Ötezer éve lángol a világ legősibb tüze: ezért nem aludt ki soha, egyszer sem
A tudósok szerint a lángok már ötezer éve biztosan égnek, de vannak olyan szakemberek, akik úgy gondolják, hogy akár már 500 ezer évvel ezelőtt is lehetett itt tűz.

öröktűz2
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az ember és a tűz kapcsolata már az ősidőkre visszanyúlik, a civilizáció fejlődésének egyik legfontosabb pontja volt a lángok megismerése, szabályozása és használata. Veszélyes, de ugyanakkor éltető is, ezért nagyon fontos szerepe van a mai napig.

A világon számos olyan hely van, ahol természetes módon soha nem aludtak ki a lángok, mint például a türkmenisztáni „pokol kapujában.” Azonban nem ez a legrégebbi öröktűz a Földön: a kelet-ausztráliai Wingen-hegy belseje már több évtizede lángokban áll, és mivel minden adott a fennmaradásához, ezért valószínűleg még nagyon sokáig fog égni itt a tűz.

A világ legősibb tüze

A Sydney Egyetem tűzökológiai docense, Tina Bell szerint a tűz lényegében három összetevőből áll: éghető anyagból, oxigénből és hőforrásból. Ez a trió alkotja a tűzháromszöget. Bármilyen gyúlékony dolog - a fától, a növényzettől a benzinig - üzemanyagként szolgálhat. A megfelelő mennyiségű oxigénnel egy hőforrás olyan égési reakciót válthat ki, amely meggyújtja ezeket az anyagokat. Elméletileg, ha mindhárom tényező adott, a tűz örökké tarthat. 

öröktűz1
Fotó: Andrew Merry / Getty Images Hungary

A Wingen-hegyben ez a három anyag már évezredekkel ezelőtt megvolt, és kölcsönhatásba léptek egymással, aminek eredményeként létrejött a Föld legősibb tüze, ami a mai napig ég. A tudósok többsége szerint a lángok már legalább 5500 éve nem aludtak el, de egyes geológusok úgy vélik, hogy akár 500 ezer éves is lehet a jelenség.  Az Új-Dél-Wales-i Nemzeti Parkok és Vadvédelmi Szolgálat szerint kénes füstfoszlányok emelkednek fel a parázsló, föld alatti lángokból, és szellőzőnyílásokon keresztül jutnak a felszínre. A forróság alulról megsütötte a közeli talajt, vörösre festve és hervadó növényzetet a rezervátum egy részén.

A cikk az ajánló után folytatódik

A Burning Mountainnek is nevezett hegy évszázadok óta az őslakos mitológia és a helyi folklór fontos helyszíne. A korai európai lakosok eleinte vulkánnak is hitték. A tüzet Kelet-Ausztrália egész területén elterülő széntelepek egyike táplálja. Több ezer évvel ezelőtt egy ilyen telep szabaddá vált a Föld felszínén, és a kutatók szerint valószínűleg villámcsapás miatt gyulladhatott meg. Azóta a parázsló tűz lassan felemészti a szénréteget, évente körülbelül egyméteres sebességgel. Jelenleg a becslések szerint közel 30 méteres mélységben van a föld alatt, és nem mutatja a leállás jeleit. Mivel nem okoz gondokat, ezért egyelőre nem tervezik, hogy közbeavatkozzanak, és eloltsák a tüzet.

50 éve ég a türkmenisztáni pokol kapuja: nézd meg képeken

A lángoló kráter különös látványt nyújt, érdekes tudni, mitől ég ötven éve.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük