Végkielégítések: milliókat nyernek a fideszesek a 98%-os különadó megszüntetésével
Németh Lászlóné 3,3 millió forintos végkielégítéssel távozhat.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

3 millió forint maradhat Réthelyi Miklós zsebében, ha valóban távozik a közeljövőben miniszteri posztjáról. Azok a kormánytagok, akik a választásokig hivatalban maradnak, még jobban járnak, így, ha 2014-ben veszít, Orbán Viktor 9 millió forint "lelépési pénzzel" számolhat - írja a hvg.hu.

A milliós végkielégítés kifizetésére azért lesz lehetőség, mert a kormány a konvergenciaprogramban leírtak alapján megszünteti a "pofátlan" végkielégítésekre vonatkozó különadót, amit épp azért vezettek be, hogy politikusoknak, állami vezetőknek ne lehessen milliós lelépési pénzt adni.

Mivel a tervek között nem említették a megszüntetés dátumát, így egyelőre kérdéses, hogy az Orbán Viktor által hetekkel ezelőtt bejelentett kormányátalakítás után a lecserélt kormánytagok mentesülnek-e a megfizetése alól - hívja fel a figyelmet a lap.

Orbán: 9 millió, Némethné: 3,3 millió

Ha elfogadják az adó eltörlését, akkor Orbán Viktor kormányfő 9 millió forintot, Varga Mihály miniszterelnök-helyettes, aki sajtóhírek szerint az IMF-tárgyalások vezetésének lehetséges várományosa, 6 millió forintot - hat havi keresete - tehet majd zsebre, ha távozik hivatalából. Réthelyi Miklós miniszter háromhavi fizetéssel, vagyis 3 millió forinttal hagyhatja el a minisztériumot.

A jogszabály szerint egy négyéves parlamenti ciklust - akár különböző - kormányzati pozíciókban végigszolgáló miniszter, államtitkár hathavi "bánatpénzre" számíthat majd, ami 6 millió forintot jelent.

Németh Lászlóné 3,3 millió forinttal gazdagodhat a ciklus végén, így minden bizonnyal csúcsdöntő lesz a felsőfokú végzettséggel nem rendelkező munkavállalók között.

Milliárdok...

A konvergenciaprogramban a kormány azt írja, a végkielégítésekre vonatkozó különadó és két másik adó eltörlésével összesen 2 milliárd forinttal lesz soványabb a költségvetés.

A hvg.hu szerint a költségvetés tavaly a 98%-os különadóból mintegy 3,7 milliárd forintos bevételt könyvelhetett el. A Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak év közben közölt tájékoztatása szerint az állami szférából 2010-ben elbocsátott 893 vezető és alkalmazott jelezte, hogy különadót kell fizetniük, ami összesen 2,1 milliárd forintos befizetési kötelezettséget jelentett. Az érintettek között volt 224 politikus is, akiknek összesen körülbelül 75 millió forinttól kellett megválniuk.

Ezt is szeretjük