A rendőrség figyelmeztet: erről muszáj tudnod, mielőtt autóba ülnél
Fontos!
A saját érdekedben fogadd meg a tanácsaikat!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A meteorológiai előjelzések alapján az elkövetkezendő időszakban fokozottan kell számolnunk köd képződésével, illetve az azzal járó, a közlekedést hátrányosan befolyásoló körülményekkel. A ködös időszakokban általában többszörösére nő a balesetveszély. Jó tanácsok a Zala Megyei Rendőr-főkapitányságtól.

A köd jelentősen akadályozza, szélsőséges esetben akár el is lehetetleníti a közúti közlekedést, és nemcsak a láthatóságot korlátozza, hanem egyéb veszélyeket is rejt. Különösen a lakott területen kívüli útszakaszokon lehet veszélyes, ahol a páraréteg olykor átláthatatlan, és a járművezető nem tudhatja, milyen akadályok, veszélyforrások jelennek meg előtte.

A rendőrség jó tanácsai

  • A legfontosabb, hogy ködös útszakaszokon óvakodj az eltúlzott sebességtől! A megengedett sebességhatárt soha ne lépd túl, gyakran még a megengedett sebesség felső határa is eltúlzott lehet.
  • A lassabb haladás mellett legfontosabb a követési távolság növelése. Nehéz megbecsülni a biztonságos követési távolságot köd esetén, ezért tarts az előtted haladótól olyan távolságot, hogy járműveddel annak hirtelen fékezése esetén is meg tudj állni!
  • Köd esetén tartózkodj az előzéstől! Vedd fel a sorban haladók tempóját, megfelelő követési távolságot tartva.
  • A ködös időben történő vezetés nagyon fárasztó, ezért idővel a reakcióképesség jelentősen csökken. A feszült figyelem miatt az emberi szem is elfárad, ezért nagyon fontos, hogy hosszabb utaknál tarts gyakrabban pihenőt.
  • Haladásod során figyelj az úttesten gyalogos, kerékpáros vagy lassú jármű közlekedésére, meghibásodott jármű megjelenésére, melyek észlelése a ködben ugyancsak jelentősen korlátozódik.
  • Ha kiszállsz a járműből, lakott területen kívüli útszakaszokon mindig vedd fel a fényvisszaverő mellényt, mely észlelhetőségedet, ezzel pedig biztonságodat sokszorosára növeli!

A köd olykor foltok formájában képződik, az egyik ködfolt követheti a másikat. Általános magatartás, hogy az egyik ködfoltból kihaladva, a láthatósági feltételek hirtelen javulása esetén a járművezetők gyorsítanak, és a korábbiakhoz képest jelentősen nagyobb sebességgel haladnak.

Ez különösen veszélyes lehet akkor, ha egy másik ködfoltba érkezel, mert a látótávolság hirtelen történő jelentősen csökkenése miatt nem tudhatod, milyen veszélyekkel, kockázatokkal kell számolnod. A Zala Megyei Rendőr-főkapitányság jó utat és balesetmentes közlekedést kíván!

Ezt is szeretjük