Legális pénzmosásra szavaztak a politikusok

Mire jó a végtörlesztés?

Ha az eltitkolt jövedelmedből végtörlesztesz, nem kell kínos kérdésekre felelned.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Az adócsalást legalizálja, a feketepénzek mozgását elősegíti, és a vagyonvizsgálatok során elmarasztalt embereket felmenti a jogkövetkezmények alól az a jogszabály, amelyet a kormányzat a devizahitelek végtörlesztéséről hozott - nyilatkozta a Népszavának Angyal József okleveles adószakértő.

A KDNP hétfői módosítójának elfogadása után ugyanis következmények nélkül végtörleszthetik akár több tízmillió forintos adósságukat is azok, akik bármilyen, akár illegális forrásból is képesek befizetni a bankszámlájukra a deviza alapú hitelük egy összegben történő kiegyenlítéséhez szükséges összeget.

Nem lehet vizsgálódni

A vitatott KDNP-s javaslat alapján azt rögzítették: nem lehet vagyongyarapodást megállapítani azzal az összeggel kapcsolatban, amelyet a magánszemély végtörlesztés címén az őt terhelő tartozás kiegyenlítésére használ, vagy egyenesági hozzátartozójának ajándékoz, aki abból végtörleszt.

A szakértő szerint az állam a döntés miatt mintegy 200 milliárd forintnyi bevételtől esik el.

Ehhez hozzájárul az is, hogy valamennyi olyan adóalany kérheti perének újratárgyalását, illetve büntetésének elengedését, akit vagyonának igazolatlan forrásokból történt növekedése miatt büntettek, illetve büntetnek meg.

Emellett az új jogszabály mind a családon belül, mind azon kívül lehetővé teszi, mi több, elősegíti a feketejövedelmek mozgását, miután a végtörlesztésre szánt összeg a NAV szemében legalizáltnak minősül.

A Pénzcentrum cikke szerint az sem jelent problémát, ha most fizetjük be a bankszámlára a milliókat, de az sem, ha valaki a korábbi években szerzett eltitkolt jövedelmet, és azt még akkor befizette a bankszámlájára. A törvénymódosítás szerint ugyanis a bankszámlán lévő összeg végtörlesztésre fordítása sem minősül vagyongyarapodásnak.

Angyal József szerint a lépés a jómódúaknak kedvez, akik hátrányos következmények nélkül befizethetik az eddig eltitkolt jövedelmüket végtörlesztés céljára.

A képviselők örülhetnek

Amint arról korábban beszámoltunk, az előzetes bejelentésekkel ellentétben a képviselők is élhetnek a végtörlesztés lehetőségével. Korábban az MSZP kezdeményezte, hogy zárják ki a körből a politikusokat, amit Lázár János először megfontolandó ötletnek gondolt, aztán elvetett.

Mi lesz az uzsorásokkal?

Bár a kormány több erőfeszítést is tesz az uzsorások ellen, a végtörlesztés - mint lehetőség - Angyal József szerint épp ellenkező irányba terelheti a célokat. Többen ugyanis az akár illegális módon megszerzett jövedelmükből néhány százalékos kamatra adnak majd kölcsön a kispénzűeknek, majd egy rövid periódus letelte után olyan szintre emelhetik a kamatokat, amekkorára akarják. Így az ügyfél veszélyesebb csapdába sétál be a devizahitel kiváltásakor, mint amekkorában volt - mondja Angyal József.

Ezt is szeretjük