Vége a jólétnek: nem kegyelmez a kormány a képviselőknek
Nem mehetnek korábban nyugdíjba, adózniuk kell a végkielégítésük után, és csak egy fizetést kapnak.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A képviselőknek eddig egész jó dolguk volt, ennek azonban vége, a kormány ugyanis több olyan intézkedést is tervez, amellyel az eddigi luxust keményen visszavágják.

Végkielégítések

A honatyákra, honanyákra eddig nem vonatkozott a végkielégítésekre kivetett 98%-os adó, ám a Népszabadság értesülései szerint a Fidesz eldöntötte: a törvény módosítását kéri, hogy ez ne maradjon így.

Az összeghatár még kérdéses - a "normál" munkavállalóknak 3,5 millió forint felett kell fizetniük -, a Jobbik azt szeretné, ha a képviselők kétmillió forint felett fizetnének, akárcsak az állami vezetők.

A döntést csak részben érinti az Alkotmánybíróság pénteki döntése, amely elkaszálta a különadóra vonatkozó törvény visszamenőleges hatályát. Ez annyit jelent, hogy azoknak a politikusoknak - és munkavállalóknak -, akik korábban kaptak magas összegű végkielégítést, nem kell fizetniük, ám a 2011-től felvett végkielégítések után már mindenkinek meg kell fizetni a sarcot.

Felemás nyugdíjszabályok

Nemcsak a politikusok végkielégítésének megadóztatását tervezi a kormány, döntés születhet arról is, hogy a képviselők és polgármesterek ne vonulhassanak nyugdíjba korhatár előtt.

A jelenlegi szabályozás szerint a polgármesterek hét évvel, a képviselők öt évvel a korhatár előtt mehettek nyugdíjba. A kormány előtt fekvő javaslat szerint 2012-től új jogosultságot már nem lehetne szerezni, eddig az időpontig a kedvezményt biztosító rendelkezéseket hatályon kívül kell helyezni.

Bár a döntés üdvözlendő, ugyanakkor az is tény: míg a bírákat az alkotmányban kötelezték arra, hogy 70 éves koruk helyett 62 éves korukban menjenek nyugdíjba, addig a képviselők dolgozhatnak, ameddig csak tudnak. Azaz az egyenlők mégsem egyenlők annyira.

Egy fizetés két pozícióért

Az ígéretek között szerepel az álláshalmozó képviselők fizetésének megvágása is. Rogán Antal a Magyar Nemzetnek kijelentette: nem a következő parlamenti ciklusban, hanem már az országgyűlési képviselők jogállásáról szóló törvény idei módosítása után, de legkésőbb jövő év elejétől egyetlen fizetést vehetnek fel azok a honatyák, akik egyben polgármesterek is.

A parlamentben összesen 386 képviselő van, akiknek mintegy negyede olyan, aki képviselősége mellett valamelyik kerület vagy település vezetői posztját is betölti. A módosítás főként a fideszes és a KDNP-s képviselőket érinti, a Fideszben 75 képviselő van, aki polgármester is, a KDNP-ben 11 fő, az MSZP-ben pedig két fő.

A módosítással a képviselők fizetése eléggé megcsappan majd, elég csak Kósa Lajosra vagy Lázár Jánosra gondolni. Kósa Debrecen polgármestereként havonta mintegy 550 ezer forintot keres, képviselőként 926 ezer forintot. Lázár János Hódmezővásárhely polgármestereként 545 ezer forintot keres, képviselőként pedig egymillió forintot vihet haza.

Ezt is szeretjük