Kiderült, melyik a legokosabb kutyafajta: elképesztően intelligens

Megtalálták a legokosabb kutyafajtát, és nem a border collie az.

A világ legokosabb kutyafajtája
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Nemrégiben felmérték különböző kutyafajok kognitív képességét, és meglepő eredményre jutottak a kutatók.

Annak ellenére, hogy a köztudatban úgy él, hogy a border collie-k a legintelligensebb kutyafajták, ők csak a második helyet érték el.

A világ legintelligensebb kutyafajtája

A belga juhászkutyákról derült ki az, hogy a vizsgálat alapján ők a világ legokosabb kutyái. Az intelligencia mérése összetett folyamat, mivel értelmi képesség tekintetében még a kutyafajtákon belül az egyedek között is van különbség. Éppen ezért több mint ezer részt vevő kutyával végezték el a kísérletet, melyben a problémamegoldó, a stratégiai, az emberi gesztusok olvasásának képességét, az önkontrollt, a viselkedést, a memóriát és a logikát vizsgálták. 

A belga juhászkutya.
A belga juhászkutya.

- A kutyafajtáknak megvannak a maguk erősségei és gyengeségei - mondta a The Telegraphnak Saara Junttila, a tanulmány szerzője - A labrador például nagyon jól tájékozódik az ember iránymutatása alapján, de nem olyan erős a térbeli problémamegoldó képessége. Ezzel szemben más kutyafajták, mint a shetlandi juhászkutya, szinte minden teszten egyenletes pontszámot ért el. 

A kutatásban részt vettek border collie-k is, amik a legtöbb teszten jól teljesítettek, mégis 9 ponttal felülmúlták őket a belga juhászkutyák, akik a maximális 39 pontból 35 pontot értek el. Nagyon jól navigálnak, remek a problémamegoldó képességük és szinte tökéletesen értelmezik az emberi gesztusokat, nem csoda, hogy gyakran alkalmazzák őket keresőkutyaként is. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A legújabb epizódban arról dilemmázunk, hogy miért ülünk fel a legfrissebb trendekre, miért követjük megszállottan a divatirányzatokat, valamint a fogyasztás és a reklámvilág pszichológiájának is a mélyére ástunk. Pintér Ada beszélget Márton Szabolccsal az Indamedia csoport ügyfélélmény igazgatójával, és Kazár Zalán Kristóffal a Femina újságírójával.

Promóció

Ugyan nagyon érdekes eredményeket kaptak a kutatók, nem szabad messzemenő következtetéseket levonni, mert a kutyák nem reprezentálják a teljes kutyapopulációt. Ettől függetlenül a kísérlet hozzájárulhat a különböző kutyafajtákra jellemző viselkedések jövőbeli feltárásához. 

Imádni fogod a bébiszitter kutyát

Imádja az internet a videót, amin a Fugui nevű kutyus a fiatal gazdáját védelmezi.

Te is imádni fogod a bébiszitter kutyát: ilyen hősiesen védelmezi a kis gazdáját

Imádja az internet a videót, amin a Fugui nevű kutyus a fiatal gazdáját védelmezi.

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük