Orbán gyanúsat mondott pár hete, a többiek nem hallottak semmit
Orbán furcsa nyilatkozatot tett hetekkel ezelőtt a kitiltási botrányról.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Vida Ildikó, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke egy interjúban beismerte, valóban rajta van a listán, őt is kitiltották az Egyesült Államokból. Az ügy nem csak azért érdekes, mert az adóhatóság feje korrupciós ügybe keveredett - legalábbis Washington konkrétumok nélkül ugyan, de egyértelműen utalt arra, hogy ilyen ügyek miatt tiltották ki a listán szereplő magyarokat -, hanem azért is, mert eddig a kormány több tagja is úgy nyilatkozott, hogy semmit sem tud a kitiltottakról.

Vida szerint viszont a kormány tudott az érintettségéről, és nem az interjú megjelenése előtt tájékoztatta az illetékeseket. De miket mondtak eddig a kormány tagjai az ügyről?

Varga semmit sem tudott

A Nemzetgazdasági Minisztérium a szerdai interjú megjelenése után arról tájékoztatott, hogy Varga Mihály miniszter már tud az ügyről, amiről Vida kedden tájékoztatta.

Varga először október 21-én szólalt meg az ügyben, akkor még tagadta, hogy tudna Vida érintettségéről a botrányban. Azt mondta, hogy bár nem kérdezte az elnököt, abban megegyeztek, hogy Vida mindenről tájékoztatja őt, és erről még nem érkezett megkeresés tőle.

Varga egy legutóbb hete szólalt meg az ügyben Vida interjúja előtt, amikor arról beszélt, hogy nincs abban a helyzetben, hogy bárkit, akár Vidát megkérdezzen arról, rajta van-e a listán.

Szijjártó és Lázár semmit sem tudott

Nemcsak Varga, azaz Vida Ildikó felettese tagadott. Szijjártó Péter külügyminiszter és tárcája is többször tagadták, hogy bármi konkrétumot tudnának. Szijjártó még amerikai útján is arról beszélt, hogy fogalma sincs a kitiltottak kilétéről.

Lázár János,  a Miniszterelnökséget vezető miniszter a nemzetbiztonsági bizottság ülésén még október 20-án arról beszélt, nincs tudomásuk a listán szereplő nevekről.

Orbán talán tudott valamit

Orbán Viktor már árnyaltabban fogalmazott előbb említett kollégáinál, amikor október 23-án az EU-csúcson szóba állt az Eurológus blog munkatársával. Akkor annyit mondott, hogy magánszemélyek és állami alkalmazásban állók is vannak a listán, tehát a miniszterelnök ekkor már tudhatta legalább azt, hogy a NAV elnöke is szerepel a listán.

L. Simon is megszólalt

L. Simon László a nemzetbiztonsági bizottság ülésére tartva nyilatkozott az említett interjú napján. Akkor az államtitkár azt mondta, a kormány nem tudott Vida érintettségéről semmit. Bár Vida ennek pont az ellenkezőjét állította, L. Simon szerint nem hazudott az elnök.

Bár Vida Ildikó szerint a kormány tudott az ügyről, a kabinet legalább három tagja - köztük Vida felettese és a kormány második számú embere - egészen idáig tagadta, hogy tudomása lenne bármiről is az üggyel kapcsolatban.

Korábban felvetődött Habony Árpád és Nyerges Zsolt neve is, mint akik a kitiltottak közt lehetnek, de ők azóta már jártak az Egyesült Államokban.

Képekben szedtük össze, kiket tiltottak ki az Egyesült Államokból Vida Ildikón kívül.

Fotó: Varga Mihály - Facebook.com/Varga Mihály; Vida és Varga - MTI/Soós Lajos.

Ezt is szeretjük