségben, ami az emberiség nagy örömére jelentősen tisztítja a levegőt.

A villámok hatása

Még 2012-ben a NASA viharvadász gépével egy kutatócsapat különböző méréseket végzett az USA államai felett tomboló viharfelhőkben. A vizsgálat során nem csak hidroxilgyököket, hanem hidroperoxilgyököket is találtak, méghozzá elképesztő mennyiségben. 

GettyImages-157473717

A tudósokat annyira meglepte az eredmény, hogy arra gyanakodtak, valami hiba történhetett a rendszerben, így az érdekes felfedezést jó mélyre elsüllyesztették a fiókjukba. Ám később mégiscsak sikerült bizonyosságot nyerniük.

2021 áprilisában egy laboratóriumi kísérletben bebizonyították, hogy az elektromosság valóban képes ilyen nagy koncentrációban hidroxil- és hidroperoxilgyököket előállítani. Ez a felfedezés azt mutatja, hogy a villámok igen fontos szerepet játszanak a légtisztításban, hiszen az általuk termelt anyagok nem csak a metánt, de a szénmonoxidot is segítenek lebontani.

A cikk az ajánló után folytatódik

Egy adott pillanatban átlagosan 1800 villámlás zajlik világszerte, ezért William H. Brune, a kutatás vezetője kiszámította, hogy a villámlások a légkörben található hidroxil 16 százalékát is generálhatják. Külön érdekesség, hogy a klímaváltozás hatására egyre több villámlást észlelnek világszerte, mintha csak a Föld meg akarná tisztítani levegőjét a szennyező anyagoktól - mint kiderült, sikeresen.

Bámulatos képek a viharokról

A villámcsapás pillanatában kattintott a fotós, és egészen elképesztő látványt nyújt, ahogy a vihar fényei megvilágítják a felhőkarcolókat.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük