Akkora ez a parazita, mint egy emberi lábszár: hátborzongatóan néz ki

Elképesztően nagyra tud nőni ez a parazita.

Világ legnagyobb piócája
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A piócák szerte a világon előfordulnak vizes környezetben, és bár többségük kisebb, mint egy mutatóujj, néhányuk sokkal hosszabbra is nőhet. Egy bizonyos fajta pióca annyira nagy, hogy a legmerészebb rémálmokat is felülmúlja.

A világ legnagyobb piócája

A Haementeria ghilianii, más néven az amazonasi óriás pióca csak Francia Guyanában és bizonyos, Brazília környékén él, így valószínűleg csak a helyiek találkozhatnak vele szemtől szembe, de a fényképek ettől még felállítják a szőrt az ember hátán. Míg a legtöbb példány 30 és 35 centiméter közötti, akár 46 centiméter hosszúra is megnőhetnek - ezekről az állatokról szintén csak kevesen tudják, hogy milyen hatalmasak valójában.

Világ legnagyobb piócája 1

Az 1849-ben egy olasz természettudós, Vittore Ghiliani által felfedezett amazonasi óriás pióca már közel mítoszi státuszt ért el rendkívüli méretei miatt. Legendák és történetek keringenek arról, hogy több ilyen parazita pár óra alatt képes kiszipolyozni egy felnőtt ember összes vérét, bár erre nincsen tudományos adat. Állítólagosak az olyan hírek is, melyek 1899-ből származnak, miszerint több pióca lovakat és szarvasmarhákat ölt meg, kiszívva a vérüket. Az eddig gyűjtött csekélyke információ alapján az óriás pióca percenként 0,4-től 15 milliliter vérrel táplálkozik.

Andersberg-Heil és munkatársai felfedezték, hogy az amazonasi óriás piócák 10 cm hosszú szúró-szívó szájszervvel rendelkeznek, amely képes áthatolni az emberi bőrön, és a szívóka belefúródik a gazdaszervezetbe.

A cikk az ajánló után folytatódik

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A legújabb epizódban a cancel culture, azaz az eltörléskultúra került terítékre. Mikor született meg, és mit jelent a cancel culture kifejezés? Miért veszélyes jelenség? Kik azok a híres személyek, akik érintettek? Honnan tudjuk, hogy valósak-e az ellenük felhozott vádak? Hogyan befolyásolja az eltörléskultúra a stand up comedy műfaját?

Promóció

Az amazonasi óriás piócák hónapokig is képesek túlélni élelem nélkül, türelmesen várva, hogy gyanútlan áldozatok kerüljenek a közelükbe. Falatozás után a testtömegük 3-6-szorosára nőhetnek. 

Ugyan a látványuk és a méretük valóban hátborzongató, ebből is látszik, milyen sokrétű és csodás a világ, mely ezerféle élőlénynek ad otthont - köztük nekik is. 

Emberekhez fordult a víziállat, hogy segítsenek rajta: megható felvétel készült a különleges fajról

Nem mindennapi esemény történt egy mexikói lagúnában, a víziállatoknak itt szokásuk az emberektől kérni segítséget.

Elolvasom

(Cikken belüli kép forrása: Anonyme973 / Wikipedia CC BY-SA 4.0 DEED, borító-és ajánlóképek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük